Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віруючі Рубанівського прагнуть єдиної церкви

На Дніпропетровщині перша парафія приєдналася до ПЦУ
16 січня, 11:35
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Керуючий Дніпровською єпархією Православної церкви в Україні, владика Симеон відвідав Свято-Покровський храм у селі Рубанівське Васильківського району, де віруючі першими в області заявили про бажання приєднатися до помісної церкви. Гості й меценати передали місцевій громаді ковчег з мощами Святогірських святих. Після молитви єпископ Симеон очолив подячний молебень, «засіяв» парафіян і привітав настоятеля храму о. Василя Пишного з днем ангела, а також усю громаду, яка понад двадцять років постійно молилася за Українську церкву, йдеться у повідомленні на сайті Дніпровської єпархії Православної церкви в Україні.

В останні дні старого 2018 року вірян та жителів області сколихнула новина: громада Свято-Покровського храму в селі Рубанівське вирішила приєднатися до єдиної помісної Православної церкви в Україні. У соцмережах з’явився відеосюжет, в якому настоятель храму о. Василь Пишний звертається до пастви і пропонує вирішити разом це питання. Переповнена віруючими церква проявила одностайність.

Але багато хто в області й за її межами новиною не був здивований, бо знають атмосферу богослужіння у старовинному храмі і ставлення до пастви отця Василія. «Більш ніж два десятиліття, — пише в соцмережі відома дніпровська письменниця Леся СТЕПОВИЧКА, — Рубанівське є духовною оазою для паломників із багатьох областей України — сюди приїздять за благодаттю та благословенням не лише з усієї області, а й із Києва, Запоріжжя, Харкова, Полтави». Рубанівське стало місцем духовної, релігійної та літературно-мистецької атракції: тут видається журнал «Навіки», твори письменників Придніпров’я. «Після служби тут годують людей обідом, приготованим руками ченців та послушників, котрі вирощували пшеницю, з якої пекли хліб, ловили рибу, з якої зварено юшку, вирощували фрукти, з яких приготували узвари. У свята по обіді люди можуть переглянути наживо концерти, в яких беруть участь відомі артисти, музиканти, поети. Рубанівське — це храм, де творять молитву виключно за долю України, за перемогу бійців АТО, де бійців принагідно вінчали, приймали в гості, де допомагали фронту. Одним словом, це завжди була унікальна церква з унікальним українським духовником».

«Свого часу, — розповідає далі Л. Степовичка, — на цих землях служив управляючим у поміщика Василенка поет-фольклорист Іван Манжура. Працьовита і натхненна команда ченців на чолі з Василем Пишним створила диво у степу: починаючи від благоустрою старовинного храму з подвір’ям і ставка — до створення двох музеїв, Івана Манжури і знарядь праці, недільної школи, книгарні, видавництва тощо. Втім, днями у ЗМІ поширилася інформація, що нібито настоятеля та кліриків Свято-Покровского храму в селі Рубанівське звільнили і заборонили їм правити службу. Однак о. Василь Пишний і священики храму продовжують служити Богу. «Відправили Різдвяну Службу, готуються до Святого Водохреща. Місцева громада тримається і не падає духом. Радість і благодать завжди панували у храмі, який відтепер належить до єдиної помісної Православної церкви України і до Вселенської Православної церкви», — зазначає письменниця. Тепер у Рубанівському відчувають потужну підтримку єдиної Православної церкви України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати