Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З інвесторами можна вести мову на «ти»

Це є реальним для українських підприємств на майбутньому форумі у Відні
16 березня, 00:00

Питання інвестицій для українських підприємств нині одні з найважливіших і найскладніших одночасно. Проте нарешті намітився прорив: потенційний інвестор робить крок назустріч нам. Наприклад, у кінці квітня в столиці Австрії Відні відбудеться Міжнародний форум із питань інвестицій, бізнесу та приватизації «Україна і Європейський Союз — разом у ХХI сторіччя». Які проблеми допоможе розв’язати форум? Про це наша розмова з одним з організаторів форуму — професором, доктором економічних наук, заслуженим діячем науки і техніки, головним науковим співробітником Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України, віце-президентом суспільної інженерної академії наук України із проблем інвестицій Василем СТОЛЯРОВИМ .

— За вашими оцінками, наскільки Захід зацікавлений інвестувати кошти в українську промисловість?

— У ході підготовки до форуму у Відні проведено декілька зустрічей у банках Австрії, в Торговій палаті, яка зацікавлена в проведенні такого форуму в Австрії. Уже отримано 30 заявок від інвесторів — фірм Західної Німеччини і 40 — від компаній країн Східної Німеччини. Є багато пропозицій, що заслуговують на увагу, від французів, італійців та компаній інших країн. З нами хочуть працювати, оскільки адекватно оцінюють могутній виробничий, технічний потенціал українських підприємств, порівняно недорогу робочу силу і багато які інші чинники.

— Як ви вважаєте, в яких вітчизняних підприємств найбільші шанси зацікавити потенційних інвесторів?

— За роки роботи на ринку інвестицій ми пересвідчилися, що інвестори вважають за краще працювати з підприємствами нових форм власності: акціонерними товариствами, приватними структурами, фондами. Іноді перевагу віддають невеликим і середнім проектам. У таких випадках експерти інвестора, представники консалтингової фірми можуть провести підготовчі роботи не більш ніж за півроку. Інакше — з великими інвестиціями. Наприклад, свого часу фінансування проекту будівництва парогазової установки для виробництва електричної і теплової енергії на Кримській атомній електростанції, що тільки на першому етапі передбачав освоєння 65—70 млн. доларів, — узгоджувалося півтора-два роки.

— Наскільки «серйозний» рівень майбутнього форуму? Його програма?

— Ініціативу його проведення висунули Фонд сприяння інвестиціям та приватизації і наша академія. Її підтримали в адміністрації Президента і Кабінеті Міністрів України. Сам форум триватиме три дні (плюс день від’їзду і день приїзду). Першого дня на пленарному засіданні виступатимуть представники урядів приймаючої сторони і країн-учасниць, сторони представлятимуть основні доповіді всіх гілок влади, в центрі яких — загальна характеристика економічної атмосфери в країнах-учасницях. Після цього відбудуться круглі столи: «Фінансовий ринок і портфельні інвестиції», «Енергетика, нафта і газ», «Машинобудівна промисловість, металургія», «Телекомунікації і системи зв’язку».

— Які проекти з нашого боку будуть представлені інвесторам?

— Передусім ті, які посвідчені міжнародними експертами і містяться в інформаційній мережі ЮНІДО — організації ООН із промислового розвитку, і ті, які в травні минулого року репрезентувалися нашими областями в Києві на щорічних зборах Європейського банку реконструкції та розвитку. Однак іще є шанси поповнити список учасників. І якщо підприємства, регіони, міста мають напрацьовані проекти і бізнес-плани, то наш склад національних експертів може довести ці проекти до рівня, який відповідав би вимогам міжнародних фінансових організацій. Для цього необхідно звернутися у Фонд сприяння інвестиціям та приватизації.

Дуже важливо, щоб українська делегація переважно складалася з висококваліфікованих керівників, які з іноземними партнерами могли б розмовляти на «ти», мали відповідний досвід презентації проектів. У них найбільші шанси підписати договори. Крім усього, ми повинні представити саме ті інвестиційні проекти, які могли б стати базою зростання економіки регіонів і галузей, життєво важливих для України.

— На жаль, доводиться констатувати, що багато які керівники українських підприємств розчарувалися в реальності інвестицій...

— Справді, без урахування «законів» і специфіки форумів участь у них не приносить успіху, хоч, здається, є непоганий проект, сплачено внески. Брак інтересу з боку інвесторів легко з’ясовний: немає експертизи проекту, національної і міжнародної, немає запрошення на зустріч від конкретного іноземного партнера… Ми намагаємося максимально врахувати всі чинники, використовуючи п’ятирічний досвід участі академії та фонду в підготовці подібних заходів.

Часто ще на підготовчому етапі потенційні партнери знайомляться і знаходять один одного: через рекламу проектів, розсилання буклетів, поширення іншої інформації в комп’ютерних мережах тощо. А на форум приїжджають уже з конкретними пропозиціями. Тому гарний проект важливо вчасно репрезентувати: інвестори ще до початку форуму можуть відвідати підприємство, щоб на форумі лише підписати договір. І ми вже сьогодні показуємо інвесторам проекти, які привеземо на форум.

— Скільки проектів, з вашого досвіду, знаходять своїх інвесторів у ході одного такого форуму?

— Ефективність участі у форумах щороку зростає. 1996 року ми вважали успіхом, якщо 20 зі 100 представлених і зареєстрованих в ЮНІДО від України проектів, які визнані міжнародними експертами, хоч би наполовину знайшли потенційного інвестора. Тоді 10- 12 проектів були реалізовані, і ми вважали це успіхом. Нині інтерес до українських підприємств зростає: тривають переговори про проведення наступного форуму у Франції влітку цього року, де, як передбачають, особливий інтерес буде до підприємств АПК. Крім того, з боку таких країн, як Німеччина, Франція, Англія, Італія тощо є пропозиції брати участь щоквартально у форумах та конференціях, які вони організовують.

Додаткову інформацію можна отримати за адресою: Україна, 252010, Київ, вул. Січневого повстання, 11а, офіси 203, 201, 205. Тел.: +380) 44 290 12 30 (В.Столяров, В.Гуленко); +380 44 290 72 23 (С.Копцева). Факс: + 380 44 290 67 35.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати