Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До Лаври завітав Президент Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа

13 вересня, 11:19
Фото mcip.gov.ua

12 вересня Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа відвідав Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» з нагоди 510-ї річниці битви під Оршею, під час якої україно-польсько-литовсько-білоруське військо на чолі з князем Костянтином Острозьким розгромило численну армію московитів.

Президент Литви підкреслив важливість продовження співпраці з Україною в культурній сфері та збереження спільної історичної спадщини. Йшлося, зокрема, про розвиток нових проєктів, які підкреслюють єдність наших народів у минулому та сьогоденні.

«Про битву під Оршею знає кожен литовський школяр. Ми цьому навчаємося в школі, і цю ідею хоробрості та незламності ми несемо з собою все життя. Сьогодні ми повинні пам’ятати про Костянтина Острозького. Нам потрібно бути хоробрими, вірити в те, що ми знову здолаємо ворога, як це зробили 500 років тому. Ми з нетерпінням чекаємо дня, коли Україна переможе російських окупантів, і першими, хто цьому радітиме, будемо ми», — зазначив у своїй промові Гітанас Науседа.

Під час візиту сторони обговорили продовження проєкту із відновлення пам’ятника видатній постаті воєначальника та одного з найбільших покровителів Лаври.

«Сьогодні ми вшановуємо сторінку спільної історії України та Литви — глибоку, велику, могутню й героїчну. Вшановуємо пам’ять великого полководця, князя, культурного і релігійного діяча Костянтина Острозького. Хотілося б, щоб світ знав, як і тоді, що таке росія та її підступність», — сказав міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Костянтин Острозький, видатний військовий і державний діяч, був не лише великим гетьманом Литовського князівства, але й ктитором Києво-Печерської лаври. Він знайшов свій останній спочинок в Успенському соборі.

Протягом останніх десяти років заповідник активно співпрацює з литовськими партнерами, реалізуючи міждержавні проєкти, спрямовані на відновлення історичних пам’яток, пов’язаних з династією князів Острозьких. У 2023 році на північному фасаді Успенського собору було встановлено барельєф на честь князя, створений відомими українськими скульпторами Борисом Криловим і Олесем Сидоруком.

Високі гості мали змогу першими побачити відреставровану картину «Битва під Оршею» польського художника Юзефа Менціни-Кжеша з колекції Рівненського обласного краєзнавчого музею, відновлену відділом наукової реставрації Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Разом із президентом Литви до Лаври завітали: Блаженніший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України; Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Інга Станіте-Толочкене; керівник місії Посольства Республіки Польща в Україні Пйотр Лукасевич; директор Польського інституту у Києві Ярослав Ґодун; голова БФ «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас; директор Музею Шереметьєвих Олексій Шереметьєв. У заході також взяли участь науковці та духовенство, зокрема єпископ Бориспільський, вікарій Київської єпархії, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Авраамій.

У матеріалі використані фото Юрія Юрченка та Антоніни Вишневської

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати