Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Літо — для саморозвитку!

Вважають розумні запорізькі студенти
04 липня, 19:38

Синоптики прогнозують, що літо буде спекотним і дощовим, тобто таким, що сприятиме родючій осені. У цю пору можна добре попрацювати задля певної мети, адже три чи два місяці канікул — цілий міх вільного часу. Чим наповнюватимуть його, розповіли «Дню» студенти Запоріжжя.

Ольга ЛЕБЕДЄВА, заступник голови студентської ради Запорізького національного університету:

— У сучасної молоді в Україні є майже всі умови для непоганого відпочинку. Питання частіше постає для тих, хто шукає влітку роботу, але й тут найнаполегливіші досягають успіхів. А нагальні проблеми дійсно існують (і я кажу не про глобальні — стан економіки, екології, відсутність адекватних програм молодіжної політики, рівень освіти та медицини) — це й мала кількість спортивних майданчиків, дійсно цікавих культурних подій, невисокий рівень розвитку волонтерства. Проте можу відзначити, що молодь сама починає об’єднуватись заради спорту, мистецтва, благодійності, громадської активності. Молодь — мобільна, і це однозначний плюс!

Своє літо я проведу у нерозривному зв’язку з рідним університетом, бо студентська рада працює без канікул: ми беремо активну участь у ліквідації проблем з поселенням в гуртожитки, у приймальній та стипендіальній комісіях, підтримуємо цікаві благодійні, творчі та соціальні проекти наших студентів, готуємось до активної осені. Ще я за правило поставила постійний саморозвиток, тому покращую зараз свої знання з економіки та фінансів, іноземної мови. До того ж, список тих книг, які я пообіцяла собі прочитати, лише поповнюється цікавими сучасними авторами. Тому це літо 2013 року я, однозначно, проведу незабутньо.

Тетяна НЕХАЙ, випускниця Запорізького національного університету:

— Я завершила своє навчання на факультеті журналістики цього літа, тому воно для мене, наче риска, іспит: перевірятиму сама себе, чого вартувало все, що робила, над чим працювала п’ять років... Наймаю квартиру, шукаю роботу і починаю доводити собі, що недарма навчалася в університеті. Для студентства взагалі кожне літо хороше тим, що можна використати його на самонавчання, розвиток: подивитись фільми і прочитати книги, які не встигаєш упродовж навчального року, подорожувати, працювати десь (навіть не за спеціальністю). Можна пройти якісь курси, тренінги, взяти участь у конкурсах. Будь-які нові знання та переживання корисні. Цього чи якогось іншого літа для студентів гарно те, що можна купу вільного часу заповнити неймовірно корисними й омріяними справами, до яких «руки не доходили». Погане завжди полягає тільки в лінощах, у нераціональному використанні часу.

Юлія ОСИНОВСЬКА, магістр, редактор на радіостанції «Запоріжжя»:

— Літній сезон минає за мить, якщо заповнювати його кожну хвилину корисними речами: читати книги, відвідувати концерти, художні виставки, збагачувати себе духовно та розширювати світогляд. Студентський вік тим і прекрасний, що ти — відкритий для нових знайомств і спілкування з цікавими людьми. Цього літа я придбала на «Книжковому арсеналі» кілька чудових книжок, серед них Чарльз Діккенс «Великі надії» і Володимир Гіляровський «Москва і москвичі», вже почала читати. Також готуватимусь до «Червоної рути». Запорізький гурт «Інша Думка» запросив допомогти їм виступити на фестивалі у Києві, буду грати на клавішах. Продовжуватиму працювати на радіо, бо то — робота, перш за все, для душі. Тож літо обіцяє бути насиченим і плідним на здобутки.

Мар’яна ТЕРЕЩЕНКО, магістр журналістики:

— Закінчилось навчання на магістратурі. Я — більше не студент. Це сталося так неочікувано, що досі не віриться. Здавалося, що мені це не «по зубах». І ось — останній навчальний рік минув. Позаду — педагогічна практика, фінальний іспит складено, диплом захищено. Позаду — час невизначеності перед вибором місця роботи. Зовсім нещодавно все це здавалося недосяжним. А зараз — уперед, до справжнього великого життя. Хотіла після завершення навчання поподорожувати Кримом, побувати в Західній Україні — у Львові, в Почаєві... Але після захисту диплома відразу з головою пірнула в роботу. І мабуть, я все-таки більше не жалкую, аніж жалкую про те, що не вдалося відпочити. Так навіть краще. Сподіваюся, швидше увійду в ритм і адаптуюсь до нового періоду життя.

Катерина СИВАШ, студентка II курсу Запорізького національного університету:

— Для усіх слово «літо» асоціюється з таким очікуваним і бажаним літнім відпочинком. Для усіх, окрім студентів. Після завершення чергової напруженої сесії, попри нестримне бажання поїхати кудись далеко і надовго, спудеї залишаються у місті. Причин для цього декілька — по-перше, більшість із них протягом першого-другого місяців зайняті на практиці, що вимагає узагальнення усіх здобутих знань та їх реалізації. По-друге, це необхдність попрацювати, аби все-таки поїхати на відпочинок. І тут варіантів може бути безліч —від офіціанта до менеджера, — як пощастить. Є також щаслива група студентів, яким вдається поєднувати роботу та відпочинок — це ті, хто підробляє у курортних містечках або вожатими. Добре це, чи погано? Мабуть, однозначну відповідь дати важко, адже без роботи немає і відпочинку, та й зміна сфери діяльності — це теж своєрідний відпочинок. Що ж стосується особисто мене, то цього літа від роботи я відмовилася, хоча була можливість працювати менеджером у санаторії. Пожаліла себе. Проте, час не буде змарновано. Плани грандіозні — цілий список класичної і модерної літератури, підбірка інтелектуальних фільмів, практика, рок-фестиваль і т.д. Сподіваюся, що ці плани здійсняться, і літній відпочинок подарує багато сил для звершень у новому навчальному році!

Андрій БЕЗРУК, магістр журналістики:

— Не можу сказати за все студентство, оскільки де-юре і де-факто я вже не студент. Для абітурієнтів, це, звичайно, нервова пора — по собі знаю. Мої студентські літа запам’ятались можливістю читати що хочеш, а не що треба, спілкуванням з друзями і морем (рідним, Азовським, з його солоністю та бичками). Цього літа я вже офіційно працюватиму журналістом у редакції одного із запорізьких тижневиків, з яким я співпрацюю вже третій рік. Із нетерпінням чекаю на новий життєвий етап та передчуваю нервові, дедлайнові, але завжди цікаві репортерські будні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати