Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Труднощі перекладу з кремлівської

21 жовтня, 10:53
ДЕЛЕГАЦІЯ ЗАБОРОНЕНОГО В РОСІЇ ТА ІНШИХ КРАЇНАХ РУХУ «ТАЛІБАН» ПРОВЕЛА В МОСКВІ КОНСУЛЬТАЦІЇ З КЕРІВНИЦТВОМ РОСІЙСЬКОГО МЗС ЗА УЧАСТЮ ПРЕДСТАВНИКІВ ІНШИХ КРАЇН РЕГІОНУ, 20 ЖОВТНЯ, 2021 Р. / ФОТО РЕЙТЕР

Із Кремля, звідки зазвичай звучать войовничі промови імперського змісту, раптом полилися слова, що здебільшого промовляються в Брюсселі. Причина лексичних змін - у талібах, які ще недавно тепло приймалися відомством Лаврова. Тепер же начальник МЗС РФ випромінює тривогу, звертаючись до всього світу за допомогою в запобіганні гуманітарній катастрофі в Афганістані.

Насправді Афганська катастрофа хвилює Кремль не більше сирійської, організованої дуетом Асада з Путіним. Нагадаю, Росія була головним гальмом на шляху гуманітарних місій під прапором ООН. Кремль не бажав іноземної присутності в зруйнованій ним країні, де ІДІЛ, сирійська й російська армії пройшлися катком по містах і людях. Страшною народною бідою Кремль разом із Лукашенком скористався для дестабілізації Європи, використовуючи біженців як знаряддя помсти за санкції та критику режимів. Але Афганістан - інша справа. Мільйони біженців підуть не в Європу, а в контрольовані Росією країни Середньої Азії, близькі їм по духу й крові. А значить, там виникне безліч соціальних, політичних і релігійних напружень, які неминуче призведуть до послаблення ролі Росії в регіоні. Ось Москва й заворкотала голубом у два орлиних дзьоби.

Звичайно, в Афганістані невідворотно розгортається трагедія, що змушує всіх нормальних людей співпереживати горю й рятувати жінок і дітей, які потрапили в рабство. Але співчуття до невинних не означає приєднання до винних лицемірів. Зовсім недавно в Кремлі раділи поразці американців в Афганістані. Чи вистачить там совісті покаятися, принаймні в дурості? Тоді ж Лавров хвалився, мовляв, ми вміємо розмовляти з талібами. Чому ж не демонструєте це вміння зараз? Українці пам'ятають, як швидко Росія розгорнула тьму своїх військ на кордоні з Україною. Чому ж такі ж за протяжністю кордони Таджикистану й Узбекистану з Афганістаном не можуть бути укріплені з тією ж оперативністю? Навряд чи в команди Путіна знайдуться зрозумілі відповіді. Швидше за все, наговорять сім мішків гречаної вовни. У талібів є міністерство зі збереження моральності й поширення чеснот. Воно працює як НКВД, щодня складаючи списки нових жертв. Страти там відносять до добрих справ. І в російському політичному лексиконі чимало слів у несумісних бінарних відношеннях. Наприклад, поставки зброї в «ДНР» називаються гуманітарними місіями. Ось чому звернення міністра Лаврова до світової громадськості з питань Афганістану потребує не тільки перекладу різними мовами, а й тлумачення щодо понять. Хто знає, що він просить: гуманітарних конвоїв чи конвоїрів для гуманістів?

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати