Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зберегти дітей у родині

В Україні стартує проєкт для підтримки сімей, що перебувають у складних умовах
28 січня, 10:36

Одна із найскладніших реформ в Україні — реформа інтернатної системи. Вона запрацювала у 2017 році. Її мета — зменшити кількість дітей в інтернатах через влаштування їх у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Також реформа включає у себе розширення соціальних послуг для сімей з дітьми, аби упереджувати потрапляння дітей в інтернати. Реформа передбачає, що до 2023 року інтернати в Україні мають зникнути.

Сьогодні в Україні майже 70 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість із них виховується в альтернативних формах сімейного виховання. Але, за даними Мінсоцполітики, за дев’ять місяців минулого року з родин, через неблагополуччя, було вилучено 1214 дітей. Це багато. При цьому, згідно з офіційними даними, загалом близько 90% дітей потрапляють в інтернати за заявами батьків.

Аби підсилити процес реформування інтернатів, в Україні запустили проєкт «Право на сім’ю», аби зберегти дітей у родинах. Так, за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини, у Київській, Запорізькій та Луганській областях проводитиметься робота із державними структурами та родинами, які перебувають у складних умовах.

— Ми обрали ці регіони, бо ситуація там найскладніша. Саме в цих областях збільшується кількість дітей, які потрапляють до комунальних закладів сфери соціального захисту. Загалом майже 11 тисяч дітей у цих трьох областях перебувають в інтернатах. Тому ці регіони потребують особливої уваги. Я впевнена, що у партнерстві, яке консолідується навколо цього проєкту, ми зможемо напрацювати дієві зміни до законодавства та швидко й ефективно впроваджуватимемо їх у життя, — сказала під час презентації проєкту міністр соціальної політики Марина ЛАЗЕБНА.

Проєкт передбачає внесення змін до законодавства у сфері захисту дитини. Також проводитиметься просвітницька кампанія про шкоду інтернатів, натомість буде популяризація альтернативних форм виховання дітей.

— На сьогодні в Україні 3% дітей виховуються в родинах, які перебувають у складних життєвих обставинах, це дуже багато. Вони ризикують бути вилученими із сім’ї. Так, лише за дев’ять місяців минулого року через надзвичайну небезпеку у родинах соціальні працівники вилучили 1214 дітей. Уявіть, що осиротіло ціле село. Це суспільна, державна біда. Тому ми маємо надати родинам, які перебувають у складних умовах, увагу та допомогу, — сказав сказав директор Міжнародної благодійної організації «СОС Дитячі містечка України» Сергій ЛУКАШОВ, яка у партнерстві із Мінсоцполітики реалізовує проєкт.

За словами учасників проєкту «Право на сім’ю», він  повинен дати додатковий поштовх  для реформи інтернатної системи, аби допомогти родинам у кризі подолати життєві труднощі та, зрештою, зберегти дітей у сім’ях. Соціальних працівників, які працюватимуть у проєкті, навчатимуть методикам роботи з родинами, які використовуються у країнах, котрі вже проведи реформу інтернатних систем і де інтернати вже відсутні як такі.

Ініціатива, окрім України, також працюватиме в Білорусі, Вірменії, Албанії та Північній Македонії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати