Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майбутнє «Києва» – неясне й загрозливе

Коментарі чиновників щодо легендарного кінотеатру не на жарт занепокоїли громадськість
15 січня, 16:48
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Кінотеатр «Київ» не змінить свого цільового призначення навіть у разі зміни орендаря. Про це під час прес-брифінгу сказав заступник голови КМДА Володимир СЛОНЧАК, повідомляє офіційний портал Києва kyivcity.gov.ua.

Орендаря майнового комплексу кінотеатру «Київ» визначать на прозорому конкурсі з передачі будівлі кінотеатру в орендне користування для здійснення кінопоказів та проведення культурно-мистецьких заходів.

«Таке рішення прийнято міською владою з метою виконання планових показників надходжень до бюджету від орендної плати, ефективного використання майна Києва та реалізації механізмів, визначених у новому Положенні про оренду комунального майна, яке набуло чинності з 1 січня 2019 року. За попередніми планами відкритий конкурс на оренду приміщення цілісного майнового комплексу кінотеатру «Київ» буде проведено протягом одного-півтора місяця», — сказав Володимир Слончак.

Він повідомив, що спочатку має бути визначено ринкову вартість будівлі кінотеатру та виконано розрахунок орендної плати. Потім — проведення процедури вивчення попиту і, власне, подальше проведення конкурсу на право оренди.

«Цільове призначення кінотеатру не зміниться. Крапка. Не забувайте, що кінотеатр «Київ» є пам’яткою з визначеним цільовим призначенням, тому цільове призначення кінотеатру змінюватися не може. Більше того, перед укладанням договору оренди балансоутримувач має спочатку укласти охоронний договір з Департаментом охорони культурної спадщини, в якому також буде прописано цільове призначення будівлі — кінотеатр», — зазначив пан Слончак.

Він повідомив, що орендна ставка буде однозначно вищою, аніж зараз. За його словами, наразі орендар сплачує місту всього 47 тисяч гривень на місяць за приміщення площею 7131 кв. м, при цьому надає площі в суборенду за значно вищою ціною.

«Згідно з договорами суборенди приміщення у 886 кв. м орендар здає за 208 тисяч гривень. Договорів суборенди декілька. До того ж, при укладанні договорів суборенди було порушено законодавство. Відтак орендар не має права передавати приміщення в суборенду на строк довший, аніж сама оренда. Договір оренди добіг кінця 4 січня 2019 року, а деякі приміщення надані в суборенду навіть до 2020-го», — додав Володимир Слончак.

За словами заступника голови КМДА, переможцем конкурсу буде той, хто не просто погодиться виконувати умови договору оренди, а й запропонує найбільш вигідну ціну.

Орієнтовно, стартова пропозиція орендної плати за майновий комплекс кінотеатру «Київ» становитиме не менше ніж 700 тисяч гривень.

«Після проведення експертної грошової оцінки буде визначено орендну ставку. Думаю, стартувати ціна оренди на конкурсі буде із 700 тисяч гривень», — повідомив заступник голови КМДА.

Володимир Слончак наголосив, що фестивальний профіль у рамках, у тому числі, меморандуму між КМДА та кінофестивалем «Молодість» так само буде ключовим.

Він також додав, що в конкурсі можуть брати участь усі охочі, у тому числі й останній орендар.

Раніше в КМДА вже наголошували, що кінотеатр «Київ» продовжить свою роботу в нинішньому форматі — з акцентом на фестивальний профіль, покази арт-хаусного кіно тощо.

«КОНКУРСУ ПРОСТИЙ: ХТО ЗАПРОПОНУЄ БІЛЬШУ ЦІНУ, ТОЙ І ПЕРЕМІГ»

— Міська влада в особі заступника голови КМДА Володимира Слончака готова передати будівлю кінотеатру в оренду переможцям конкурсу, до участі в якому закликано «всіх бажаючих». Принцип такого конкурсу простий: хто запропонує більшу ціну, той і переміг. Заслуги перед українською культурою до уваги не братимуться. Головне — «бажання» і наявність грошей, — прокоментував ситуацію голова Держкіно Пилип ІЛЛЄНКО. — Хотілося б нагадати, що саме такий підхід — вимірювати культурний ефект винятково фінансовою вигодою — і призвів до того, що сьогодні у Києві зникли знакові кінотеатри, а держава майже втратила (по суті — втратила і зараз наново відбудовує) національний кінематограф.

А щоб точно не перемогли нинішні орендарі, які за 20 років із занедбаного приміщення створили один із головних культурних центрів країни, пан Солончак озвучив «стартову ціну» місячної орендної плати в 700 тисяч гривень. Чому нинішній орендар не зможе платити таку суму — давайте порахуємо.

Нещодавно були оприлюднені звітні дані про діяльність 2018 року кінотеатру «Жовтень». Нагадаємо, за рік там було продано 274,2 тисяч квитків, а вартість середнього квитка склала 79,38 грн, тобто загальний дохід від продажу квитків склав 21,766 млн грн. Рівно половину цієї суми будь-який кінотеатр віддає дистриб’юторам фільмів. Отже, виходить, що від продажу квитків кінотеатр може мати близько 900 тис. грн. на місяць. Але ж витрати не обмежуються лише платою за оренду майнового комплексу: додайте до неї плату за земельну ділянку, електроенергію, опалення, інші комунальні платежі, оновлення та ремонт дорогого обладнання й меблів, поточний ремонт приміщень, охорону, пожежну безпеку, прибирання, зв’язок, зарплату персоналу і багато іншого. Напрошується сумний висновок, що за таких умов не тільки нинішній орендар, а й «усі бажаючі» не зможуть забезпечити діяльність кінотеатру «Київ» у нинішньому форматі культурного центру, а не винятково комерційного об’єкта. За прикладами далеко ходити не треба: саме це сталося з кінотеатрами «Україна» та «Кінопанорама», робота яких виявилася збитковою для власників — успішних підприємців, між іншим.

Усі ці зусилля з припинення діяльності культурного центру «Кінотеатр «Київ» у тому вигляді, яким ми його знаємо вже 20 років, відбуваються на тлі дуже дивного поводження з чинним законодавством та умовами договору оренди. Так, всупереч закону, орендар не був попереджений за три місяці до закінчення терміну оренди про намір розірвати договір і повернути об’єкт оренди власнику. Крім цього, у разі продовження оренди (що власне і планує тепер зробити КМДА) нинішній орендар (який фактично ним досі залишається) має переважне право на укладання договору оренди, тобто без проведення конкурсу. І зрештою, навіть станом на сьогодні, 14 січня 2019 року, орендар так і не отримав письмового повідомлення про відмову продовжити термін дії договору оренди.

З огляду на це, хотілося б нарешті отримати правдиву відповідь від очільників столичної влади — що ж насправді відбувається і кому потрібен кінотеатр «Київ»?

Як давній шанувальник «Києва, додам ще зі свого боку: 700 тисяч гривень — дійсно величезна сума. Аби сплатити її, нові орендарі шукатимуть усіх можливих джерел заробітку. Вочевидь, насамперед будуть змушені значно підвищити ціни на квитки, чим одразу зменшать потік глядачів. Далі. Однією «Молодістю» специфіка «Києва» не обмежується: кінотеатр регулярно проводить фестивалі різних національних кінематографій, а ще показує арт-хаусні фільми. Все це, за визначенням, неприбуткова діяльність, бо глядацька аудиторія фестивального кіно на порядок менша, аніж у жанрового, більш розважального.

Тож поки що найімовірнішим видається варіант, що буде навмисно створено непідсильний борг і на виплату цього боргу будівля піде з молотка. З подальшим «перепрофілюванням» у готель чи торговельний центр, внаслідок чого кінотеатр «Київ» зникне з культурної мапи столиці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати