Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Розумний на гору не піде, але чим далі в ліс, тим більше дров"

11 лютого, 00:00
"Розумний на гору не піде, але чим далі в ліс, тим більше дров" Тетяна КОРОБОВА, "День"

Саме таким епіграфом можна було б супроводити звіт про спроби Верховної Ради обійти Президента, котрий чинить опір виборам у Києві та Криму.

Вето на закони, незважаючи на неодноразові спроби, зняти не вдалося. І тому парламент підтвердив свою недавню постанову про те, що в столиці вибори відбудуться 29 березня, згідно із законом про вибори до органів місцевого самоврядування.

Закон про Верховну Раду АРК розглянуто з урахуванням зауважень Президента. Вилучено норму про принцип виборів у депутати Верховної Ради - Президент уважає, що змішана система передчасна і, можливо, взагалі недоцільна. Передбачено також, що депутатом ВР АРК може бути громадянин України, котрий проживає на її території не менше п'яти років, а не тільки громадянин, котрий мешкає в автономії. Однак ця норма про ценз мешкання не поширюється на представників кримськотатарського народу та інших депортованих, що постійно проживають у Криму. Точно вказано тепер, що на постійній основі у ВР працюють тільки Голова ВР, його заступники, керівники постійних комісій. Голова Радміну призначається й звільняється з посади за узгодженням із Президентом, а не просто за пропозицією Голови ВР.

На основі цього закону, не підписати який у Леоніда Кучми тепер немає підстав, передбачається ухвалити постанову про те, що вибори в Криму відбудуться 29 березня і за кримським законом про вибори до ВР, не скасованим Верховною Радою серед інших кримських актів. Це той закон, за яким обирався нинішній склад Верховної Ради, і де 14 місць належить партіям, 14 - кримським татарам і по одному - німцям, болгарам та вірменам. Щоправда, цю норму - квоту для депортованих - було встановлено як тимчасову на один термін.

Оскільки повноваження нинішньої ВР закінчуються 10 травня, то вибори 29 березня вважаються достроковими. Чи є підстави у Верховної Ради України достроково припиняти повноваження ВР Криму? Чи може український парламент призначати дату кримських виборів, якщо за Конституцією - це повноваження самої ВР автономії? Ці запитання свідчать про те, що колізії, які виникають знову й знову, не простіші від старих, і на шляху подолання опору виборам у Криму (як, утім, і в Києві) завалів не менше, ніж пройдено.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР
Учора ввечері депутати вирішили не проводити голосування з постанови. Два профільних комітети ВР дійшли висновку, що проводити вибори до ВР АРК згідно з чинним законом не можна - через його явну невідповідність Конституції України. Очікується, що сьогодні парламент знову спробує подолати вето Президента на "кримський" закон про вибори і визначити дату їх проведення.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати