Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Опозиціонери у владі повинні піти у відставку,

вважає Віктор Медведчук
14 березня, 00:00

Правоохоронні органи 9 березня діяли адекватно відповідно до законодавства, вважає перший заступник голови Верховної Ради України Віктор Медведчук. Коментуючи в понеділок на прес- конференції у Києві події, що сталися в столиці 9 березня, В. Медведчук висловив думку, що вони «заслуговують на відповідну правову оцінку». «Дії опозиції були спрямовані на дестабілізацію ситуації в суспільстві. Те, що сталося, підпадає під ознаки злочину, передбачені, в тому числі, і статтею 71 Кримiнального кодексу, котра передбачає відповідальність за масові заворушення», — сказав В. Медведчук. Перший віце-спікер переконаний в тому, що правоохоронні органи в інтересах держави і народу повинні зробити все, щоб винні були притягнуті до відповідальності.

Відповідаючи на запитання журналістів, він сказав, що вважає опозицією об’єднання «Україна за правду», Форум національного порятунку і учасників акції «Україна без Кучми», оскільки до складу цих об’єднань входять народні депутати. Разом з тим, вважає перший віце-спікер, ці опозиційні сили для отримання влади повинні діяти відповідно до норм Конституції, беручи участь у виборах президента і парламенту. У зв’язку iз цим В. Медведчук висловився за необхідність законодавчого закріплення статусу опозиції та її прав.

Водночас він назвав своєчасною заяву Президента Леоніда Кучми про неприпустимість опозиції в органах державної влади. В. Медведчук підкреслив, що існує політика Президента і його програма, і якщо чиновник, якого глава держави призначає на посаду, не поділяє ці позиції, то він знаходиться в опозиції до глави держави. В. Медведчук відзначив, що в цивілізованих країнах у випадку, якщо чиновник, працюючи в уряді, заявляє про опозицію до керівництва держави, то він йде у відставку.

У зв’язку з цим Віктор Медведчук вважає, що «заслуговує на увагу» ідея перереєстрації парламентської більшості, після якої до її складу увійдуть ті депутати, які дійсно підтримують курс, реалізований парламентською більшістю. Необхідність перереєстрації перший віце-спікер обґрунтував тим, що є депутати, які заявляють про те, що вони не входять до складу більшості, але при цьому не відкликають свій підпис під відповідною угодою, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна. В. Медведчук нагадав про те, що створена робоча група з представників уряду і парламенту для підготовки проекту політичної угоди між Кабінетом Міністрів і парламентською більшістю. Він упевнений, що угода буде підписана, якщо співпраця парламенту і уряду «буде реальною і буде відображена в такій угоді». При цьому В. Медведчук висловив думку, що питання, які стосуються створення і діяльності коаліційного уряду, не обов’язково повинні бути визначені конституцією і законом.

В. Медведчук також заявив про те, що «ніякого ультиматуму» уряду він не висував (мова йде про його заяву з приводу необхідності формування коаліційного уряду для збереження Кабінету Міністрів під головуванням Віктора Ющенка). Підвищену емоційність своєї заяви перший віце-спікер пояснив стурбованістю тим, що «уряд, спостерігаючи зі сторони за діяльністю парламентської більшості, абсолютно нічого не робив для того, щоб вона (більшість. — Авт. ) і далі існувала і співпрацювала з Кабінетом Міністрів». В. Медведчук також заявив, що фракція СДПУ(о) «ні на які портфелі в уряді не розраховує».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати