Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

15 липня, 00:00

Відносини між США та В’єтнамом покращуються

У Вашингтоні через чверть сторіччя після війни підписано угоду між урядами США та В’єтнаму. Відтепер в’єтнамським товарам та послугам буде полегшено доступ до американського ринку тарифів, якими користуються більшість країн світу. А в’єтнамський ринок стане відкритим для іноземних інвестицій, передусім американських. Світовий банк підрахував, що виконання угоди збільшить щорічний обіг в’єтнамського експорту на $800 мільйонів уже протягом першого року. Документ також включає положення, які регулюватимуть подальший процес нормалізації відносин між США та В’єтнамом, який розпочався два роки тому зi встановлення дипломатичних зв’язків між країнами. Конгрес США ще повинен ратифікувати договір. У зв’язку з президентськими виборами в США ратифікація може відтягтися до кінця року.

Казахстанського опозиціонера «дістали» в Римі

На прохання властей Казахстану італійські правоохоронці затримали у римському аеропорту лідера казахської опозиційної Республіканської народної партії Акежана Кажегельдіна. Астана звинувачує колишнього прем’єр-міністра Казахстану, який очолював уряд від 1994 до 1997 року, в ухилянні від сплати податків, відмиванні грошей, а також цікавиться його власністю у Бельгії та Казахстані. Заступник голови партії Аміржан Косанов заявив західним інформаційним агентствам, що казахські власті додали до цілої низки звинувачень проти його боса ще й терористичну діяльність. Сам 48-річний Кажегельдін відхиляє звинувачення і називає їх політично мотивованими. Він виявляє готовність відповісти на висунуті проти нього звинувачення, але боїться за своє життя, якщо повернеться на батьківщину. Косанов стверджує: «звинувачення є надуманою спробою переконати інші країни, щоб ті вислали Кажегельдіна назад під контроль режиму». До речі, у серпні минулого року колишнього прем’єра вже раз заарештували в Москві на прохання казахського уряду. Але згодом російські власті чомусь дозволили казахському опозиціонеру виїхати на Захід. Кажегельдін намагався висунути свою кандидатуру на президентських виборах у Казахстані минулого року, але йому не дали можливості брати в них участь.

Курці Флориди вимагають компенсації

У США продовжується судовий процес курців проти тютюнових компаній «Філіп Моріс», «Ер Джі Рейнольдс Тобако компані», «Лігет груп» та «Лорілард Тобако». Подібні судові позови стали звичайною справою у Америці вже давно. Особливістю цього процесу є те, що сума компенсаційних виплат, які вимагають постраждалі від куріння, оцінюється у 196 мільярдів доларів. Тютюнові компанії протестують проти того, щоб виплати на вимогу суду складали більше ніж їх різниця між активами та пасивами, тобто 15,3 мільярда доларів. Адже у 1998 році суд вже примусив тютюнову індустрію сплатити постраждалим 254 мільярди за наступні 25 років. Але окружний суддя Роберт Кайя відмовився встановлювати будь-які обмеження, і цілком можливо, що компаніям доведеться виплатити сенсаційну суму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати