Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова зоря із старим наповненням

20 серпня, 00:00

Реорганізація державного апарату управління сільським господарством країни розпочалася в найбільш "слушний" час для структурних і кадрових змін - у період збирання врожаю.

У перспективі цей незначний факт може слугувати зручним виправданням держчиновників у разі "великих невдач і провалів у роботі" - усе спишеться на проблеми організаційного періоду, а якщо буде "досягнуто певних успіхів", то їх неодмінно буде віднесено до особистих заслуг реформаторів.

Хоч би як там було, а згідно з липневим Указом Президента "Про створення Міністерства агропромислового комплексу України" колишній Мінсільгосппрод відійшов у небуття, а на його місці і за тією ж адресою функціонуватиме Міністерство АПК.

На перший погляд змінили лише вивіску, адже нове (старе) міністерство, як і раніше, вирішуватиме питання, пов'язані із сільськогосподарським сектором економіки країни. Призначений на посаду міністра АПК Юрій Карасик, якому два роки тому вже випало керувати Мінсільгосппродом, на першій же своїй зустрічі із представником засобів масової інформації все ж наголосив, що будуть значні зміни як у самому апараті міністерства, так і в організації його роботи. Це й блокова структура міністерства (за напрямками економічної, інвестиційної, технічної політики), і функціональний принцип управління, і створення лізингового фонду для технічного забезпечення АПК. Про все це не раз заявляв іще колишній віце-прем'єр з питань АПК Михайло Зубець, декларуючи реформи в управлінні АПК. Тож програма міністерських перетворень дісталася новому керівництву, так би мовити, у спадок. Просто втілювати її в життя доручили перевіреному аграрникові - Ю. Карасику, який повернувся до столиці в сяйві успішно здійсненої ним на Херсонщині програми щодо збільшення виробництва зерна.

Але повернімося до питання реорганізації та змін, що сталися. Для виконання президентського Указу Кабінет Міністрів ухвалив Постанову від 8 серпня 1997 року, згідно з якою в нове міністерство (чисельність центрального апарату 500 одиниць) "вливаються" два державних комітети - харчової промисловості та з питань садівництва, виноградарства і виноробної промисловості (загальною чисельністю 650 одиниць). За словами Ю. Карасика, шляхом укрупнення має бути забезпечено комплексне вирішення питань виробництва та переробки сільгосппродукції, що дозволить відмовитися від галузевого підходу. Більше того, за наявною інформацією, міністр АПК збирається докласти всіх зусиль, аби повернути під рідний дах Головне управління з питань хлібопродуктів (перетворене на Державну акціонерну компанію "Хліб України") та Українську академію аграрних наук. Ідея не нова, але має право на життя, оскільки протистоїть міжгалузевій плутанині.

Однак підсумки реорганізації підбивати поки що рано. Навіть формування самого центрального апарату міністерства ще не закінчено. Із передбачених постановою КМУ десяти заступників міністра, зокрема й двох перших, на сьогоднішній день є лише перші заступники: Борис Супиханов та Леонід Сватков. Серед рядових - некомплект. На сьогоднішній день працюють Сергій Рижук (з питань виробництва), Василь Шпак (з питань механізації) та Сергій Привалов (із зовнішніх зв'язків). Відчувається, звісно, недоукомплектованість команди міністра, але не випадає сумніватися, що вакантні місця скоро заповняться. І тоді нова зоря АПК засяє над Україною з небаченою силою. Адже вона добре підживлюється і старими кадрами, і старими ідеями. І не біда, а досягнення, що в них гарна, непотоплювана упаковка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати