Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Енергетик спробує стати політиком

15 липня, 00:00

Новопризначений міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов (призначення, за його словами, не було для нього несподіванкою) вважає своїми першочерговими завданнями стабілізацію енергопостачання в країні на довгостроковий період, а також реконструкцію енергооб’єктів, які перебувають у зношеному стані. Іще однією з першочергових завдань на своєму посту С. Єрмілов вважає накопичення необхідного обсягу енергетичного палива для роботи народного господарства України в осінньо-зимовий період. Сергій Єрмілов не побоюється проблем у стосунках із віце-прем’єром Юлією Тимошенко, оскільки в нього завжди «нормальні» взаємини з тими, з ким він працює, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Сергій Єрмілов народився в Актюбінській області Росії 1958 року. Трудову діяльність почав будівельником. Був машиністом-обхідником. Закінчив Київський політехнічний інститут і пізніше Національну академію управління. За освітою інженер- механік, магістр фінансового менеджменту. Після отримання вищої освіти пройшов усі рівні ієрархічних сходів у «Крименерго»: від інженера — до головного інженера будівництва Кримської ТЕС, голови правління ВАТ «Крименерго». Тому один великий чиновник у розмові із «Днем» назвав С. Єрмілова «людиною Анатолія Франчука».

Щоправда, народний депутат, який побажав говорити анонімно, сказав «Дню», що сьогодні С. Єрмілов «людина Віктора Ющенка», і зробив висновок, що з Юлією Тимошенко йому буде зручно працювати. При цьому він зазначив, що міністром палива та енергетики не призначать «бідної людини», щоб надалі не було мотиву щокроку її підозрювати. Одному з поінформованих джерел «Дня», яке раніше називало С. Єрмілова людиною Ю. Тимошенко і у зв’язку із цим вважало, що його не буде призначено, довелося визнати свою помилку.

Схоже, що С. Єрмілов справді вміє підтримувати гарні стосунки з усіма, з ким працює, і, більше за те, здатний знаходити тих, хто підсадить його на верхню сходинку. З голови «Кримобленерго» він стрибнув прямо в крісло першого заступника міністра енергетики. Хто натиснув на кнопку катапульти?

На цій посаді він нажив чимало ворогів. Працiвник одного обленерго сказав «Дню»: «Який може бути міністр-реформатор, якщо, будучи першим заступником міністра, він був автором багатьох ініціатив щодо гальмування приватизації? Хто пропонував безпідставно збільшити статутні фонди обленерго? Єрмілов. Саме він ініціював термінове скликання зборів акціонерів обленерго в напружені дні осінньо-зимового періоду, з єдиною метою — насадити у їхні наглядові ради чиновників. Чи характеризує це його як реформатора?»

Однак за короткий час роботи новий перший заступник зумів добре закріпитися в Києві і після звільнення з посади у зв’язку з реорганізацією міністерства став радником прем’єра. Розповідають, що на Банковій Єрмілова призначали неохоче, лише у рамках демонстрації «свободи», наданої прем’єру для формування уряду. Президентські терези коливалися між не забутими колишніми істотними прорахунками нинішнього висуванця і його участю у розробці та оцінці всіх енергоновацій, що запроваджуються Кабінетом Ющенка — Тимошенко. Однак тепер його орієнтація може дещо змінитися, що може сприяти посиленню конфронтації з Ю. Тимошенко, на яку напевне приречений міністр палива та енергетики в разі «політизації» своєї діяльності. А міністр у нас, згідно з концепцією адміністративної реформи, — політична постать. Однак про Єрмілова кажуть, що він «добре навчається», і це, можливо, допоможе йому нарешті зламати імідж керівника, що не затримується надовго на одному керівному місці.

ДО РЕЧI. Володимира Новикова і Володимира Кривицького звільнено з посад заступників міністра палива і енергетики. Першим заступником міністра призначено колишнього заступника глави ДПА, а ще раніше заступника міністра вугільної промисловості Вадима Копилова, який очолить також і «Нафтогаз України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати