Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Погляд у телескоп на різні планети»

У львівській галереї представили виставковий проєкт трьох Резніченків
18 лютого, 11:00

У галереї «PM Gallery» відкрилася нова виставка «R?». Цей проєкт є зрізом творчості сім’ї художників Резніченків — Сергія, Ніни та Катерини.

Експозиція складається із кількох десятків робіт, розміщених у двох залах галереї. Усі були створені протягом 2020—2021 років. І якщо подружжя Резніченків демонструє картини у звичному для себе стилі написання, то їхня дочка Катерина представила твори, виконані аквареллю.

«Цей проєкт — погляд у телескоп на три різні планети, кожна з яких має свою індивідуальну орбіту і гравітацію. Якщо мистецтвознавця порівняти із ювеліром, який має оцінити, вивірити, даруйте, зважити, то одразу повинен ствердити, що ми маємо справу з коштовністю — справжньою і не підробною, яка викликає подив і захоплення. Бо коли їхнє сьогоднішнє тріо алегорично перевести у світ дорогоцінних самоцвітів, то я б визначив Сергія як рубін, Ніну як раухтопаз, а Катерину — як родоліт. Кожен із них самодостатній митець!» — розповів мистецтвознавець Іван ДУДИЧ.

За його словами, хоч Сергій Резніченко звертається до традиційних жанрів у творчості — ню, натюрморт, але вони завжди сприймаються по-новому і є дуже впізнаваними, індивідуальними та сучасними. Особливим феноменом художника є те, що він ніколи не повторюється, навіть у своїх етюдах, скетчах-зарисовках. Кожен його твір сповнений внутрішньої спружиненої енергії, флеру еротизму та магнетизму.

«Творчість Ніни Резніченко заворожує поєднанням дуальностей, часто, здавалося б, непоєднуваних речей — фігуративну та абстракції, і це, зважте, в одному творі. Її живопис — це завжди сплеск емоцій! Поєднання пастозної техніки з тонкими кольоровими вальорами, лісируванням, потьоками — всі ці прийоми додають «смаку». Кожен свій твір Ніна Резніченко вибудовує дуже емоційно, і драматургія його дуже складна. Яскраві барви сприймаються зовсім по-іншому на тлі ускладненої сльоти. Набувають прихованих психологічних нюансів, пробуджують асоціації», — зазначив Іван Дудич.

Що ж до Катерини Резніченко, то у своїх акварелях вона відкриває зовсім іншу грань Резніченків, зовсім не таких, якими їх знають. Кожне обличчя на її акварелях індивідуальне з проявом цілого спектру емоцій. Визначення кольору є принципово важливим, адже обрана гама перетворюється крізь сепію в Катерини Резніченко на маніфест індивідуальності, особистості, емоційного колапсу.

Оглянути виставку «R?» в галереї «PM Gallery» можна до 16 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати