Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українські аграрії вважають свинарство невигідним

Аналітики: дефіцит вітчизняного м’яса покривається імпортом
14 серпня, 09:55
ФОТО СЕРГІЯ ГУДАКА

За даними Державної фіскальної служби України імпорт свинини у першому півріччі склав 11,1 тисячі тонн на загальну суму $20,7 мільйона. Експорт за той самий період склав усього лише 1 тисячу тонн, поступившись імпорту в 11 разів.

За словами аналітиків компанії Pro-Consulting скорочення поголів’я — характерний тренд для українського тваринництва, так у 2018 році в Україні зафіксували найнижчу за всю сучасну історію поголів’я великої рогатої худоби і свиней.

«Падіння показників ринку свинини пов’язано з тим, що українські аграрії вважають свинарство невигідним — на вирощування однієї тварини потрібно кілька років, а прибуток ледве покриває витрати. Дефіцит вітчизняного м’яса покривається імпортом», — зазначив експерт.

Загалом же поголів’я свиней демонструє скорочення, особливо у 2017 році — на 8,4%. За 2018 рік кількість поголів’я продовжило скорочуватися, проте лише на 1,4%. Слід зазначити, що спад стався в основному за рахунок господарств населення.

Головною причиною відмови сільських жителів від свиней, на думку експертів, є спалах африканської чуми свиней, але свій внесок зробили також і економічні чинники. Однак, за даними Госпродпотребслужби, кількість випадків захворювання АЧС в Україні в 2018 році скоротилося на 13% в порівнянні з 2017 роком — до 145.

За словами аналітика динаміка ринку і надалі збереже свою тенденцію. Очікувати різких змін на ринку м’яса не варто, оскільки вирощування свиней і надалі буде не рентабельне. Вітчизняна свинина все більше поступатиметься позиціями імпортним аналогам.

Водночас популярність м’яса птиці буде і надалі зростати, як серед споживачів у силу своєї доступності, так і у виробників оскільки має попит на світових ринках.

Для того, щоб спрогнозувати виробництво курятини, статистика поголів’я слабо підходить. Оборотність у цьому сегменті настільки висока, що обсяги виробництва залежать більше від наявності виробничих потужностей і можливості продати вироблене. Ба більше, завдяки диверсифікації і конкурентоспроможності українських виробників питання продажу не є таким критичним. Отже, ключове — це потужності, й тут є очікування на збільшення за рахунок, щонайменше, поступового виходу на плановий рівень другої черги Вінницької птахофабрики МХП.

Є перспективи і на внутрішньому ринку, оскільки курятина залишаєтьсянайдешевшим і найзручнішим м’ясом. Нові продукти з неї можуть суттєво змінити споживацькі вподобання. Особливо якщо вони знайдуть шляхи до сердець (і шлунків) молодих поколінь, схильних швидко й масово підхоплювати «нову хвилю».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати