Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київ і Дніпро...

Яка виборча температура?
23 вересня, 09:47

Попри те, що нинішній мер Києва Віталій Кличко є фаворитом на місцевих міських виборах, столична виборча кампанія обіцяє бути цікавою. По-перше, інтригою залишається,  чи зможе Кличко виграти в першому турі, або ж нас усе-таки чекає і другий. Відповідно, на сьогодні вже розгорнулася гостра боротьба решти кандидатів за вихід у другий тур, аби скласти конкуренцію лідерові «Удару». Претендентів вистачає. Це і Ірина Верещук («Слуга народу»), і Сергій Притула («Голос), і Андрій Пальчевський («Перемога Пальчевського»), і Олександр Попов («Опозиційна платформа «За життя»), і Олексій Кучеренко «Батьківщина»), і Олександр Омельченко («Єдність») та інші.

По-друге, на даний час усі соціологічні виміри свідчать, що отримати свою монобільшість у міській раді партії «УДАР» не пощастить. Політсилу реанімували зовсім недавно — після досить довгого забуття і злиття свого часу з «Блоком Петра Порошенка». Проте на сьогодні, за різними даними, рейтинг «Удару» вже складає від 20% до 30% голосів, що досить поважно, але вочевидь недостатньо для одноосібної перемоги. Та попереду ще цілий місяць, і можливе подальше зростання підтримки, але партії Кличка, найімовірніше, для створення більшості в місцевій раді доведеться з кимось кооперуватися. Завдання нелегке, адже якщо не залучати до коаліції «Слугу народу», то можуть виникнути проблеми з повноваженнями. У Верховній Раді вже давно лежить законопроект, який урізує владу міського голови Києва, відокремивши від нього посаду голови КМДА.

По-третє, результат київських виборів може мати стратегічні наслідки. «Якщо нинішній київський голова Кличко зуміє впевнено перемогти на місцевих виборах, то він, як очільник столиці, стане конкурентом президента Зеленського, — пише у ФБ політолог Віктор Небоженко. — А спроби Офісу Президента відібрати владу в Кличка, який переміг, призведе до того, що київський мер стане першим кандидатом у президенти на дострокових президентських виборах. Більш того, якщо декілька сильних мерів міст-мільйонників упевнено переможуть на місцевих виборах висуванців Офісу Президента Зеленського, кволі кандидатури «Слуг народу», то Україна надто наблизиться до політичного сценарію дострокових президентських або парламентських виборів. Бо місцеві політичні й економічні клани, який будуть авторами цих перемог, захочуть швиденько конвертувати отриманий результат у більш ваговитий політичний ресурс впливу на Центр влади».

Тому, хто вважає, що в Києві все вирішено, може помилятися: не варто робити поспішних висновків. До того ж, інколи трапляються і якісь дива, можливо, вибори в столиці виграє хтось інший, а не Кличко. Словом, боротьба й інтрига лише набирають обертів.

Іван КАПСАМУН, «День»


 

«Євросолідарність» представила своїх кандидатів у Дніпрі й області

 

Ще влітку цього року новим очільником Дніпропетровської обласної організації партії «Європейська солідарність» (колишній «Блок Петра Порошенка») був призначений народний депутат України, співголова партійної фракції у Верховній Раді Артур Герасимов. Таке рішення було затверджене на конференції обласної партійної організації, що відбулася в липні. Раніше обласну організацію БПП очолював голова Дніпропетровської облради Гліб Пригунов. Проте, як тільки президентом України був обраний Володимир Зеленський, Пригунов подав у відставку. А після цього коаліція в обласній раді переформатувалася — до неї ввійшов «Опоблок», а головою став Святослав Олейник, якого вважають людиною, близькою до Ігоря Коломойського. Його заступником обрали Анатолія Адамського, представника «Опоблоку».

Утрата контролю над Дніпропетровською облрадою, зважаючи на все, була сприйнята хворобливо. Новий керівник обласної парторганізації «Європейської солідарності» Артур Герасимов заявив про загрозу реваншу в ключовому для України регіоні та пообіцяв «зробити все для того, щоб Кремль і внутрішні вороги України не отримали навіть шансу на позитивні для них зміни». Напередодні місцевих виборів усе частіше в область почали приїжджати представники «ЄС», зокрема генерал М. Забродський, колишній командувач штурмових військ і уродженець Дніпропетровська. Він виступав на мітингах і зустрічався з ветеранами АТО/ООС.

Не викликає здивування, що на висунення кандидатів до місцевих рад прибув і сам експрезидент України Петро Порошенко. Виступаючи на обласній конференції у Дніпрі, він був різким у своїх оцінках. За його словами, ставлення нинішньої влади й оточення Президента Зеленського до проблем Дніпра більше схоже на війну з місцевою самоврядністю. «Таке враження, що Зеленський з Коломойським оголосили Дніпру війну. Тому що є два варіанти: або вони це роблять на користь Росії, або вони зручна іграшка в руках Коломойського. Ні перший, ні другий варіант мене не задовольняє», — заявив Петро Порошенко. Він зауважив, що Дніпро — найбільший промисловий центр України, до цих пір залишається без сучасного аеропорту. «У нас завжди казали: Дніпро, можливо, не перше, але і вочевидь не друге місто в Україні. Треба завершити нашу роботу з будівництва сучасного міжнародного аеропорту. Чому мешканці такого міста повинні їхати до Києва, щоб потрапити до іншої країни, аби скористатися безвізом, який ми вибороли для України? Ми вважаємо, що аеропорт міжнародного рівня повинен бути, нарешті, побудований», — відзначив Порошенко.

Експрезидент України особисто представив відому волонтерку Тетяну Ричкову як кандидата в мери Дніпра від партії «Європейська солідарність». Вона ж очолила список кандидатів у Дніпровську міську раду, що складається з чинних депутатів, ветеранів АТО, волонтерів, відомих юристів і підприємців. «Ми просимо підтримати цю неймовірну жінку, цього опозиційного, проукраїнського політика, яка дуже любить Дніпро й Україну, тому що ми йдемо перемагати на місцевих виборах, проголосувати за кандидатів від нашої політичної сили в міську раду, ми ставимо перед собою завдання сформувати фракції у всіх обласних і міських радах по всій країні, і це перший крок до нашої перемоги», — сказав Порошенко. Багатьох городян здивував виступ Ричкової, в якому вона розповіла про ситуацію в Дніпрі. Свого часу мер Дніпра Борис Філатов надавав підтримку Тетяні Ричковій — і як волонтерці, і як кандидатці в депутати Верховної Ради, яка балотувалася в колишньому виборчому окрузі Б.Філатова.

Представив Порошенко й обласну команду кандидатів від «ЄС». Першим номером у списку кандидатів у депутати Дніпропетровської обласної ради зазначений Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський. Разом із ним до обласної ради йдуть Максим Курячий, народний депутат України VIII скликання, Юрій Порожній, перший заступник начальника Управління СБУ в Дніпропетровській області, Наталія Кеда, голова Чечелівської райради у Дніпрі та ін.

Варто зауважити, що «Європейська солідарність» у Дніпрі не є фаворитом передвиборних перегонів. Останні опитування, що проведені в серпні-вересні 2020 року, свідчать, що за цю політсилу готові голосувати 5-6% опитаних, і вона посідає лише  шосте місце в Дніпрі. Проте, кількість розчарованих у пропрезидентській партії «Слуга народу» зростає, а це дає шанс її конкурентам.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати