Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий виток боротьби за банківську систему

Експерти — про те, чим зумовлені арешти колишніх членів правління НБУ та які наслідки вони матимуть для бізнес-клімату
12 листопада, 18:39
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Голова Нацбанку Яків Смолій перервав службове закордонне відрядження та повертається до України через нічні обшуки НАБУ. Про це вчора повідомили в прес-службі Нацбанку.

Правління Нацбанку обурене врученням підозри правоохоронними органами Олександру Писаруку, колишньому першому заступнику голови НБУ.

«Разом з першою постреволюційною командою керівництва центробанку він стояв біля витоків реформи банківського сектору, завдяки якій ми сьогодні маємо здорові, прозорі та надійні банки. Писарук — професійний банкір з бездоганною репутацією, яку оцінили і в МВФ, де він працював останні три роки, і в міжнародній та вітчизняній банківській спільноті, де наш колега працював 16 років до призначення в НБУ і останній місяць», — прокоментували в НБУ.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 11 листопада провели затримання в справі олігарха Олега Бахматюка. «НАБУ і САП 11 листопада затримали 7 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком 2014 року ПАТ «ВіЕйБі Банк». Ідеться про колишніх і чинних посадових осіб Національного банку, ПАТ «ВіЕйБі Банк» та приватних компаній, пов’язаних з кінцевими бенефіціарами «ВіЕйБі Банку», — заявили в НАБУ.

Власник агрохолдингів «Укрлендфармінг» і «Авангард», а також «VAB Банку», що лопнув, Олег Бахматюк теж уже відреагував на затримання. Учора він звернувся до Зеленського з пропозицією вирішити конфлікт за столом переговорів. Про це йдеться в офіційному зверненні Бахматюка до гаранта, опублікованому на сайті «Укрлендфармінга».

«Вдячний вам і хочу домовитися, щоб компанія працювала, щоб Фонд гарантування вкладів і Національний банк отримали максимально можливу економічну компенсацію, щоб ми працювали над створенням, а не боротьбою з економічними шакалами, детективами, прокурорами, суддями, що знищують компанію. Володимире Олександровичу, я закликаю Вас просто сказати своїм підлеглим: поверніться до закону і елементарної логіки, сядьте за стіл переговорів і знайдіть рішення, яке буде вигідно державі і дозволить наповнити бюджет і зберегти 27 000 робочих місць. Ми два роки просимо тільки цього. Сподіваюся, що Вас вони почують», — йдеться в цитаті Бахматюка.

КОМЕНТАРІ

Сергій ФУРСА, інвест-банкір:

— «Ти винен лише в тому, що хочеться мені їсти». Отже. Бахматюк украв гроші. Судять НБУ. Ну, а що, логічно. Так само логічно, як чекати інвестицій і одночасно з цим підривати довіру інвесторів, створювати ризики для програми МВФ і фінансової стабільності країни. Все дуже логічно. У чому звинувачують менеджерів Нацбанку? Перше — що дали кредит швидко. Дуже це підозріло. Всього два дні на ухвалення рішень щодо кредиту під час фінансової кризи. Поквапилися. Справді, навіщо швидко давати стабілізаційні кредити. Треба було почекати місяць. Може, вже і не треба було б на той час кредит видавати. Друге — кредит був незабезпечений, тому що банк завищив оцінку нерухомості, яка була заставою. Правда, завищив, про що сам Нацбанк давно повідомив всі органи. Банк обдурив Нацбанк, який на той час просто не робив своєї оцінки застав. А банк Бахматюка сфальсифікував оцінку. Але сам кредит покривався не лише заставою, але і особистим поручительством Бахматюка. І він відповідає за цим кредитом усіма своїми активами. Які значно більші, ніж сума рефінансування в 1.2 млрд гривень. І щодо якого Нацбанк судиться з Бахматюком. Судиться взараз. І програти може лише в тому разі, якщо сам суддя потенційний клієнт НАБУ. Саме тому Бахматюк і пропонував своїм мирові угоди, про які зараз сурмлять його глашатаї, тому що відповідає всім своїм майном і не може просто кинути. Інша річ, що мирові угоди укладають з позичальниками, що потрапили в скрутне фінансове становище, а не з шахраями. Але це інша історія. Таким чином, навіть повіривши в оцінку застав від банку в умовах цейтноту кризи НБУ захистив себе цією угодою поручительства. Більш того, до 2014 року рефінансування роздавали просто так, і лише в межах реформи регулювальника, яку у тому числі і проводив Писарук, Нацбанк став вимагати заставу і поклав край безконтрольному виділенню рефінансування. А тепер НАБУ прийшло в Нацбанк зі звинуваченнями. І це можна трактувати по-різному. Або як непрофесіоналізм, який дозволяє не побачити вищевикладених фактів. Або чиєсь велике бажання помститися правлінню НБУ. А решту можете додумати самі...

Дар’я КАЛЕНЮК, виконавчий директор Центру протидії корупції:

— Давайте почекаємо на деталі. Писарук затриманий у справі, яку НАБУ давно та системно розслідує. Справа нелегка, так як стосується олігарха Бахматюка, який виводив мільярди з лопнувшого VAB Bank. Ці мільярди VAB отримував із Нацбанку, наглядав за справою Писарук, на той час заступник голови НБУ. Ще у квітні Генпрокурор Луценко намагвся вбити цю справу. Ми тоді били на сполох.

 

 

 

ГОЛОС ІЗ «ФЕЙСБУКУ»

Владислав РАШКОВАН, екс-член правління НБУ:

— Моя колонка під назвою «Центробанк і Олігархи» (просто як назва байки) була опублікована минулого тижня в ЗМІ. В колонці я окреслив лише кілька граней боротьби НБУ за свою незалежність, незалежність насамперед від олігархів. А саме:

•  Небажання олігархів підтримати свої банки в період кризи, виведення грошей зі своїх банків, які призвели до необхідності визнання НБУ цих банків неплатоспроможними. На жаль, ніхто з олігархів не поніс відповідальність за доведення своїх банків до банкрутства. При цьому вони направили рупори своїх ЗМІ на очорнення репутації НБУ та його співпрацівників, переконавши населення, що винен саме НБУ, який не підтримав ці банки.

•  Рефінансування олігархи використовували як квазікапітал, починаючи з кризи 2008 року, практично ніколи його не повертаючи, ще й користуючись ним по штучно заниженою обліковою ставкою, яка в реальності не відображала вартість грошей. У період банківської кризи 2014 — 2015 років, в тому числі зумовленого війною, панікою населення і набігами на банки, олігархи скористалися тим, що НБУ є кредитором останньої інстанції, отримали рефінансу (призначений для виплат депозитів) і не повернули його, довівши свої банки до банкрутства, так і не виплативши ці суми вкладникам. Знову-таки, олігархи направили свої медіа на перекладання відповідальності на НБУ, створюючи образ «бандитського НБУ».

•  Олігархи також були зацікавлені в тому, щоб у державних банків не було сильного корпоративного управління, що дозволяло використовувати баланси держбанків для кредитування бізнесу самих олігархів. Вони були зацікавлені в заниженому курсі гривні, так як це приносило їм додаткові доходи від експорту. Також олігархам до 2014 року подобався Нацбанк, який закривав очі на їхні методи по відмиванню грошей через українські банки. А коли в НБУ прийшла нова команда і все це успішно почала змінювати, олігархи знову починали атакувати НБУ.

Щоб ви розуміли цифри — тільки за публічною інформацією олігархи коштували державі приблизно (суми відшкодування вкладів збанкрутілих банків, рефінансу НБУ, втрачені кошти держкомпаній, неповернені кредити держбанкам):

•  Коломойський / Боголюбов = 212 млрд грн;

•  Бахматюк («ВаБанк» і «Фінініціатива» + кредити в держбанках) = 29,4 млрд грн;

•  Брати Клюєви = 28,4 млрд грн (в основному кредити в держбанках);

•  Фірташ («Надра банк») = 18,5 млрд грн;

•  Жеваго («Фінанси і Кредит») = 16,8 млрд грн.

Я писав, що частина цієї боротьби виявилася успішною, частина ще триває. І буквально вчора ця боротьба заграла новими фарбами... І в кожному з цих боїв йде боротьба, в якій важить кожен дюйм... дуже шкода, що багато грамотних людей цього не розуміє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати