Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

15 діб журналістовi

14 березня, 00:00

Львівські журналісти розповсюдили відкритий лист, в якому виразили стурбованість долею свого колеги Дмитра Шурхала, спеціального кореспондента газети «Поступ» у Києві. Як відзначають автори листа (під яким поставили свої підписи біля півсотні представників львівських ЗМІ), дев’ятого березня Дмитро Шурхало виконував свої службові обов’язки журналіста і був затриманий працівниками правоохоронних органів, причиною для чого стала спроба отримати коментар стосовно дій київської міліції проти учасників акції «За правду!». При цьому, як написано в листі, щодо журналіста були застосовані насильницькі дії, він був жорстоко побитий, крім того, у нього були відібрані документи і диктофон. Таким чином, на думку авторів листа, правоохоронці грубо порушили Загальну Декларацію прав людини, Європейську хартію свободи слова, Конституцію України і Закон «Про пресу».

10 березня рішенням Харківського районного суду міста Києва Дмитро Шурхало був засудмані, дуже добре видно на цих відеокадрах й ідентифіковано (всі протиправні дії задокументовані), тому відмовлятися від того, що вони брали участь у цих подіях, немає сенсу. Що ж стосується власкора газети «Поступ», Олександр Наумов підтвердив інформацію про те, що Дмитро Шурхало отримав за рішенням суду 15 діб — «за дрібне хуліганство».

P.S. В той же час, у факсі, отриманому від ЦГЗ ГУМВС і підписаному начальником ЦГЗ Олександром Зарубицьким, спростовується повідомлення, що з’явилося в деяких ЗМІ, про смерть одного з працівників органів внутрішніх справ — учасників подій дев’ятого березня. Як відзначається в даному документі, в лікувальних установах МВС України зараз перебувають 35 працівників міліції, потерпілих «від хуліганських дій учасників «акції» (стан здоров’я деяких iз них важкий), всі вони отримують необхідну медичну допомогу. жений на 15 діб за «хуліганські дії», зазначено в листі. Представники львівських ЗМІ, які підписали цей документ, вважають недопустимими переслідування журналістів органами влади за виконання професійних обов’язків і вимагають скасувати рішення суду стосовно Дмитра Шурхала, негайно звільнити його, принести журналістовi публічні вибачення, а також покарати винних.

Кореспондент «Дня» спробував з’ясувати, що ж сталося насправді. Вказаний в листі номер контактного телефону виявився номером львівського комітету «За правду!». Його прес-секретар Сергій Смірнов підтвердив дані щодо затримання спецкора газети «Поступ», уточнивши деякi нюанси. З його слів, дев’ятого березня Дмитро Шурхало, отримавши інформацію про те, що на вокзалі у Києві затримують студентів, відправився туди і спробував дізнатися у людей, які здійснювали затримання, за що затримують молодих людей, куди їх везуть і т.д. Після чого, зi слів Сергія Смірнова, журналіст був затриманий сам і відвезений у Харківський райвідділ міліції міста Києва (а зараз знаходиться в Дарницькому спецрозподільнику). За інформацією Сергія Смірнова, журналіст був засуджений на 15 діб iз формулюванням «за нецензурні лайки в громадських місцях».

У свою чергу, заступник начальника центра громадських зв’язків ГУМВС України в місті Києві Олександр Наумов, коментуючи те, що відбулося, звернув увагу на той факт, що події, які відбувалися дев’ятого березня, знімали десятки відеокамер (у тому числі й міліцейські). Проте перші кадри були взяті працівниками правоохоронних органів «з екрана», з програм НТВ, РТР та інших телеканалів, повідомив Олександр Наумов. З його слів, учасників подій, які були затри

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати