Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ці 30 років все ж змінили Україну і українців»

24 грудня, 11:03

1.  2021-й рік на фоні історії (думка, деталь, штрих, фото).

2.  Кого ви вважаєте героєм та антигероєм року?

3.  «День» на фоні року (автори, статті, проєкти, які зацікавили вас найбільше). Яких би тем хотілося від наших журналістів у наступному році?

4.  Що надавало вам сил цього року (події, люди, враження)?

5.  Які нові сенси, уроки, цінності дав цей рік особисто вам?

6.  У 2021-му «Дню» виповнилося 25 років. Чим він за цей час став для вас та України?

Леся СТЕПОВИЧКА, письменниця, заслужений працівник культури України, викладач Національного університету «Дніпровська політехніка»:

1. Головна подія року —  святкування 30-річчя відродження Незалежності України. Звісно, українці змучені і пандемією, і війною на Сході, втрати болісні і непоправні. Але ці 30 років все ж змінили Україну і українців. Дніпро — прифронтове місто, в якому з 2014 року значно українізувалася атмосфера, сформувалися волонтерські структури, тисячі військових повертаються з фронту, часто пораненими, але незламними. Це потужна українська сила, бойовий дух, наша надія, що Україну не зламати.  

2. Допоки триває російсько-українська війна, героями є наші бійці на Донбасі, які щодня ризикують здоров’ям і життям, щоб ми могли спокійно працювати і відпочивати. Герої — усі, хто загинув на фронті протягом року.  Вічна їм подяка і вічна пам’ять! Антигерой — господар Кремля, який прагне крові, влади, розширення земель ерефії всупереч законам демократії і здорового глузду. Який погрожує нашому вільному народові новою ескалацією війни.  

3. Найцікавішими рубриками «Дня», як на мене є «Суспільство». Зокрема такі публікації, як: «Захистили державу — хто підтримає захисників?» — про долю ветеранів АТО-ООС в мирному житті, «Где главний враг? Українофобія в Росії» (Оксана Пахльовська), «Забутий пантеон Скоропадських» (Інна Лиховид); рубрика «Історія і я»: «Секрети політики від Арістотеля», «Держава очима Платона» (Ігор Сюндюков); також рубрика «Культура».  

4. Моя письменницька праця. Творення книги про академічний фольклорно-хореографічний ансамбль «Славутич», якому виповнилося 50.  Дві публікації поезій у польських літературних часописах. Надає сил і спілкування з друзями, які запросили погостювати у них в Німеччині та Польщі. Це була казкова відпустка — вирватися на волю після півторарічного ув’язнення в чотирьох стінах, викладання студентам онлайн. Вдихнути вітер свободи пересування і спілкування з дорогими людьми — це щастя. В цьому році я також отримала церковний орден Святого князя Володимира та ювілейну медаль НСПУ, якими було оцінено мою багатолітню громадську та літературну діяльність. Отримання міжнародної літературної премії ім. Пантелеймона Куліша за трикнижжя прози. Отже, сил надавали творчість, ніжна дружба та визнання моєї багатолітньої літературної і громадської діяльності.

5. На нас усіх чатує депресія, але ми маємо навчитися з нею боротися. Та й що є таке «горе» порівняно з трагедією матерів, які втрачають синів, з горем дівчат, чиїх наречених вбито на війні, з горем дітей, у яких батько не повернувся з фронту? Відтак урок цього часу важких випробувань: ми маємо одне одного берегти, шанувати, тримати в кулаці свої нерви. Є така хороша пісня про бійців АТО «Я не втомився, а ти?» Пропоную усім нам не втомлюватися передчасно і давати собі раду зі своїми драмами, пам’ятаючи, що навколо відбуваються трагедії.  

6. «День» був і залишається одним з найактуальніших видань в Україні. Вітаю газету зі знатним ювілеєм і з Новим 2022 роком! Бажаю редакційному колективу на чолі з пані Ларисою Івшиною тримати високий рівень і рейтинг на майбутні роки. Завжди Вам раді і чекаємо Вас у Дніпрі, в «Дніпровській політехніці».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати