Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторія повторюється. Але чи буде фінал?..

Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Ярослава Дубневича
31 жовтня, 19:35
ФОТО УНІАН

Український парламент підтримав подання Генерального прокурора Руслана Рябошапки — за відповідні рішення проголосували 332, 241 і 229 парламентарів (interfax.kiev.ua). За словами очільника ГПУ, Дубневич, очолюючи комітет ВР з питань транспорту, організував схему, внаслідок якої державі завдано збитків на суму понад 93 млн грн. «Це провадження розслідується вже майже три роки, і стосовно восьми фігурантів розслідування у цій справі завершено... підозри висунуто, й наразі фігуранти ознайомлюються з матеріалами справи», — повідомив Рябошапка.

У свою чергу, Ярослав Дубневич (група «За майбутнє») заявив, що вважає обвинувачення на свою адресу безпідставними, а «подання внесено до ВР з єдиною метою — політичний популізм... Я не збираюся переховуватися і не збираюся використовувати будь-які свої можливості. Я доведу свою невинуватість в установленому законом порядку», — заявив Дубневич на засіданні парламенту.

Після голосування ВР, того ж дня йому було повідомлено про підозру. У правоохоронних органах вважають, що Національне антикорупційне бюро України зібрало досить доказів для пред’явлення йому підозри у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Ідеться про те, що, будучи народним депутатом VIII скликання і перебуваючи на посаді голови комітету ВР з питань транспорту, він був обізнаний про фінансовий стан «Укрзалізниці», її потреби під час проведення держзакупівель, а також «мав вплив на засновників та посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівняльних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок і комплектів роздільного скріплення».

Аналогічні історії ми вже спостерігали за попередньої влади, коли з окремих народних депутатів знімали недоторканність (щоправда, не завжди голосували за затримання та арешт), але всі вони фактично завершувалися пшиком. Справи або розвалювалися, або затягувалися, або людині просто давали можливість виїхати за кордон. Наразі це перше випробування для нової влади притягненням до відповідальності народного депутата. Показово: якщо за зняття недоторканності з Дубневича проголосували всі фракції, крім «Опозиційної платформи «За життя», то вже за затримання й арешт проголосували лише «Слуга народу» (і то не в повному складі) та «Голос». «Старі» фракції (ОПЗЖ, «Батьківщина», «Європейська солідарність») зіграли у звичну для себе гру — зробили вигляд. Отже, тепер після голосування новій владі слід довести — чи відрізняється вона від попередньої й чи здатна довести до кінця розпочату справу, якщо в ній насправді має місце склад злочину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати