Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

06 грудня, 00:00

Помер патріарх Алексій II

Учора в своїй резиденції Передєлкіно у віці 79 років помер патріарх Московський і всієї Русі Алексій II. Він був п’ятнадцятим предстоятелем Російської православної церкви з часу введення патріаршества на Русі в 1589 році. Причини смерті наразі не встановлені. Алексій II був обраний на Московський патріарший престол 7 червня 1990 року на Помісному Соборі Російської православної церкви. Для обрання намісника патріаршого престолу сьогодні пройде екстрене засідання Священного Синоду Російської православної церкви. За статутом церкви, не пізніше шести місяців після звільнення патріаршого престолу намісник і Священний Синод скликають Помісний собор для обрання нового патріарха Московського і всієї Русі. Кандидат у патріархи повинен бути архієреєм, не молодшим 40 років, мати вищу богословську освіту, достатній досвід єпархіального управління. Як стало відомо, Алексій II заповідав поховати його в Богоявленському Єлохівському соборі в Москві. За попередніми даними, похорони відбудуться у неділю. Звістка про смерть патріарха Московського і всієї Русі Алексія II викликала «біль і смуток» у Ватикані, заявили офіційні представники римсько-католицької церкви. Секретар Папської ради зі сприяння християнській єдності Брайан Фаррелл зазначив, що патріарх керував Російською православною церквою «з почуттям відповідальності та з любов’ю до російських традицій». Важливо відзначити, що РПЦ з благословення Алексія ІІ підтримала прагнення України вшанувати жертв Голодомору 1932—1933 років. Російська церква засуджує злочини комунізму, розглядаючи Голодомор як один з найжахливіших з них. В рамках акції «Незгасима свічка» в Богоявленському кафедральному соборі в Москві 14 жовтня цього року відбувся молебень за упокій душ безневинних жертв сталінського режиму.

Канадський парламент «заморозили»

Генерал-губернатор Канади Мішель Жан призупинила діяльність парламенту країни, повідомляє AFP. Це було зроблено, щоб відкласти голосування щодо вотуму недовіри уряду Стівена Харпера — прем’єр-міністра країни та лідера Консервативної партії, яка виграла парламентські вибори у жовтні, однак не набрала достатньо голосів, аби сформувати уряд більшості. В результаті третіх за останні чотири роки виборів до парламенту, крім консерваторів, потрапили Ліберальна й Нова демократична партії, а також Квебекський блок. Опозиціонери призначили голосування щодо вотуму недовіри на 8 грудня. Скоріш за все, його підтримали б, і тоді уряд Харпера було б розпущено. Опозиція звинувачує Харпера в тому, що у нього немає плану боротьби з фінансовою кризою, а уряд меншості не робить нічого, щоб підтримати економіку Канади. Діяльність парламенту була припинена до 27 січня 2009 року, коли уряд має представити бюджет країни. Опозиційні партії засудили рішення генерал-губернатора про тимчасове припинення роботи парламенту. Згідно з одним із опитувань громадської думки, 53% канадців не підтримують економічну політику Стівена Харпера, але водночас 64% громадян країни не хочуть бачити лідера опозиційної коаліції Стефана Діона на чолі канадського уряду.

Далай-лама за «реальну автономію»

Тибетський духовний лідер Далай-лама, виступаючи перед депутатами Європарламенту в Брюсселі, заявив, що його метою є створення «реальної автономії у складі Китаю». Раніше він звинуватив Китай у виголошенні «смертного вироку» всьому тибетському народу, а також оголосив про свою відмову домовлятися з Китаєм про автономію Тибету. 73-річний Далай-лама підкреслив, що його дії аж ніяк не можна назвати «сепаратистськими», оскільки він є прибічником «виключно ненасильницьких методів» досягнення своєї мети. Раніше тибетський лідер у вигнанні закликав Євросоюз звернути увагу на становище з правами людини в Китаї. «Китайці мріють про свободу слова, незалежні ЗМІ та верховенство закону. Якщо Європа потуратиме політиці китайської влади, це не приведе ні до чого хорошого», — запевнив Далай-лама. Він також заявив, що найближчим часом збирається підтримувати зв’язок із китайцями, проводячи зустрічі з письменниками й іншими представниками інтелігенції. Передбачається, що сьогодні в рамках свого європейського турне Далай-лама проведе зустріч із президентом Франції Ніколя Саркозі. Китайська влада офіційно попередила Париж, якщо запланована зустріч відбудеться, це може негативно відобразитися на торгівлі між двома країнами.

ООН і ОБСЄ можуть переглянути свою роль на Кавказі

Після серпневої кризи на Кавказі ООН і ОБСЄ можуть переглянути їхню роль у регіоні. Про це заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у зверненні до учасників засідання СМЗC ОБСЄ в Хельсінкі. Нещодавні події в регіоні привернули увагу всього світу і стали викликом для існуючих механізмів світу й безпеки. Цей конфлікт також продемонстрував, що відсутність значущого політичного процесу протягом тривалого періоду може призвести до конфлікту. Під час розгляду всіх затяжних конфліктів у зоні діяльності ОБСЄ потрібно запам’ятати цей урок, говориться у зверненні Пан Гі Муна. Він також зауважив, що нові шляхи для співпраці відкрилися в Центральній Азії: ООН організувала регіональний центр превентивної дипломатії для Центральної Азії, яка сподівається на спільне вироблення з ОБСЄ ініціатив, які сприяють миру в регіоні.

Джордж і Лора Буш запалили вогні...

Президент США Джордж Буш із дружиною Лорою Буш взяли участь у церемонії запалювання вогнів на Національній Різдвяній ялинці, встановленій у центрі Вашингтона навпроти Білого дому. «Сьогодні ми відзначаємо 85-і роковини церемонії запалювання вогнів на Національній Різдвяній ялинці. За часів спокою і за часів викликів американці збиралися на цю церемонію», — заявив Буш. Після його виступу вогні на ялинці за допомогою натиснення кнопки запалили перша леді США Лора Буш і двоє дівчаток — дочки американських військовослужбовців, які проходять службу в Іраку. Церемонія запалювання вогнів на Національній Різдвяній ялинці проходить у столиці США щорічно з 1923 року. 1978 року навпроти Білого дому було висаджено 14-метрову Колорадську блакитну ялинку, яка стала Національною Різдвяною ялинкою. Навколо неї висаджено ще 56 ялинок меншого розміру, які представляють усі американські штати і території.

Політиків Австралії можуть перевірити на тверезість

В Австралії обговорюється ідея проведення тестів на вміст алкоголю в крові парламентаріїв, які мають узяти участь у голосуванні. Пропозиція про проведення подібних аналізів почала обговорюватися в Австралії після історії з депутатом парламенту Ендрю Фрезером, який пішов у відставку. У вівторок парламентарій влаштував сварку з колегою Джоном Акуїліною. Коли в конфлікт спробувала втрутитися депутат Катріна Ходжкінсон, Фрезер її грубо відштовхнув. Як заявив журналістам лідер австралійської Національної партії Ендрю Стонер, до того, як посваритися з Акуїліною, Фрезер побував на різдвяній вечірці асоціації фермерів. У той же час Стонер не міг з упевненістю сказати, чи був його колега п’яним. Зараз багато хто в Австралії вже підтримав ідею проведення тестів на вміст алкоголю в крові парламентаріїв. Лідер опозиції Баррі О’Фаррелл заявив, що готовий проходити тести на алкогольне сп’яніння кожного дня перед входом до парламенту. Спікер парламенту Річард Торбей сказав, що в ідеї аналізів дихання немає нічого страшного доти, доки тести будуть добровільними.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати