Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У нас різна ситуація на заході й сході країни»

Кабмін змінив критерії розподілу регіонів на чотири зони за COVID-19
12 серпня, 20:01

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час пресбрифінгу в Києві в середу повідомив, що Міністерство охорони здоров’я запропонувало Кабінету Міністрів змінити критерії розподілу регіонів на чотири зони за COVID-19, повідомив.

«Ми вирішили об’єднати динаміку і кількість захворюваності в один показник і рахувати виходячи з кількості нових хворих на 100 тис. населення протягом 14 днів. Окрім того, ми більш чітко визначили показник завантаженості ліжок. У нас різна ситуація на заході й сході країни, тому ми врахували маленькі райони і міста, обласні центри та впровадили відповідні коефіцієнти. Внесли відповідні документи до Кабміну для впровадження змін до постанов», — сказав він.

Того ж дня на засіданні Кабінет Міністрів ухвалив відповідне рішення — оновив критерії визначення рівня епідеміологічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби COVID-19, повідомляє Інтерфакс-Україна. Отже, рівень небезпеки визначатиметься за трьома критеріями замість чотирьох, як було раніше. Степанов зазначив, що оновлені показники покажуть, за якого рівня захворюваності медична система може справлятися з кількістю хворих COVID-19.

Міністр також повідомив, що Комісія ТЕБ і НС ухвалюватиме рішення про встановлення рівня епідемічної небезпеки кожні сім днів. При цьому рішення про послаблення «червоного», «помаранчевого» й «жовтого» рівнів епіднебезпеки не може бути переглянуте раніше ніж через 14 днів.

«14 днів — це максимальний інкубаційний період, і це той період часу, коли ми можемо досить чітко визначити, що ситуація на території або в районі або місті повністю стабілізована, й ми можемо пом’якшувати рівень епіднебезпеки», — сказав він.

Крім того, Кабмін встановив, що якщо рівень заповненості ліжок у медзакладах, визначених для пацієнтів із COVID-19, у всьому регіоні п’ять днів поспіль становитиме 50% і більше, на території цього регіону встановлюється «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки.

Якщо рівень завантаженості цих лікарень перевищуватиме 75%, на території області встановлюється «червоний» рівень епіднебезпеки.

Крім того, в оновленій методиці Кабмін урахував вплив показників малих чисел при розрахунку критеріїв на 100 тис. населення. Зокрема, оновлені підходи застосовуватимуться до показників, які розраховуються на 100 тис. населення для адміністративно-територіальних одиниць із населенням менше ніж 70 тис. осіб.

«Було враховано особливості міст і обласних центрів, тому що там є певна міграція: люди, які живуть поряд із містом, працюють в обласному центрі. Це треба було врахувати. Це все враховано й визначено, за яких показників знову виявленої захворюваності за 14 днів встановлюється той чи інший рівень епіднебезпеки», — сказав Степанов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати