Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Незвичний Степан Бандера

16 грудня, 00:00

Здавалося, про Бандеру написано багато. І водночас мало. Ми так і не маємо наукової біографії цього діяча. Донедавна не мали і його белетризованої біографії. Тепер, здається, маємо. Це — роман Петра Кралюка «Сильні та одинокі», що вийшов у київському видавництві «Ярославів Вал». Спочатку його представили на Львівському книжковому форумі, а зовсім недавно — на книжковому ярмарку «Медвін».

Зазначений твір — це якраз синтез наукової біографії та художнього твору. Наскільки вдалим виявився такий підхід, судитимуть читачі. Дещо незвичним для художнього твору є численні посилання, які зустрічаються в тексті. Автор ніби боїться, щоб його не звинуватили в перекручуванні фактів. Є в тексті різноманітні додатки, де Петро Кралюк веде мову про феномен Степана Бандери, про вбивство Броніслава Пєрацького й про... Ярему Вишневецького.

Людина, яка вперше візьме книжку в руки, певно, поставить запитання, яке відношення має Степан Бандера до Яреми Вишневецького. Адже першого багато хто сприймає як Героя України, другого — як національного зрадника. Однак не варто забувати, що «Сильні та одинокі» — твір художній. Тому автор має право давати волю фантазії.

У романі увага зосереджується на трьох епізодах у житті провідника ОУН — на слідстві, коли його допитували у справі вбивства Броніслава Пєрацького, на ув’язненні в польській тюрмі Святий Хрест і на перебуванні в німецькому концтаборі Заксенхаузені. Ці епізоди можна вважати екзистенційними для Степана Бандери, тут він перебував між життям і смертю. Саме через ці екзистенційні епізоди автор намагався представити життєпис оунівського провідника. Водночас вказані епізоди подані у формі діалогів — реальних, уявних, внутрішніх. Перший — це реальний діалог між Степаном Бандерою та слідчим Валігурським, якого автор вважає нащадком давнього українського роду. Другий епізод — уявна розмова провідника ОУН та Яреми Вишневецького. Виявляється, вони «зустрілися» в стінах монастиря Святий Хрест, який у міжвоєнній Польщі використовувався як тюрма. Свого часу тут був похований Ярема Вишневецький, а Степан Бандера, про що вже говорилося, карався тут як в’язень. Нарешті, третій епізод — це внутрішній діалог між Степаном Бандерою та Андрієм Мельником. Ці два лідери ворогуючих відламів ОУН опинилися під час Другої світової війни в німецькому таборі Заксенхаузені. Через ці епізоди-діалоги автор намагається не лише представити біографію Степана Бандери, а й осмислити її в контексті як недавньої, так і давньої історії. У діалогах є не тільки зіткнення різних точок зору, а й чимало парадоксальності. Комусь це сподобається, комусь — ні. Але то вже справа смаку.

Дещо окремо від цих трьох епізодів стоїть четверта частина роману. Це — роздуми-спогади вбивці Степана Бандери Богдана Сташинського. Тут увага зосереджена на атентаті на провідника ОУН і на ті наслідки, які він мав.

Загалом образ Степана Бандери, який маємо в романі «Сильні та одинокі», дуже людяний. Перед нами постає герой з вадами, які прагне долати. Він сильний, але й одинокий. Не беруся судити, наскільки такий образ відповідає дійсності. Однак, як на мене, він більш привабливий, ніж діаметрально протилежні образи «гранітного» героя чи «підлого» зрадника.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати