Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відлига загрожує новими зсувами

11 лютого, 00:00
Відлига загрожує новими зсувами Віктор ПУЖАЙЧЕРЕДА, Вадим РИЖКОВ, Василь ПІДДУБНЯК, "День"

З початком чергової відлиги штаби цивільної оборони приведені у стан підвищеної готовності. На півдні України виявилися підтопленими десятки населених пунктів, від паводка постраждали тисячі будівль. Кореспонденти "Дня" повідомляють із самих неблагополучних областей.

ЗАПОРІЖЖЯ. За офіційними даними (а щоб отримати реальну цифру їх можна сміливо множити на 10) у Запорізькій області від підтоплення постраждало 52 населених пункти, 26 тисяч осіб.

Тривога оселилася в будинках мешканців приміського селища Кушугум, садиби яких розташовані на схилах байраків вздовж залізниці. Першою зустріла біду родина робітниці "Дніпроспецсталі" Тамари Гуні. Вона мешкає з дочкою й онучкою у маленькому будиночку на вулиці Під'яружній. Садибі вже близько 10 років. І до останнього часу нічого не провіщало ніяких несподіванок. Раптом нещодавно двором, городом пішли тріщини, і грунт почав опускатися. Край городу знизився на 25 метрів. Терасами просів увесь двір. За добу, прямо на очах у господарки і сусідів, провалилися надвірні споруди. Тріщини пішли і в будинку.

Як пояснюють старожили, у 30-ті роки в цій місцевості були вапнякові шахти. Пізніше давали плани під будівництво без вивчення рельєфу. На сьогодні, з восьмитисячного населення Кушугума, дві тисячі вже звернулися до сільради зі скаргами про підтоплення.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. У зоні підтоплення в місті виявилися житлові будинки двох міських районів, прилеглих до акваторії Дніпра - Ленінського й Амур-Нижньодніпровського. Внаслідок помилок при будівництві житломасиву "Червоний камінь" було порушено гідротехнічний режим і рівень грунтових вод у приватному секторі сусіднього селища Днівка піднявся останнім часом до 15-20 сантиметрів над поверхнею землі. Вода залила житлові садиби, підвали, льохи. Особливо важка обстановка склалася на вулиці Вільямса, будинки на якій терміново підлягають відселенню. Влада міста споруджує каналізаційно-насосну станцію, що могла б відкачувати воду в Дніпро.

З підніманням грунтових вод, за словами фахівців, напряму пов'язана проблема зсувів: витрати - понад 300 млн. гривень - необхідні при зміцненні звільнених схилів Рибальської балки в центрі міста. Вони зараз забудовані багатоповерховими будинками "Південмашу". Тут вже закрито дві школи і відселено один будинок, що дав солідну просадку.

За інформацією Дніпропетровського обласного штабу цивільної оборони, загалом в області на початок лютого від підтоплення постраждало п'ять населених пунктів і 1755 будівель.

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Підземні води поховали під собою тисячі гектарів озимих полів і надію на відшкодування селянам завданих збитків, списаних чиновниками на "надмірні опади".

Слідом за районами настала черга страждати і Херсонові. На сьогодні, за даними обласного штабу цивільної оборони та надзвичайних ситуацій, від підземної стихії постраждало 255 будинків у селищах Зеленовці і Текстильників. Завдані збитки, як ведеться, підраховують.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати