Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З чим Києву їхати на Лондонську конференцію

Рекомендації експертів щодо вибудови українсько-британських відносин
04 липня, 18:46
ФОТО REUTERS

6 липня, в Лондоні відбудеться конференція з питань реформ в Україні, ініційована британською стороною. «Розпочаті з 2014 року реформи в Україні були найбільш далекосяжними та найглибшими з моменту проголошення її незалежності. Проте попереду ще довгий шлях, і відданість української влади обраному курсу та подальша міжнародна підтримка є надзвичайно важливими. Ця конференція об’єднає на одному майданчику Україну та міжнародних партнерів для зміцнення підтримки реформ». Таким чином було проанонсовано на сайті посольства Британії в Києві Лондонську конференцію з питань реформ в Україні.

Так сталося, що за кілька днів до цієї події Інститут світової політики (ІСП) представив аналітичну записку щодо українсько-британських відносин «Аудит зовнішньої політики: Україна — Великобританія».

ПРО ІНТЕРЕСИ БРИТАНІЇ ЩОДО УКРАЇНИ І НАВПАКИ

Як один із авторів дослідження перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий відзначив, що Великобританія зробила чимало для зближення України та ЄС і, більше того, сприймала Угоду про асоціацію як перший крок до майбутнього повноправного членства України в ЄС. За його словами, зусилля Британії були чи не вирішальними при ухваленні санкцій проти Росії за порушення територіальної цілісності України та агресію Кремля на сході України.

При цьому, як продовжує Солодкий, сьогодні офіційний Лондон визначає наступним чином свої інтереси щодо України.

По-перше, вирішення українсько-російського конфлікту відповідно до норм міжнародного права.

По-друге, забезпечення ефективності внутрішньодержавних реформ шляхом надання відповідної фінансової і технічної допомоги.

По-третє, перетворення України на надійного партнера на міжнародній арені.

По-четверте, максимальне збільшення двосторонньої торгівлі у перспективі.

• Тим часом, зазначив перший заступник ІСП, інтереси України щодо Великобританії представлені таким чином: по-перше, максимальне залучення Великобританії для посилення обороноздатності і збільшення тиску на Росію для реалізації Мінських угод відповідно до українського бачення і для деокупації Криму.

По-друге, отримання різнопланової допомоги для проведення внутрішньодержавних реформ.

По-третє, продовження офіційним Лондоном активної політики на міжнародній арені, не зважаючи на процес виходу із ЄС — тим самим Великобританія і далі залишатиметься одним із головних міжнародних партнерів України.

По-четверте, залучення британських інвестицій.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ІСП ОФІЦІЙНОМУ КИЄВУ

Оскільки Лондон відігравав активну роль у стримуванні агресивних дій Росії Євросоюзом, відзначає Солодкий, то Київ має продовжити цю співпрацю для збереження цієї ролі як під час Брекзиту, так і після.

На його думку, Україна має розглядати проведення у Лондоні Міжнародного форуму з реформ 6 липня не лише як однозначне визнання досягнутих успіхів у внутрішньодержавному реформуванні, а і як подальший стимул для реформ. А узгодження між Україною та Великобританією та іншими партнерами, що підтримують реформи, чітких критеріїв оцінки успішності реформ дозволить попередити не лише спекуляції щодо результативності перетворень, а й слугуватиме додатковим аргументом для офіційного Києва у діалозі із Заходом щодо збереження нинішніх масштабів допомоги.

Експерт також вважає за доцільне ініціювати спрощення візового режиму з боку Великобританії, оскільки існуючий режим для громадян України не відповідає духу партнерства між державами.

За його словами, окрема увага України має бути зосереджена на протидії дезінформації у британських мас-медіа — передусім у таблоїдах, які і мають найбільший вплив, причому не лише в Британії.

Солодкий зазначив, що Україна і Великобританія мають ініціювати переговори щодо взаємної торгівлі, щоб бути готовими до постбрекзитівської взаємодії в економічній сфері. На його думку, Київ має наполягати на необхідності візиту прем’єр-міністра Великобританії до України на всіх рівнях, оскільки двадцятирічна перерва у візитах вищого рівня не відповідає заявленому стратегічному характеру відносин.

«БРЕКЗИТ НЕ ВПЛИНЕ НА БРИТАНСЬКУ ПІДТРИМКУ»

Посол Великобританії Джудіт Гофф, яка також брала участь у обговоренні згаданої вище дискусійної записки, запевнила у своєму виступі, що Брекзит не вплине на британську підтримку та відносини з Україною. «Ми це вже продемонстрували. Ініціаторами міжнародної конференції, яка відбудеться у Лондоні наступного тижня за участі прем’єр-міністра України, була Великобританія. Ми були дуже стурбовані, що новини про Україну у міжнародних медіа були здебільшого негативними, йшлося про конфлікт, кризу, корупцію. Але тут є і позитивні історії, і ми хочемо зосередити увагу на успіхах, які досягла ваша країна. І по-друге, ми хочемо гальванізувати міжнародну підтримку України. Окрім того, ми хочемо, щоб Україна продовжила реформи з ентузіазмом, енергією і рішучістю. Бо найкращий захист України із зовнішньою дестабілізацією і ворожими силами — мати сильні інституції, подолати корупцію, яка тривалий час послаблювала вашу країну, а також демонструвати, що ви — європейська країна, яка поділяє наші цінності і принципи», — наголосила Джудіт Гофф.

УКРАЇНА ПРЕДСТАВИТЬ ПРІОРИТЕТНИЙ ПЛАН ДІЙ

Голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України Ганна ГОПКО, яка братиме участь у Лондонській конференції, в інтерв’ю «Дню» зазначила, що на цьому заході за участі представників уряду Британії і Канади, міжнародних фондів та бізнесу обговорюватимуть те, що досягнуто і які подальші плани, виклики та загрози. Зі свого боку, продовжила вона, Україна представить пріоритетний план дій, який враховує економічне зростання, ефективне урядування, розвиток людського капіталу, що надзвичайно важливо, боротьбу з корупцією, реформи у секторі безпеки та оборони.

За її словами, на конференції буде кілька тематичних дискусій. Наприклад, у рамках доброго урядування відбудеться конкретне обговорення реформи державного управління, підбору держчиновників. Наступні тематичні секції охоплюватимуть верховенство права, юридичну систему і сектор безпеки та оборони.

«Британія допомагає Україні реформувати армію, забезпечити прозорість в оборонному секторі. І це нам важливо — реалізувати зобов’язання, які ми взяли, щоб до 2020 року досягти змін у посиленні української армії. А це напряму пов’язано із ситуацією на сході України. Що сильнішою буде українська армія, то ефективнішими у нас будуть механізми захисту, менші ризики ескалації конфлікту», — акцентувала Гопко.

Оскільки на конференції будуть присутні представники МВФ, СБ і держдепартаменту США, — продовжує вона, — то це також можливість поговорити, як зробити міжнародну і донорську допомогу для України більш ефективною, більш цільовою у використанні, щоб ми побачили швидший розвиток.

«НАМ ВАРТО НАГАДУВАТИ ПРО ГАРАНТІЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ»

«Зважаючи на фінансову і технічну допомогу Британії у здійсненні реформи сектору безпеки, нам важливо і надалі розвивати двосторонню співпрацю. Адже Британія є членом РБ ООН, НАТО і має великий досвід, який стосується сектору безпеки та оборони, розвідки, військового навчання. Окрім того, нам варто нагадувати про гарантії територіальної цілісності України», — сказала пані Гопко.

Вона також відзначила, що міністерству закордонних справ Британії варто висловити подяку за розробку промороликів щодо ситуації в України, об’єктивно оцінюючи як існуючі зрушення, так і проблемні питання боротьби з корупцією, а також напрямки, у яких необхідно продовжувати реформи.

«Наступного року подібна конференція буде проведена в Данії, а потім в іншій країні. І це означатиме певний сигнал тривалості стратегічного терпіння Заходу у підтримці України», — наголосила Гопко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати