Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гривня не підведе!

Голова НБУ назвав причини зміцнення національної валюти
17 січня, 11:07
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У Національному банку констатують, що протягом 2018 року гривня зміцнилася на 1,4%. Про це сказав голова Національного банку Яків Смолій, презентуючи Програму дій Нацбанку під час зустрічі НБУ з клієнтами і партнерами.

«Завдяки жорсткій монетарній політиці, а також завдяки сприятливій цінновій кон’юнктурі для українського експорту на зовнішніх ринках у першій половині 2018 року і рекордному врожаю зернових у другому півріччі минулого року, курс гривні зміцнився на 1,4% за 2018 рік», — сказав Смолій.

Він також зазначив, що зміцнення гривні надало можливість Національному банку активно поповнювати міжнародні резерви впродовж року за рахунок купівлі валюти на міжбанківському ринку.

«Іншим джерелом стало зовнішнє фінансування. Україна отримала нову програму співпраці з МВФ, яка є фундаментом для подальшого зміцнення макрофінансової стабільності. Завдяки цьому до резервів від міжнародних партнерів, а саме від МВФ, ЄС та Світового банку, надійшло 2,4 млрд дол. У підсумку маємо найбільший обсяг міжнародних резервів за п’ять років — це 20,8 млрд дол», — сказав Смолій.

Крім того, Смолій обіцяє українцям стабільну гривню і 2019-го.

Він зазначив, що коливання курсу гривні до долара протягом року можуть бути, оскільки зовнішня кон’юнктура для українських експортерів залежить від ситуації на зовнішньому ринку. Крім того, на ситуацію впливають ціни на енергетичні ресурси.

«Для згладжування коливань достатньо золотовалютних резервів. Ми маємо досвід інтервенцій для того, щоб не допустити різких коливань. Однак все залежатиме від того, як складатиметься ситуація на зовнішніх торгівельних і сировинних ринках», — сказав він.

Розрахунки держбюджету на 2019 рік здійснено з використанням прогнозного курсу на кінець року 29,4 грн/долар. Розрахунки держбюджету-2018 були здійснені за курсом 30,1 грн/долар на кінець року.

А от за даними опитування Європейської Бізнес Асоціації, український бізнес закладає на 2019 рік вартість валюти на рівні 30 грн за долар.

Найближчого тижня очікується зниження курсу долара до гривні у зв’язку з необхідністю податкових виплат. Про це сказав старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб. «На міжбанку долар буде торгуватися через тиждень поблизу 27,9 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,8/28,0 грн», — повідомив він.

Як зазначив аналітик, за минулий тиждень курс долара на міжбанку знижувався лише двічі, в минулу п’ятницю і в середу, але і цього вистачило, щоб за підсумками тижня американська валюта подешевшала.

«На настроях учасників валютного ринку дедалі сильніше позначається наближається податковий тиждень, коли компаніям, які «сидять на валюті», знадобиться гривня, і вони будуть змушені продавати валюту», — додав він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати