Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Франції проходить голосування у другому турі парламентських виборів

07 липня, 16:01

У Франції в неділю, 7 липня, проходить голосування у другому турі дострокових парламентських виборів, на яких вперше перемогу може здобути ультраправа партія "Національне об'єднання".

Про це повідомляє Euractiv.

Нагадаємо, що Макрон на тлі програшу у виборах до Європарламенту оголосив про розпуск парламенту. У партії Макрона результати виборів до Європарламенту вже назвали "національною трагедією".

1 липня у першому турі парламентських виборів у Франції перемогу здобуло "Національне об'єднання". Політсила президента Еммануеля Макрона обіймає наразі третю позицію.

Однак голосування відбувається у два тури.

Французи обирають 577 депутатів Національної асамблеї – нижньої палати парламенту. У країні діє мажоритарна виборча система, згідно з якою кандидат перемагає лише в разі отримання абсолютної більшості голосів.

Якщо цього не трапилося, то проводять другий тур, який призначений на 7 липня. У ньому беруть участь усі кандидати, які в першому турі отримали голоси щонайменше 12,5% зареєстрованих виборців. Перемагає той, хто набере найбільше голосів.

Виборчі дільниці у Франції відкрилися о 9:00 з Києвом і працюватимуть до 21:00. Після закриття останньої дільниці очікуються перші екзитполи.

Після першого туру виборів ультраправій партії "Національне об'єднання", лідеркою якої де-факто є Марін Ле Пен, пророкували абсолютну більшість.

Однак після того, як перед другим туром понад 200 кандидатів з усього політичного спектра погодилися зняти свої кандидатури з виборів, щоб розчистити шлях для тих, хто має кращі шанси перемогти кандидата від "Національного об'єднання" у своєму виборчому окрузі, шанси на отримання ультраправими абсолютної більшості знизились.

Зазначають, що знялися кандидати від центристського блоку "Разом за Республіку" президента Емманюеля Макрона та представники лівої коаліції "Новий народний фронт".

Як наголошує DW, цей крок центристів і лівих спрямований на те, щоб не розділяти голоси у другому турі. Вони хочуть перешкодити ультраправим з "Національного об'єднання" Марін Ле Пен здобути абсолютну більшість у новому парламенті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати