Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не вписалася в новий наратив

У Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Яворницького під час реконструкції зали, присвяченої Другій світовій війні, розібрали на частини відому «Катюшу»
27 жовтня, 16:36

Це викликало невдоволення деяких істориків та краєзнавців, які вважають, що керівництво музею пішло на порушення. Приводом став пост у «Фейсбуку», який розмістив на своїй сторінці співробітник музею Юрій Фанигін. «Директорка музею категорично вважає, що цей експонат не має бути у новій експозиції. Чому? Запитайте її. Музейні фахівці переконували, що експонат треба залишити на місці та не чіпати його. Але зараз експонат отримав значне пошкодження. Незаконно розібраний третіми особами на деталі та винесений до іншої зали музею», – написав він. Історик вважає, що подібна доля може спіткати й інші експонати – наприклад, гармату «ЗІС-3».

Директорка музею Юлія Піщанська пояснює свої дії бажанням змінити концепцію експозиції, побудованої на «радянських наративах». «Нам не хотілося б знову розповідати про війну загалом. За допомогою зброї, прапорів, як про те, що було дуже давно. Хочеться розповісти насамперед про людей, про те, як вони були в евакуації та про багато епізодів, які не вписувалися в радянський наратив. Ми за рекомендаціями шукали тих, хто може нам допомогти розібрати «Катюшу» під час проведення реекспозиції, та знайшли їх у музеї «Фаетон». Вони допомогли нам вирішити це питання. Я вважаю, чесно кажучи, йдеться не про предмет, а про символи. Мені хотілося б уникати радянських символів у новому наративі, який буде в експозиції», – сказала директорка ДНІМ на прес-конференції.

Разом із директоркою колишню експозицію вважають застарілою й низка інших працівників музею. «У 7-му залі експозиція будувалася навколо радянської зброї, яка допомогла здобути перемогу у Великій Вітчизняній війні, – пояснює заступниця директора з наукової роботи ДНІМ Валерія Лавренко. – У 2018 році стало ясно, що такий наратив більше не задовольняє ні суспільство, ні органи влади, ні музейників. Тому було ухвалено рішення про реекспозицію. До того ж, встановлення БМ-13 «Катюша» займає 20 квадратних метрів простору зали, але історична наука не стоїть на місці. У нас з'явилося багато нових сюжетів, пов'язаних із Другою світовою війною. Потрібно чітко вибирати, що ми хочемо бачити у оновленому залі».

За словами головної зберігачки ДНІМ Анни Подолян, «Катюшу», яка експонувалася в музеї, не просто розбирали на частини у 1970-х роках, а розпилювали, а потім знову зварювали. Цього разу вирішили обійтися без такої процедури – зброю просто розібрали та перенесли до іншої зали.

Подальша доля ракетної установки поки що під питанням. За словами директорки ДНІМ Юлії Піщанської, зараз розглядаються два варіанти: «Катюшу» або перенесуть у приміщення діорами «Битва за Дніпро», або розмістять її на вулиці, перед входом у діораму, поряд з іншою технікою Другої світової. За словами керівництва, у жодному разі здавати на металобрухт її ніхто не збирається.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати