Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Тут — уся наша Україна»

У Львові демонструють виставку світлин «Постаті» авторства Василя Пилип’юка
16 січня, 11:29
ФОТО АНДРІЯ КУБ’ЯКА

Експозицію представили 14 січня в галереї «Світло й Тінь», що її 20 років тому, 1999-го, заснував фотохудожник, президент видавничого підприємства «Світло й Тінь», головний редактор фотожурналу «Світло й Тінь», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, автор 87 фотоальбомів Василь Пилип’юк (10 січня 1950 р. — 18 листопада 2017 р.). Куратор виставки — Пилип’юк-молодший, Володимир.

У показі — 33 фотопортрети видатних українців, а саме: Левка Лук’яненка, Івана Марчука, Бориса Возницького, Дмитра Павличка, Богдана Ступки, Володимира Овсійчука, Романа Іваничука, Ігоря Калинця, Андрія Бокотея, Петра Арсенича, Любомира Медведя... За висловом одного із гостей презентації, ученого-економіста і дипломата Мирона Янківа, «тут — вся наша Україна».

На думку голови Львівської облдержадміністрації Олега СИНЮТКИ, Василь Пилип’юк не жив, а кипів, не просто фіксував, а конструював миті. «Його фотографії, актуальні нині, не втратять значення і через сто років», — зазначив голова ЛОДА. І додав, що на часі видання ґрунтовної монографії про життя і творчість Василя Пилип’юка. Також Олег Синютка побажав синові Василя Васильовича, Володимиру, котрий продовжив справу батька, міцно тримати прапор Пилип’юка-старшого і йти до перемоги.

Ректор Львівської академії мистецтв професор Володимир Одрехівський сказав, що успіх Василя Пилип’юка — у винятковій його любові до фотомистецтва, жертовності й відданості справі. Добрий товариш Василя Пилип’юка — професор, доктор філологічних наук, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики Національного університету імені Івана Франка Василь Лизанчук наголосив на тому, що Василь Пилип’юк завжди був актуальним митцем, — отже, якби був живий, то обов’язково фіксував би всі події, пов’язані з наданням Україні Томосу, і зараз уже працював би над новим фотоальбомом.

Голова Львівського осередку Спілки журналістів України Ярослав Климович подякував родині Пилип’юків, яка продовжує справу Василя Васильовича, організовуючи виставки не тільки у Львові, а по всій Україні. Також подякував обласній владі за підтримку ідеї щодо призначення щорічної премії імені Василя Пилип’юка найкращому фотомитцю Львівщини.

Директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Ігор КОЖАН вважає, що «вакуум по Василеві» наразі не заповнений. «Він завжди був дуже активним, завжди спішив, ніколи не зупинявся, межі для нього не було, от тому й встиг зробити так багато», — говорить Ігор Кожан.

«Василь Пилип’юк щодня хотів щось створити, — зазначив модератор зустрічі, проректор Львівської академії мистецтв, професор Роман ЯЦІВ. — У нього була певна формула працездатності, яка спрацьовувала на дуже багато видавничих, виставкових та інших проектів. Ця людина всіх заряджала, мотивувала, об’єднувала, організовувала у спільне, єдине коло нашої України».

Насамкінець варто додати, що на відкриття виставки «Постаті» прийшло дуже багато людей. І як зазначив ректор Львівського лісотехнічного університету, професор Юрій Туниця, в цьому і є сенс таких показів.

Оглянути експозицію встигнуть всі охочі — виставка у галереї Василя Пилип’юка «Світло й Тінь» (вул. Стецька, 3А) триватиме до 31 січня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати