Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕНЬ: ЖКГ по-американськи: про досвід ощадливості США

14 вересня, 13:25

До початку опалювального сезону залишилось трохи більше місяця, а діалог з основним постачальником природного газу суттєво загострився. Та поки політики намагаються дипломатично вирішити конфлікт, експерти енергетичного ринку підігрівають дискусію, переконуючи: Україні потрібно посилювати свій енергетичний суверенітет. Так, на порозі прогнозованої енергетичної війни з Росією, яка, фактично, була викликана офіційною заявою української влади про наміри скоротити споживання російського блакитного палива до 27 мільярдів кубометрів газу (замість 40 мільярдів кубометрів у 2011 році), українцям радять зменшувати обсяги споживання природного газу.

«Збережи тепло — збережи Україну!» — під таким гаслом з лютого 2009 року і до сьогодні працює спільний українсько-американський проект «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» (РМТ). Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України фінансує проекти енергоощадливості в Україні. За американські гроші проводиться інформаційна та освітня кампанія, яка вчить українців заощаджувати тепло, а також знайомить місцевих чиновників із давно усталеними в практиці розвинених країн поняттями енергоаудиту та енергопланування.

Так, нещодавно в межах вищезгаданого проекту РМТ відбулась презентація результатів впровадження в понад 20 містах абсолютно нової для України методики Муніципального енергетичного планування (МЕП).

Розробляння муніципальних енергетичних планів вже давно є обов’язковою практикою у всіх європейських країнах. МЕП — це комплексна програма, що місить питання енергозабезпечення, енергопостачання та енергоспоживання міста та приймається міською радою на середньостроковий період (п’ять років). Її метою є забезпечення стабільного енергетичного розвитку міста зі зниженням загального енергетичного використання.

Якісне та фінансово доступне енергопостачання є однією з найважливіших проблем міст України, стверджують експерти USAID. Натомість, відповідно до їхніх спостережень, майже в усіх містах України відсутні стратегічні документи управління галузі енергетики, більшість до сьогодні не має спеціалізованих підрозділів, професіональних кадрів, та планів для управління енергетичними процесами на своїх територіях. Саме тому 2010 року й стартував проект РМТ. За рік його існування 21 місто України розробило та затвердило Муніципальні енергетичні плани. Таким чином, звітують експерти РМТ, вдалось зекономити 57 мільйонів кубометрів природного газу; створити незалежний регулятор у секторі теплозабезпечення, а також — п’ять регіональних центрів навчання енергопланування. На проекти енергозбереження вдалося залучити 51 мільйон доларів інвестицій. Як результат, нині в межах РМТ впроваджено 21 демонстраційний проект з енергоефективності та поліпшення теплозабезпечення.

Нижче пропонуємо вам матеріал нашого автора зі Сполучених Штатів Америки про те, як там організовано роботу ЖКГ, а також коментарі експертів щодо того, чи може Україна запозичити цей досвід. 

Продовження матеріалу Алли ДУБРОВИК читайте на стор. «ЕКОНОМIКА»

Джерело: «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати