Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підтримка без обмежень

8 лютого — день народження Володимира Балуха та Романа Сущенка. Активісти закликають привітати «заручників Кремля»
08 лютого, 10:59

Володимиру Балуху виповнюється 48 років, і це вже його третій день народження, фактично, у полоні. Наразі Володимир перебуває в колонії в Керчі, де відбуває покарання за фейковими звинуваченнями окупаційної влади Криму. На анексований півострів не напишеш листа, як до «бранців Кремля», яких утримують у Росії, але правозахисники допоможуть вам привітати Балуха — адже це є найкращою підтримкою для полонених. 

Отже, 8 лютого о 12.00 усіх охочих запрошують на майдан Незалежності у Києві. Там, біля монументу Незалежності, можна буде написати листа Володимиру, який йому передадуть за допомогою правозахисників. Акцію «Свободу Володимиру Балуху!» організовує Кримська правозахисна група.

Якщо живете в іншому місті, можете долучитись до онлайн-флешмобу. Треба публікувати у соцмережах власні фото з портретом Балуха — разом з хештегами #FreeBalukh та #CrimeaisUkraine, також пишіть, в якому населеному пункті зроблені ці світлини. Крім цього, листи для Володимира можна надсилати на електронну адресу: [email protected].

Нагадаємо, фермера Володимира Балуха окупаційна влада Криму ув’язнила, по суті, за те,  що він підняв над своїм домом у Криму український прапор, а також встановив на будинку табличку «Вулиця Героїв Небесної Сотні». Як нагадують у Кримській правозахисній групі, з квітня 2015 року в будинку Балуха стали вчиняти незаконні обшуки. У подальшому Володимира переслідували в рамках сфабрикованих адміністративних, а також кримінальних справ — за абсурдними звинуваченнями у зберіганні боєприпасів, потім буцімто за те, що він побив начальника ізолятору тимчасового тримання.

19 березня 2018 року на знак протесту проти вироку за так званою «справою патронів» Володимир Балух оголосив голодування, яке тривало понад 200 днів — українець припинив його напередодні етапування до колонії.

Сукупно, коли завершились процеси по двох кримінальних справах, 5 липня 2018 року, Балух отримав п’ять років колонії загального режиму. У жовтні минулого року так званий «Верховний суд Криму» переглянув вирок і скоротив його на місяць, до 4 років та 11 місяців колонії, плюс штраф у розмірі 10 тисяч рублів. А 28 січня 2019 року той самий «Верховний суд Криму» відмовився переглядати термін, який Балух має відбувати в колонії. У Кримській правозахисній групі наголошують: захист українця переконаний, що неправильно врахований час, проведений Балухом у СІЗО та під домашнім арештом, тому загальний термін покарання за обома незаконними вироками має бути меншим.

Між тим, 8 лютого виповнюється 50 років українському журналісту Романові Сущенку. Для нього це теж третій день народження за ґратами. Нагадаємо, у червні 2018 російська влада засудила Сущенка до 12 років колонії суворого режиму за абсурдними звинуваченнями у шпигунстві. Наразі Роман Сущенко перебуває у колонії в селищі Утробіно, це Кіровська область Російської Федерації.

Активісти кампанії Let My People Go закликають підтримати Романа листами. Наприклад, їх можна доправляти на адресу агентства «Укрінформ» (вулиця Богдана Хмельницького, 8/16, Київ, Україна, 01001), кореспондентом якого у Франції працював журналіст. В «Укрінформі» передадуть листи «бранцю Кремля». Також можна надсилати листи на електронну адресу: [email protected]. У темі листа вказуйте: «Привітання для Р. Сущенка».

Важливо, що листи до «бранців Кремля» мають бути російською мовою і без політичних закликів — щоб їх пропустила тюремна цензура.

Загалом ви можете писати будь-кому з понад 70 українців, незаконно ув’язнених у Росії та Криму. Перелік адрес і детальну інструкцію, як це краще робити, можна знайти на сайті кампанії Let My People Go.


Від редакції. Підтримка «бранців Кремля» у Росії та окупованому нею Криму, підтримка українських військовополонених моряків, яких наразі судять у Москві, не втрачає актуальності. Агресор, тобто РФ, не втомлюється проявляти злочинну впертість, а Україна має постійно нагадувати світу про несправедливість, що коїть Росія.

«День»  публікує офіційний відкритий лист до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша (український переклад оригіналу англійською мовою), мета якого — прийняття Генеральною асамблеєю ООН резолюції, що стосується прав людини в Автономній Республіці Крим і звільнення українських моряків. Генеральному секретарю ООН відкритий лист вручать 20 лютого 2019 року, до зібрання Генеральної асамблеї ООН з приводу ситуації на окупованих Росією територіях Донбасу й Криму

Звернення підготувала ініціативна група на чолі з Вадимом СВИРИДЕНКОМ, Уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, та Ігорем ГОРДІЙЧУКОМ, Героєм України, генерал-майором. До складу ініціативної групи входять громадські активісти, митці, наукова спільнота та інші небайдужі громадяни. Станом на 7 лютого відкритий лист вже підписали, крім Вадима Свириденка та Ігоря Гордійчука, — Ада РОГОВЦЕВА, народна артистка України, Герой України, Ігор КОЗЛОВСЬКИЙ, релігієзнавець, який пройшов полон «ДНР», Володимир ЖЕМЧУГОВ, партизан, який перебував у полоні «ЛНР», Герой України, радник міністра інформаційної політики.

Кожен охочий може підписати звернення до 15 лютого 2019 року. Особистий підпис на відкритому листі громадяни України можуть поставити у Музеї Національного університету «Києво-Могилянська академія», з понеділка по п’ятницю, з 10.00 до 17.00. Адреса — вулиця Григорія Сковороди, 2, вхід з Контрактової площі. Громадські організації можуть підтримати звернення, надіславши відповідний текст англійською та на своєму бланку, на цю саму адресу, з приміткою — «Для ініціативної групи звільнення військовополонених українців».


«... Негайно і беззастережно звільнити українських моряків»

Ініціативна група на чолі з Вадимом Свириденком звернулася з листом до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша

«_» лютого 2019

м.Київ

Шановний пане Генеральний Секретар!

Ми, представники громадянського суспільства України, звертаємося до Вас як очільника Організації, метою якої є підтримка міжнародного миру та безпеки, а також прийняття ефективних колективних заходів для запобігання та усунення загроз миру.

Ми прагнемо прийняття Генеральною Асамблеєю ООН резолюції, що стосуються прав людини в Автономній Республіці Крим і міста Севастополь, а також мілітаризації Криму, Чорного моря і Азовського моря.

Це беззаперечно визначає незаконну окупацію та анексію Криму як порушення міжнародного права і вимагає, щоб Росія повернула окуповані території. Іншим важливим положенням є чітке посилання на резолюцію Генеральної Асамблеї 3314 щодо визначення агресії.

На сьогоднішній день наслідки агресії Росії проти України та інших країн — десятки тисяч загиблих серед мирних жителів, гуманітарна та екологічна криза, знищення критичної інфраструктури на окупованих територіях, мільйони тих, хто був змушений залишити свої будинки. При цьому, серед найжахливіших злочинів Росії — захоплення заручників, як цивільних, так і військових, з метою досягнення своїх політичних цілей.

Сподіваємося, що ця резолюція міститиме заклик до Росії негайно і беззастережно звільнити українських моряків і судна, які були незаконно затримані під час недавньої невиправданої атаки в міжнародних водах Чорного моря. Всупереч своїм міжнародним зобов’язанням, Росія піддала їх незаконному кримінальному переслідуванню, а також позбавила їх своїх прав, а також статусу військово полонених, гарантованого Женевськими конвенціями.

Ми не сумніваємося, що Ваша особиста участь, як особи з високим моральним авторитетом, сприятиме зусиллям міжнародного співтовариства щодо забезпечення звільнення заручників, незаконно утримуваних в Росії. На жаль, за минулий рік не досягнуто жодного прогресу. Отже, ми закликаємо вас продовжувати та подвоїти ці благородні зусилля, які, зокрема, можуть включати адекватне медичне лікування поранених моряків, принаймні, на території нейтральної країни.

Ми також вважаємо, що Ваша подальша активна і провідна діяльність дозволить скоротити порушення прав людини Російською Федерацією на окупованих територіях, як цього вимагає Генеральна Асамблея ООН. Зокрема, ми очікуємо, що ваша перша доповідь на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, як це передбачено вищезгаданою резолюцією, окреслить першопричину тривожної ситуації з правами людини на окупованих територіях.

З повагою

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати