Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Автору «Гей, соколи!» на Вінниччині відкриють пам’ятник і музей на честь Тимка Падури

17 січня, 11:45

Громада села Махнівки Козятинського району виступила з ініціативою встановлення пам’ятника Тимку Падурі — польському композиторові, поетові й автору пісні «Гей, соколи!». Два проекти майбутньої композиції вже створив і подав на обговорення художник Юрій Козерацький. Місцем для встановлення пам’ятника розглядають територію біля Махнівської музичної школи, в якій, зокрема, планують створити музейну композицію на честь народженого на Вінниччині митця. Архівні документи для її наповнення вже готують співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею, повідомила «Дню» його директор Катерина ВИСОЦЬКА. Завдяки музею громада прагне привернути увагу до життя і творчості польського композитора з українською душею — Тимка Падури, а також створити додану вартість для розвитку туристичної складової своєї території.

«Згідно з історичними відомостями, Томаш Падура був похований у Махнівці. Вінницькі історики і громада села загалом багато років проводили пошуки могили славетного земляка. Однак все було марно. Лише у вересні 2016 року дослідник-краєзнавець Микола Купчик разом з пошуковою групою таки виявив на одному з кладовищ у Махнівці місце поховання видатного композитора. Це спонукало громаду до пошуку форми і змісту належного вшанування свого земляка, — коментує Катерина Висоцька. — Торік відбулося кілька експертних обговорень. Громада вирішила встановити пам’ятний знак і створити експозицію, присвячену Тимку Падурі. З експонатами поки що сутужно, а от документів вистачає, архівні матеріали напрацьовуються і формуються у хронологічному порядку. Наразі складно говорити про бюджет проекту, оскільки це кошти громади і меценатів. Але з огляду на завзяття місцевих жителів, можна сміливо сказати, що вони готові довести почату справу до логічного завершення. Адже в Україні, гадаю, немає музеїв на честь Тимоша Падури, хоча його внесок у розвиток української поезії та музики складно недооцінити. Тому гідне вшанування його пам’яті — це не лише престиж для громади, а й відповідальність перед поколіннями».

Нагадаємо, Тимко (Томаш) Падура народився в селі Іллінці Липовецького повіту. З дитинства він цікавився українським фольклором. Разом із батьком часто відвідував подільські містечка і села, там мав змогу спостерігати за життям українських селян, слухати їхні пісні й перекази. Навчаючись у Вінниці, Падура добре опанував українську мову. Як композитор він зробив неоціненний внесок у музику Польщі та України. Його пісня «Гей, соколи» стала своєрідним народним гімном поляків. Деякий час композитор мешкав у Махнівці на Вінниччині. Помер 1871 року в Козятині в маєтку свого друга Миколи Васютинського.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати