Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не панікувати, а шукати альтернативу

«Пацієнт може сам вибрати, як і чим він лікуватиметься від COVID-19», — експерт
27 січня, 19:09

З хвилею «Омікрону» можуть перехворіти всі, хто ще не підхоплював COVID-19 за весь час епідемії. Це прогноз лікарів, які оцінюють ситуацію у країні та світі та аналізують останню статистику. Щоб такі заяви не нагадували страшилки, краще заздалегідь оцінити ситуацію на особистому рівні та підготувати для себе план дій, якщо коронавірус таки вас вразить. Як показали попередні хвилі штамів COVID-19, лікарні швидко заповнюються, записатися на прийом до сімейного лікаря стає проблемою (черга на кілька днів і навіть тижнів), але при цьому медики радять не панікувати. Як пояснює доктор Гомеопатичної консультації №1 Станіслав ЖЕЛЄЗКОВ, є ще один варіант, як можна боротися з ковідом та його наслідками.

— Для початку хочу уточнити, те, що ми зазвичай називаємо COVID, насправді має набагато складнішу структуру. Це своєрідний «коктейль» патологічних мікроорганізмів, що існують у синергізмі між собою. Там, звичайно, є коронавірус, але він грає далеко не провідну роль. В основі цієї сполуки: Adenoviridae (вірус), Micoplasma Pneumonae (бактерії), Streptococcus Pneumonae (бактерії), Neisseria (бактерії), Coronavirus (вірус) та інші незначні форми.

Що вам дає підстави так стверджувати?

— Це зрозуміло із симптомів, що розвиваються у хворого. Вони свідчать, що є бактеріальна флора. Якщо ви запитаєте клініцистів, які щодня стикаються з лікуванням хворих, вони підтвердять, що в процесі лікування часто застосовують не лише противірусні засоби, а й антибіотики та іншу симптоматичну терапію. Отже, якщо зробити призначення на етіологію (тобто на патологічного збудника), у правильній послідовності призначити протимікробні препарати, то цей ланцюжок складного утворення можна нейтралізувати, простіше кажучи, таким чином можна вилікувати хворого. У нашому випадку це будуть гомеопатичні препарати українського виробництва, призначені у правильному розведенні за певною схемою. З досвіду лікування триває до восьми діб і не потребує госпіталізації.

Чи часто до вас звертаються пацієнти саме з ковідом?

— Населення налякане високим рівнем смертності та ускладнень, тому  вважає за краще лежати у лікарнях. Хоча насправді виходить навпаки. До нас часто звертаються або ті пацієнти, які спостерігалися раніше, або їхні знайомі, родичі. І звичайно, чим раніше розпочати лікування, тим легше пацієнт перенесе хворобу.

Зараз про ковід лікарі та вчені мають набагато більше інформації, ніж було два роки тому, маються на увазі і дані про методи лікування, і про наслідки перенесеної хвороби. Як ці знання допомагають країнам виробляти стратегію боротьби з ковідом? Чи навпаки — ця інформація використовується недостатньо?

— Нагадаю, цю хворобу треба розглядати як комплекс симптомів, спричинених не лише вірусною, а й бактеріальною етіологією. Тому лікування має бути комплексним та поетапним. Ми зуміли розділити симптоми, і на кожен етап є певний монопрепарат, що призводить до стійкого одужання та відсутності ускладнень у пацієнта.

Щодо фармкомпаній, то поки що вони шукають впливу на складові самого вірусу. Але є достатня група осіб, які з різних причин, чи то захворювання печінки, підшлункової залози чи шлунково-кишкового тракту, не можуть переносити або погано переносять токсичні препарати. Крім цього, наслідки у вигляді ускладнень можуть мати місце. Думаю, незабаром тези про те, що в синергізмі з коронавірусом присутня бактеріальна флора, звучатимуть з більшої кількості джерел, за цим можлива зміна протоколів МОЗ.

— Чи можливий варіант лікування гомеопатичними ліками безпосередньо у лікарнях?

— Не зовсім так. Гомеопатичні препарати у гострих випадках не можна застосовувати з іншими лікарськими формами. Оскільки їхня дія спрямована на стимуляцію імунітету та захисних сил організму, а при паралельному застосуванні, наприклад, антибіотиків йде надмірне навантаження на печінку, і гомеопатичні ліки припиняють діяти. Тому пацієнт повинен сам обрати, як і чим він лікуватиметься.

Наскільки лікування гомеопатією може відрізнятися від лікування у лікарні — яка ціна питання?

— Нагадую, що держава виділяє на лікування хворих на коронавірус 27 тис. грн (у стаціонарі. — Ред.), лікування ж гомеопатією обійдеться набагато дешевше. Лікування гомеопатією можна підтвердити насамперед КТ легень, там не буде запальних процесів. Щодо тестів, то приблизно у 50% пацієнтів антитіла залишалися, а у другої половини — зникали зовсім. Це залежить від того, як швидко до нас звернувся пацієнт по допомогу.

Деякі лікарі вважають, що незабаром COVID-19 не буде таким агресивним і переросте у просте сезонне захворювання, якою є ваша думка щодо цього?

— Я йшов би від зворотного твердження — що треба зробити, щоб лікування було зрозумілим і простим, і COVID припинив бути «страшилкою» для населення? Лікування має бути спрямованим на усунення етіології, це дозволить уникнути ускладнень та знизити навантаження на систему охорони здоров’я. Для цього треба провести клінічні випробування та затвердити схему лікування на рівні МОЗ України. За часом це може тривати до двох місяців.

Уточніть, чи може гомеопатія допомогти при хронічних захворюваннях?

— Якщо немає патологічних змін на рентгені або УЗД, то гомеопатії під силу багато чого. Особливо добре піддаються лікуванню випадки на функціональному рівні, це коли є симптоми у хворого, але на об’єктивних методах обстеження (те саме УЗД) підтвердження немає. Ми часто стикаємося з випадками, коли пацієнт не може розірвати «порочне» коло: його посилають від одного фахівця до іншого, вже начебто здано багато аналізів, витрачені гроші та час, а віз і нині там. Але нічого не робиться за помахом чарівної палички. Щоб досягти успіху, потрібна щоденна робота не лише лікаря, а й пацієнта у виконанні рекомендацій, прийомі гомеопатичних ліків, іноді дотриманні дієти у процесі лікування.

Розкажіть трохи про свою освіту, відомо, що ви навчалися у Вінницькому медичному університеті, а також на Лондонському факультеті гомеопатії, що ще?

— Мені пощастило вчитися у легенд сучасності, таких як професор Джордж Вітулкас (Греція) та доктор Даріо Спінедді — керівник Швейцарської клініки раку. Також окремо хочу сказати про Індуську школу гомеопатії — вона дуже сильна у гострих випадках. Але справжнє лікування — це глибоке питання. Я не звертаю увагу на симптоми наслідків, моя справа докопатися до причини хвороби та ослаблення організму. Будь-яке одужання можливе лише за законами Костянтина Герінга: «Зсередини — назовні, зверху — вниз, від найважливіших органів — до менш важливих». Як казав Авіценна: «І знову повторю: шукай причину — ось у цьому головний сенс нашої медицини».

Я знаю багатьох людей, та й ви, напевно, також, які стверджують, що гомеопатія не працює. Багато хто пробував, але не було жодного ефекту...

— Час давно пішов уперед, вже не ті виклики та не ті умови. Мікроби видозмінилися під впливом антибіотиків та агресії середовища. З’явилося багато видів випромінювань, зокрема, фон атомних станцій та вишок зв’язку. В овочах є постійна присутність сульфатів, нітратів тощо. А за часів формування класичної гомеопатії століття тому цих факторів сучасного світу не було. Зараз більшість шкіл дотримуються принципів класицизму — дав кілька крупино, і гуляй місяць. На жаль, цей принцип не працює. Або ж ви просто не знайшли свого лікаря.

Гомеопатія — це ефективний метод лікування, який впливає на причину захворювання і не тягне за собою ускладнень, бо одужання відбувається без застосування антибіотиків, гормонів та іншої обтяжливої для організму терапії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати