Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Італія підтвердила передачу додаткової батареї зенітного ракетного комплексу SAMP/T

16 вересня, 17:48
Зенітна батарея комплексу SAMP/T збройних сил Італії у Кувейті / Фото з сайту mil.in.ua

Італія підтвердила передачу додаткової батареї зенітного ракетного комплексу SAMP/T, що здатен перехоплювати балістичні ракети, повідомляє ГО «Український мілітарний центр» із посиланням на видання Reuters і на Антоніо Таяні, міністра закордонних справ країни.

«Ми надішлемо SAMP/T, систему протиповітряної оборони, тобто захисту, про яку нас просила Україна», — заявив міністр.

Таяні додав, що SAMP/T буде переданий в межах наступного траншу військової допомоги, який вже готується. Однак, жодних часових рамок він не назвав.

Італійська газета Corriere della Sera повідомила в понеділок, що уряд погодить нову поставку після саміту G7, який відбуватиметься в Апулії 13—15 червня.

У виданні з посиланням на власні джерела зазначають, що Італія передасть зенітну батарею, яка наразі розгорнута в Кувейті, але незабаром має повернутися до Італії.

Наразі операторами єдиного європейського комплексу, що здатен повноцінно перехоплювати балістичні ракети, є Франція та Італія. Остання має у своєму розпорядженні всього п’ять батарей, тому передача однієї з них стане значним кроком для країни.

Італійський варіант системи встановлений на базі вантажівки Iveco M320 або ACTL HD8. Її батарея складається з чотирьох самохідних пускових установок, самохідної РЛС та пункту управління.

Аналогічно з французькими комплексами, італійський SAMP/T може знищувати аеродинамічні цілі на відстані 100+ км та на висоті до 25 км. Балістичні ракети комплекс перехоплює на відстані до 25 км на такій самій висоті.

Для української армії ця батарея має стати вже другою. На початку 2023 року Італія та Франція спільно зібрали з власних складових одну батарею та передали її Україні для захисту міст та промислових об’єктів від численних російських ракетних ударів.

Згідно зі статтею, окрім протиповітряної оборони, уряд Італії також планує передати ударне озброєння, а саме партію крилатих ракет Storm Shadow.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати