Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Друзям – все, ворогам – закон!

Як і в будь-якій самодержавній феодальній державі, добробут найбагатших людей Росії безпосередньо пов’язаний із близькістю до незамінного монарха-президента
11 грудня, 11:21

З’явилися нові дані про оточення Путіна. Видання «Важливі історії» — медіа-проект, заснований російськими журналістами-розслідувачами, дістало доступ до зламаного хакерами листування бізнесмена Кирила Шамалова. Воно з’ясувало, що цей 38-річний бізнесмен, син близького друга Путіна — Миколи Шамалова, співвласника банку «Росія», колишній чоловік молодшої дочки Путіна Єкатерини (частіше  пишуть — Катерина) Тихонової, незабаром після одруження з нею  2013 року (разом вони були з 2012 року) став доларовим мільярдером, купивши 3,8% акцій найбільшої нафтохімічної компанії Росії «Сибур» за символічні 100 доларів. 2015 року ринкова вартість цього пакету складала близько 380 млн доларів. Для молодят перебудували будинок у селищі Усове на Рубльовці, витративши на це 9 млн євро. А ще Шамалов  2012 року придбав замок у французькому Біарріці через свою компанію в Монако, і купівля обійшлася в 4,5 млн євро.

Як член родини Путіна, він отримував важливу інсайдерську інформацію. Як стало відомо зі зламаного листування, керівник Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) Кирило Дмитрієв повідомляв Шамалову-молодшому про плановану операцію щодо входження фонду до капіталу «Ростелекому», що могло допомогти зятеві Путіна заробити сотні мільйонів доларів на скупці акцій «Ростелекому». 2016 року російський журнал Forbes назвав Кирила Шамалова наймолодшим мільярдером у Росії зі статком в 1,2 млрд доларів.

ле таким він пробув недовго. У січні 2018 року, як повідомляє агентство «Блумберг», Кирило та Катерина розлучилися. І вдарив грім. Виразно уявляю собі, як заплакана Катя йде до Володимира Володимировича скаржитися: «Папа, він мені зраджує!» І Володимир Володимирович її заспокоює: «Не хвилюйся, Катю, ми його покараємо: з доларового мільярдера в доларові мільйонери понизимо!» Сказано — зроблено! Як стверджують журналісти-розслідувачі, 17% акцій «Сибура» належали Шамалову лише як власнику «такого собі трасту», поки він був членом родини Путіних, і ці домовленості після розлучення втратили силу. У квітні 2017 року Шамалов понизив частку в «Сибурі» з 20,9% до 3,9%, продавши 17% Леоніду Міхельсону за символічну суму. Ймовірно, на той час між ним і Катериною Тихоновою вже стався розрив. Зовсім без штанів колишнього зятя не залишили: все-таки син близького путінського друга.

Загалом, як і в будь-якій самодержавній феодальній державі, добробут найбагатших людей Росії і навіть сама можливість набувати собі статок у сотні мільйонів або мільярди доларів безпосередньо пов’язані з близькістю до першої особи держави — незамінного монарха-президента. І, як і у феодальному суспільстві, вчорашнього фаворита може чекати немилість різної глибини. Можна позбутися більшої частини майна, як це сталося з Кирилом Шамаловим, або навіть життя, як це сталося з Борисом Березовським. А ще особливість тих, хто наближений до монарха, — це абсолютна впевненість у тому, що закони писані не для них, а для решти населення, і навіть запитувати кремлівських небожителів про дотримання ними законів уважається чимось непристойним.

І ось розслідувальне інтернет-видання The Insider знайшло в базі осіб з подвійним громадянством, яку офіційно веде МВС Росії, дочку Сергія Кирієнка — першого заступника глави адміністрації президента Росії, покликаного боротися з впливом західних агентів і осіб із подвійним громадянством на внутрішню політику Росії. На це спрямовані, зокрема, останні поправки до російської конституції, розроблені за найактивнішої участі Сергія Владиленовича. Закон про друге громадянство зобов’язав усіх росіян доповідати ФМС про його наявність. Аж тут раптом у базі осіб із подвійним громадянством була знайдена Любов Сергіївна Кирієнко, в якої з дочкою першого заступника глави кремлівської адміністрації збігається ім’я, по батькові, прізвище, дата народження (23 березня 1990 року) і номер внутрішнього російського паспорта. На своїй сторінці в LinkedIn (ця соцмережа в Росії зараз заблокована) Любов Кирієнко вказала, що до 2012 року вчилася в ESCP Business School — відомій бізнес-школі в Парижі. Також вона до 2014 року працювала у французькому піар агентстві «14 septembre», а потім повернулася до Росії.

Зараз 30-річна Кирієнко працює в Агентстві стратегічних ініціатив — організації, заснованій російським урядом для «сприяння розвитку соціальної та фахової мобільності молодих професійних кадрів». Дочка чиновника очолює один з проектів АСІ — «Точка кипіння», за що отримує, за відомостями The Insider, зарплату в розмірі 2,3 млн рублів на рік. І що характерно, в The Insider є виписка з Росреєстру, згідно з якою Любові Кирієнко належить нерухомість в елітному столичному житловому комплексі «Едельвейс» (хмарочосі з готичними шпилями, вулиця Давидківська, 3) — квартира площею 124 кв. м і вартістю близько 50 млн рублів. Аби накопити на таку квартиру, дочці Кирієнко потрібно було б відкладати всю свою зарплату в АСІ впродовж 22 років, тобто приходити на роботу в Агентство стратегічних ініціатив їй припало б у віці 8 років. Натомість дочка Кирієнка їздить на автомобілі Lexus із престижною серією державних номерів ААА. Раніше цей номер належав Арестакесу Гндоляну — братові однокурсника старшого сина Сергія Кирієнка. Саме на Роберта Гндоляна оформлений маєток в Іспанії, з якого під час відпочинку викладала світлини молодша дочка заступника глави кремлівської адміністрації. Любов Кирієнко вийшла заміж за Андрія Угнича, який теж навчався в Парижі, але французького громадянства поки що не має. Угнич до недавнього часу працював керівником проектів у «Пошта Банку», який контролюється російською державою. Починаючи з минулого року, чоловікові Любові Кирієнко належить частка в 20% у ТОВ «Комек». Компанія утилізує відходи у Тамбовській області з річним обігом близько 300 млн рублів.

Але найцікавіше те, що за наявності стількох неспростовних доказів, дочка Кирієнка привселюдно заявила, що у неї немає французького громадянства, і погрозила подати на The Insider до суду. Навіть цікаво стає, як у суді спростовуватимуть дані російського МВС. Тут, як і у випадку з малайзійським «Боїнгом» теж діє принцип феодальної держави: спростовувати до останнього незручні факти, оскільки знаєш, що в Росії жодна офіційна інстанція, і суди не виняток, не посміє заперечити твою брехню. Ну, а іноземні спростування списуються на русофобію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати