Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині палії трави мало не спалили автентичне село

Місцеві пожежники вже вичерпали всі матеріальні запаси
07 квітня, 16:24
ОСЬ ТАК ГОРІЛИ СВАЛОВИЧІ… / ФОТО НАДАНЕ ІГОРЕМ КОРЕЦЬКИМ

Таких сіл, як Сваловичі, що у Любешівському районі, більше нема не лише на Волині, певно, нема і в цілій Європі. Це не просто територія національного парку «Прип’ять – Стохід», значною мірою створеного саме заради порятунку таких реліктових місцин, як ця. Тут ростуть рослини, які ще пам’ятають динозаврів, у болоті за сусіднім село Хоцунем водиться жаба (ропуха очеретяна), яку більше ніде у Європі вже не зустрінеш. Тут єдине в Україні місце гніздування синиці білої (і саме вона зображена на емблемі національного парку), а вода у Прип’яті біля Свалович вважається найчистішою в Європі. Тут, врешті, мешкає чверть світової популяції пташки очеретянки прудкої. Сюди навесні прилітають тисячі диких гусей. Загалом же тут просто неймовірної краси краєвиди, і тиша, тиша, про яку волинський поет Йосип Струцюк і написав свої рядки: «А я стою по вуха в тиші, по вуха в тиші — і мовчу». Тут і хати криті очеретом, і хліви та льохи. І навіть людина помалу звідси відступає, бо село вмирає, тут зараз мешкає 18 чоловік (але чимало старих хат розкупили на дачі, і життя тут, звісно, продовжується).

Минулого понеділка уся ця природна краса й автентичність могли піти з димом. Причина біди – банальні підпали, причому не в одному місці. Ще з середини минулого тижня тліли очерети на Стоході, а на вихідні були підпалені чагарники на болотах, за багато кілометрів від села, один з підпалів починався і на полі, з боку Хоцуня. У гасінні пожежі були задіяні всі працівники місцевої пожежної служби, працівники обох змін. Пожежники кажуть, що подібних масштабів лиха ще і не бачили.

ОСЬ ТАК ГОРІЛИ СВАЛОВИЧІ… / ФОТО НАДАНЕ ІГОРЕМ КОРЕЦЬКИМ

Учасником гасіння пожежі був Ігор Корецький, працівник Любешівської селищної ради. Допомагав, чим міг, до десятої вечора збивали траву на болоті, аби вогонь не пішов ще далі… Вогонь не тільки знищив шість гектарів лісу, він дійшов майже до середини села, до приміщення колишнього медичного пункту. Добре, каже Ігор, що пожежникам ще сприяла погода, не було вітру, інакше половина б Свалович вигоріла, і стихію таку не зупинити. Обгоріли чагарники навколо сільського кладовища, яке взагалі на горбу на околиці Свалович. Якимось дивом, як повідомила хоцуньський сільський голова Віра Матейчик, саме кладовище вогонь оминув. Та певно, він вже просто стишив свій рух, бо епіцентр пожежі з іншого боку села. Проте довелося боронити і цю сторону села, аби вогонь не дійшов до дольського лісу. Картина після пожежі і її масштаби вражають, розказують очевидці. Вогонь вже підступав до людських осель, частина території села просто чорна, вигоріла. Сприяло поширенню вогню і те, що в селі мало людей, а господарем є національний парк. Багато сухостою, лісочок посеред села, хати під очеретом в чагарниках… Сухі дерева, певно, треба вирубувати, видавати людям на дрова, адже наразі вони є пожежонебезпечним об’єктом.

Хто ж палить? Звісно, здалеку ніхто не приїхав це робити. Хтось же поліз в очерети і підпалив їх, і це суто заради забави. Бо інакше не пояснити. Навіщо було палити болото, яке зараз висихає, але на ньому ж трава, яку можна буде скосити, не виросте?.. Занадто мало відповідальності, і забагато ось такого самоуправства не від великого розуму.

Олег Кух, який очолює Любешівську ОТГ, настроєний рішуче: «Ніщо нас не вчить... Тому минулого тижня доручив юристам розробити положення, за яким ми зможемо виплачувати винагороду тим, хто дасть інформацію про підпалювачів (з доказами, фото, відео або покази в суді), призначимо винагороду тисяч з 5-7 гривень, або й 10 тисяч. Сподіваюсь, рада підтримає і на осінь механізм запрацює,— іншого виходу реально не бачу». Він каже, що місцеві пожежники вже вичерпали всі матеріальні запаси, щоб банально заправити свої автомобілі, тому доки придбають їх, позичають. Люди ж реально деградують. Підпалів стільки, що в Любешові не можуть відкрити вікна ні вранці, ні увечері. І цей же регіон не є чимось надзвичайним за кількістю підпалів трави та лісу.

Як повідомила прессекретар Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Світлана ДУМСЬКА, у минулі вихідні лише лісівники майже 70 разів виїжджали гасити такі підпали. Гублять люди по селах природу, екосистему, все живе в лісі і на полі, травлять димом себе, своїх дітей і онуків. І роблять же це - СВІДОМО.

Тому метод боротьби з такими бездумними підпалювачами, який хочуть впровадити у Любешові, цілком заслуговує на увагу. Тим більше, що штрафи за підпал (коли буде виявлено підпалювача, доведено його вину, звісно) поповнять  місцеві бюджети, допоможуть тим же пожежникам краще підготуватися. А тим більше, що коли буде виявлено підпалювача, його ж змусять покрити і збитки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати