Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

РЕГIОНИ

11 грудня, 00:00

Згорнули намети… та розгорнули штаби

«Оранжеве» наметове містечко в Одесі було ліквідоване ще до того, як парламент у Києві підписав доленосний пакет законодавчих документів. Керівник штабу «Нашої України» та голова страйкового комітету провели 7 грудня переговори з міським головою й ухвалили «переглянути форми та методи боротьби», повідомляє Олена АСТРАХОВИЧ, «День».

«Ми проаналізували проведену роботу, критично розглянули допущені помилки, вивчили характер і методи фальсифікації виборів 21 листопада та почали підготовчу роботу з виборів», — заявив керівник штабу «Нашої України» Володимир Курінний.

Прихильники Віктора Ющенка вже почали активну роботу з формування територіальних і дільничних виборчих комісій у місті й області. Це не становило особливих труднощів, оскільки весь час після другого туру виборів штаби Ющенка на місцях продовжували працювати. Організовували мітинги, пікети, концерти. А ось для біло-блакитних представників Віктора Януковича новий тур виборів виявився цілковитою несподіванкою. Штаби на місцях були здебільшого розформовані. Уся їхня діяльність на перших турах координувалася місцевими організаціями «Трудової України». А після «розлучення» з трудовиками перед прихильниками Януковича постала серйозна проблема кадрів і, схоже, фінансів. Досі остаточно не вирішене питання про те, хто очолить одеський міський штаб. Відомо лише, що до нього вже увійшли представники найрадикальніших проросійських православних громадських рухів. У певному збентеженні перебувають і представники керівних адміністративних структур. За неофіційними даними, в деяких уже розпочався масовий вихід із лав «Партії регіонів». Із кожним днем зменшується й кількість біло-блакитних масових акцій. Але попри це говорити про зменшення кількості прихильників Віктора Януковича в регіоні передчасно. Створюваний ним протягом останніх днів образ гнаного кандидата, можливо, додав йому популярності. У ці дні в Одесі з екранів та новинних стрічок не сходять народні депутати й політологи, кожен зі своїм баченням нинішніх подій. Більшість із них дають позитивну оцінку факту прийняття політреформи та внесеним змінам до закону про вибори. «Цей крок дозволить заспокоїти потривожене суспільство, досягнути соціального та політичного компромісу», — вважає депутат ВР Олексій Козаченко.

А ось виконавчий директор одеського соціологічного центру «Пульс» Михайло Кунявський припустив, що політична реформа лише законодавчо оформить уже наявну в державі розстановку сил та мало що змінить. «Я вважаю себе прихильником парламентської республіки, — заявив соціолог, — але не в тому вигляді, в якому вона, ймовірно, складеться в країні, до парламенту якої входять представники не народу, а регіональних олігархічних сил». Тому експерт вважає політичну реформу дорогою до сумнівної демократії. Певні сумніви щодо долі прийнятої політреформи висловив і директор Iнституту соціальних наук ОНУ Ігор Коваль. «Прийняті парламентом рішення, — сказав політолог, — були єдино можливим, хоч і не ідеальним виходом із тієї фази політичної кризи, в якій перебувала Україна. Основна проблема надалі полягатиме в тому, наскільки сторони дотримуватимуться взятих на себе зобов’язань. На жаль, попередній досвід нашого парламенту доводить, що «кидки» партнерів тут трапляються досить часто. Щоб цього не сталося, надзвичайно важливо, щоб уже зараз відсікти радикально налаштованих політичних лідерів по обидва боки барикад». Що стосується неполітичних i особливо підприємницьких кіл Одеси, то тут перемир’я в парламенті сприйняли з полегшенням. На нього одразу відреагував і курс долара на місцевих ринках. Почали знижуватися ціни на промислових базарах і в магазинах. Наближаються не лише вибори, а й Новий рік...

В Донецьку, можливо, буде новий начштабу Ющенка

В Житомирському обласному виборчому штабі Віктора Ющенка тісно від людей — для обговорення плану подальших дій прибули керівники районних і міських штабів. На прес-конференції, проведеній того ж дня, керівник виборчої кампанії кандидата від опозиції на Житомирщині й одночасно голова обласного комітету національного порятунку, народний депутат України Павло Жебрівський заявив, що всі місцеві штаби вже розпочали роботу. На даному етапі їм поставлено завдання максимально сконцентруватися на формуванні складів дільничних виборчих комісій і спостерігачів від В.Ющенка, агітації людей з тим щоб вони прийшли 26 грудня на виборчі дільниці. Водночас за поданням штабів опозиції за порушення виборчого законодавства органами прокуратури порушено сім кримінальних справ в Новоград-Волинському районі і три в Малинському. Але стосовно багатьох подібних фактів реакції прокуратури поки немає.

Як керівник обласного комітету національного порятунку (кореспондент «Дня» поцікавився долею його місцевих відділень) П. Жебрівський заявив, що на Житомирщині ці структури тимчасово переведені в «заморожений» стан. Але, за його словами, якщо влада знову піде на фальсифікацію виборів, то вони відновлять свою роботу. І певною сенсацією стало його повідомлення, що нині розглядається можливість його призначення керівником виборчого штабу Віктора Ющенка в Донецькій області.

Тим часом над найбільшими ринками Житомира продовжують майоріти оранжеві прапори, беззаперечне свідоцтво того, на чиєму боці місцевий торговий люд, або, висловлюючись марксистськими термінами, дрібна буржуазія.

Прихильники Віктора Януковича теж готуються до вирішальних баталій — у суботу на Соборному майдані міста пройде мітинг на його підтримку. У області, повідомив «День» заступник керівника виборчого штабу «біло-голубих» Олег Лагнюк, відновили роботу всі міські та районні штаби. Виставляються пікети для роздачі агітаційних матеріалів. Вся робота віднині проводиться на базі обласних і місцевих структур Партії регіонів. А місцеві адміністрації їх здебільшого ніби вже не підтримують, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

У підпіллі?..

Члени тимчасової контрольної комісії з перевірки порушень виборчого законодавства, створеної у Львівській обласній раді, активно працюють — відвідують райони області, збираючи дані щодо фактів виборчих махінацій та маніпуляцій, що мали місце під час проведення другого туру виборів. Мета цих поїздок — унеможливити подібну «діяльність» в подальшому, повідомляє Ірина ЄГОРОВА, «День».

Незважаючи на те, що Львівщина практично визначилася з кандидатом, виявивши одностайність, на Галичині знову з’явилася антиющенківська агітація. В центрі Львова та на Високому Замку невідомі розкидали листівки, і тому можна стверджувати, що головна ставка антиющенківської пропаганди робиться на агітпродукцію. Однак виборчий штаб Віктора Януковича наразі у місті або не працює, або пішов у глибоке підпілля, бо знайти його керівників кореспонденту «Дня» не вдалося. Прес-секретар ЛОО Партії регіонів Юрій Кріль нещодавно стверджував, що у разі відновлення роботи штаб Януковича дещо змінить напрямки своєї діяльності, перейшовши від практики ведення масштабної агітації на «індивідуальну роботу з конкретними виборцями, з конкретними категоріями людей». Можливо, зараз це і відбувається…

У свою чергу Львівський обласний штаб Віктора Ющенка планує відіслати в Луганську область 5 тисяч мешканців Львівщини на повторне голосування другого туру виборів президента України. Про це заявив керівник Львівського обласного виборчого штабу Віктора Ющенка Петро Олійник на народному віче у Львові. «Нам потрібно привезти не менше 5 тисяч людей в Луганську область, так, як до нас їдуть донеччани — перший-другий тур 6 тисяч людей, — сказав він. Петро Олійник також закликав здавати в міліцію тих, хто налаштовує на антиросійські настрої. «Вже зараз «заслані козачки» ходять по ринках, магазинах, ходять серед людей і починають налаштовувати на антиросійські та інші настрої. Знайте — той, хто сьогодні забороняє будь-кому говорити будь-якою мовою у побуті у Львові і Львівській області — це є провокатор. Беріть їх за руку і здавайте в міліцію».

Дніпропетровці потурбувалися про майбутнє Президента?

Депутати Дніпропетровської міськради вжили невідкладних заходів щодо посилення соціального захисту почесних громадян свого міста. До останнього часу цій категорії осіб із міського бюджету належала грошова допомога в розмірі 50 грн. За період, що минув із дня такого рішення, «значно підвищився прожитковий мінімум, середня зарплата в країні, виросли витрати на медикаменти, продукти харчування тощо».

У зв’язку з цим міська рада вирішила з 1 січня 2005 року розмір щомісячної допомоги почесним громадянам Дніпропетровська збільшити рівно втричі — до 150 гривень. Такий крок безсумнівно має порадувати знатних дніпропетровців, особливо тих, хто вже перебуває на пенсії або має намір незабаром піти на заслужений відпочинок.

Серед почесних громадян Дніпропетровська — чимало відомих усій країні людей, у тому числі Президент України Леонід Кучма, повноваження якого, судячи з усього, закінчаться на початку майбутнього року. Звання почесного громадянина Дніпропетровська Л. Кучмі присвоїли майже 9 років тому, одночасно з тогочасним першим віце-прем’єром Кабміну України Павлом Лазаренком і незабаром після урочистої здачі дніпропетровського метрополітену в експлуатацію.

Вадим РИЖКОВ, «День»

Шість тисяч спостерігачів готові

Останні рішення парламенту на Вінниччину вплинули заспокійливо. Опозиція згорнула наметове містечко та вгамувала розбурхані емоції виборчих штабів обох кандидатів. Більше того, якщо у штабі Віктора Ющенка зараз готуються до наступного голосування, то штаб Віктора Януковича взагалі розпустився. Координаційна рада партій, які підтримували прем’єра, зараз на базі обласного осередку Партії регіонів намагається створити новий орган, який займеться підбором членів виборчих комісій на час голосування. Про це повідомив голова Вінницького обласного осередку Ліберальної партії України Іван Андрущак. У колишньому штабі Януковича він був заступником голови з організаційно-політичної роботи. Як сказав Іван Андрущак, в області поки що не розгортається передвиборна агітація, оскільки немає стратегічних указівок з Києва. Натомість помаранчеві не сидітимуть склавши руки.

— Ми знаємо, що робити, як робити, й працюємо на перемогу, — заявив Леонід Кравчук, заступник голови обласного виборчого штабу Віктора Ющенка.

Ющенківці планують розгорнути в області агітацію за свого кандидата, хоча визнають, що виборець вже абсолютно визначений і схилити його на інший бік практично неможливо. Більшу ставку опозиція зробить на спостерігачів. Закріплені за дільницями спостерігачі та члени комісій у попередніх турах не тільки залишаться на наступний, а ще й отримають підкріплення. На кожну дільницю додасться ще по два спостерігачі. Таким чином за прозорістю виборів і недопущенням фальсифікацій у Вінницькій області стежитимуть понад шість тисяч прихильників Віктора Ющенка. Іван Андрущак вважає факт відсутності в центральній виборчій комісії представника від Віктора Януковича дискримінацією. А загалом останні рішення Верховної Ради сприймає спокійно, головним переможцем у політичній реформі вважає Олександра Мороза. На друге місце після Олександра Мороза лідер вінницьких лібералів ставить Леоніда Кучму, потім Віктора Ющенка ну, а завершує «рейтинг радості», за Іваном Андрущенком, Віктор Янукович.

Мирослава СОКОЛОВА, «День»

Сепаратизм «лікують»

У наметових містечках Харкова почали готуватися до розформування. У таборі «оранжевих» після прийнятих Верховною Радою рішень переможне тріумфування, а також загальне обговорення подальших планів опозиції у світлі нових подій. Сергій Жадан, комендант табору прихильників Віктора Ющенка заявив, що після підписання Л. Кучмою всіх законів вони вважають усі свої вимоги виконаними і можуть піти з високо піднятою головою та почуттям виконаного обов’язку. Зелені намети почали згортати й «миротворці». Секретар коаліції «Харківщина за Януковича» Володимир Зорченко повідомив, що обласний штаб віддав розпорядження про демонтаж наметів, але причиною цьому є погіршення стану здоров’я учасників акції. Що стосується звичайних прихильників Януковича, які понад два тижні мешкали на вулиці, то деякі з них не хочуть іти. Взагалі ж у цьому таборі останнім часом почали недолюблювати журналістів, називаючи їх продажними.

На позачерговій сесії Харківської обласної ради депутати прийняли дві постанови: спочатку скасували своє ж рішення від 26 листопада, коли обрали головою обласної ради губернатора області Євгена Кушнарьова, визнавши його не зовсім законним, а потім уже за всіма правилами прийняли його назад. Цього разу вибори провели з допомогою таємного голосування… на безальтернативній основі. У бюлетені, крім Кушнарьова, ніхто не зазначався. три депутати з 51-го проголосували за графу «не підтримую жодного з кандидатів». Очевидно, в результатах голосування ніхто не сумнівався, оскільки в проектах рішень, які мали розглядати після затвердження голови облради, вже стояло прізвище губернатора. Тут же Євген Петрович склав присягу, не забувши заявити, що він порушуватиме питання про розділення діяльності голови Харківської облдержадміністрації та голови обласної ради. Але коли це станеться та яким чином, він не вказав. Відтепер Кушнарьов має 1-й ранг посадової особи місцевого самоврядування з 160% надбавкою до зарплати та матеріальною допомогою. Швидше за все, що дві посади він займатиме до оголошення результатів виборів президента України. А оскільки губернатор раніше заявив, що якщо до влади прийде Віктор Ющенко, то він негайно подасть у відставку, то, очевидно, що він вибере посаду голови облради. Як заявив прокурор області Василь Сінчук, правова оцінка тимчасового «сидіння на двох стільцях» надійде після вивчення всіх документів. Тим часом районний суд Харкова продовжує розгляд скарги племінника Віктора Ющенка Ярослава Ющенка, який вважає, що займати одразу дві посади — одну в органах виконавчої влади, другу — в органах місцевого самоврядування — антиконституційно. Водночас його вмовляють, що незабаром Євген Кушнарьов і сам відмовиться від однієї з посад і розгляд у суді відпаде за непотрібністю.

А активісти громадського комітету «Пора» продовжують докучати губернатору підвищеною увагою. Театралізовані вистави перед будівлею обладміністрації стали їхнім улюбленим заняттям. Цього разу молоді люди одяглися лікарями, представилися бригадою «швидкої допомоги» «Пора» та заявили, що їм надійшла інформація про те, що в приміщенні облдержадміністрації завелися «скажені сепаратизми». Для екстреного лікування вони запропонували принесену з собою трилітрову банку «вакцини». Ще одну банку з написом «Розчин хлору», «лікарі» принесли для дезинфекційної обробки приміщень. «Хворі» так і не звернулися за допомогою — ніхто з влади до пікетників не вийшов. Але організатори акції не зневіряються та заявляють, що надаватимуть медичну допомогу працівникам держадміністрації доти, поки вірус сепаратизму не буде знищений.

Марина ГОЛІНА, Харків

«Iнстинкт самозбереження»

«Політичні бурі не позначилися на економіці краю», — заявив учора в прямому телерадіоефірі в.о. голови Хмельницької облдержадміністрації Іван Гладуняк. Переконав показником: за 11 місяців обсяги промислового виробництва у краї перевищили 112 відсотків. Хоча й погодився, що масові страйки були, «тобто підприємства працювали, як завжди, люди брали участь у акціях протесту в неробочий час». Аудиторія почула від Івана Гладуняка те, що чекала: вплив на волевиявлення громадян з боку деяких керівників був, одначе 26 грудня цього не станеться. Аргумент: «І все ж, переконаний, у кожного з них є інстинкт самозбереження. І він повинен підказати їм, що потрібно працювати суворо за законом». В.о. голови облдержадміністрації також висловився проти пошуків винних у спотворенні результатів виборів: «Бо цей процес у нас може перетворитися на «полювання за відьмами», а це ні до чого доброго не приведе. Думаю, час і закон визначить винних — тобто організаторів, котрі змушували йти на масові порушення виборчого законодавства багатьох інших людей, залежних від них за посадою тощо». Схоже на те, що громадськість почула його голос: на майдані в обласному центрі — лише перехожі. Життя повертається у звичне русло.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати