Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Євро-поп-стандарт» чи класична «упаковка»?

Хто вартий того, аби представляти Україну на «Євробаченні-2010»?
15 січня, 00:00

Як повідомляв «День», в грудні минулого року Національна телекомпанія України рішенням художньої ради ухвалила співака Василя Лазаровича як представника від України на конкурсі «Євробачення-2010». Таке рішення НТКУ викликало бурхливу реакцію в артистичній спільноті. «Новий канал» виступив із офіційною заявою про необхідність проведення відбіркового туру і визначення українського представника шляхом конкурсної боротьби та всенародного, а не лише експертного, голосування. Найбільш вдалою кандидатурою, на думку «Нового каналу», є Віталій Козловський. Конфлікт, що розгорівся в останні дні минулого року, продовжився в цьому. Як повідомила «Телекритика», в ніч з 15 на 16 грудня в програмі «Шустер live» (по завершенню її політичної частини) зустрінуться президент НТКУ Василь Ілащук, делегований на «Євробачення-2010» співак Василь Лазарович, а також Віталій Козловський. До участі в програмі запрошено також Руслану Лижичко, Світлану Лободу, Олександра Злотника, Олену Мозгову, Алана Бадоєва, Володимира Бебешка — людей, що безпосередньо були причетні до виступу українських виконавців на «Євробаченні» в минулі роки.

Аби наблизитися до розуміння, на чиїй стороні правда, «День» поцікавився думкою музичного експерта та журналіста Олександра ЄВТУШЕНКА.

— Якщо подивитися на цю ситуацію зовні, складається враження, ніби порушені демократичні принципи відбору. Художня рада фактично самовільно призначила представника України на «Євробаченні», хоча зазвичай за кандидатури голосували глядачі, — погоджується Сашко. — Утім, практика останніх років, зокрема, участь у фестивалі Світлани Лободи, на мою думку, зганьбила Україну. Василь Лазарович має абсолютно інакший «коленкор» — і голос, і образ, і вищу музичну освіту. Тобто наявні всі вихідні дані, аби, принаймні, не зганьбитися. Я вважаю, що рішення НТКУ на користь Лазаровича було цілком слушним. Практика визначення представника вузьким колом експертів є значно ефективнішою з точки зору перспективи перемоги. Адже якщо говорити про народне голосування, то долю конкурсу вирішують домогосподарки, які є найактивнішими споживачами телепродукту. То чому б не дозволити кваліфікованим людям визначатися з творчим потенціалом того чи іншого артиста?!

Стосовно Віталія Козловського — в нього є також непогані шанси, але тут інший аспект грає роль: він стосується естрадного мистецтва як такого. На цьому конкурсі результат визначається тим, який образ пропонує представник тієї чи іншої держави. Що цікавого й оригінального пропонує Козловський? Це такий собі євро-поп-стандарт. А Лазарович уособлює більш цікаву версію тієї ж поп-музики, проте упаковану в класичний контекст. Не просто вокальні дані, а й чоловіча фактура, що в поєднанні дає більш цікавий варіант.

— Вибір учасника фестивалю «Євробачення» від країни — це прерогатива виключно Першого Національного. Тому оцінювати це рішення НТКУ немає сенсу, — стверджує Едуард КЛІМ, генеральний директор музичного холдингу «ЛАВІНА», музичний продюсер. — Воно винесене в рамках правил конкурсу, подобається нам це чи ні. Насправді шоу з народним голосуванням навколо вибору учасника — це ідея того ж таки Першого Національного. Згідно з правилами Європейської мовної спілки, народне голосування у національних відбіркових турах не є обов’язковим. Абсолютно ніякого негативу стосовно кандидатури Василя Лазаровича особисто я не відчуваю. Щоправда, для такого конкурсу, як «Євробачення», у Василя забагато «чоловічого». Я не дуже уявляю собі його в контексті «яскравих» та «солодкавих» учасників конкурсу. Утім, ніяких законних підстав для своїх претензій нинішні опоненти НТКУ не мають. Повторюю, вибір зроблено у рамках правил.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати