Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

20 січня, 00:00

Іран висловлює подяку українським медикам

Із початку роботи українського мобільного госпіталю у Бамі, який постраждав від землетрусу, допомогу отримали майже 5 тис. осіб, повідомила учора прес-служба Міністерства з надзвичайних ситуацій України. У неділю мобільний госпіталь МНС України відвідав міністр зовнішніх зв’язків Ірану. Він висловив подяку українським лікарям за якісне надання медичної допомоги. Більшість медичного персоналу госпіталю вже має досвід надання першої медичної допомоги постраждалим від землетрусів. Українські лікарі брали участь у рятувальних роботах на території Туреччини 1999 року та Індії у 2001-го. У Бамі стаціонарно в українському госпіталі пройшли лікування понад триста осіб. Кілька пацієнтів надійшли з інфарктом. Мобільний госпіталь є комплексом надувних модулів, де розташовані операційна, стаціонар, лабораторія, амбулаторія та інші служби.

Запрошення на інавгурацію

Новообраний президент Грузії Михаїл Саакашвілі запросив Президента України Леоніда Кучму відвідати Грузію та взяти участь у церемонії інавгурації глави грузинської держави, яка відбудеться 25 січня 2004 року. Про це йдеться в листі М. Саакашвілі, що надійшов учора на адресу Л. Кучми, повідомляє прес-служба українського Президента. У листі, написаному українською, зокрема, відзначено роль України та особистий внесок глави української держави в розвиток двосторонніх відносин. «Багато століть взаємовідносини між Грузією та Україною розвивалися й зміцнювалися, однак у тому, що зараз вони досягли такого високого рівня, можу з упевненістю стверджувати, є й Ваш величезний внесок», — мовиться в листі. Новообраний президент Грузії також наголосив, що Президент України — держави, яка ставиться до Грузії з почуттям теплоти й глибокої симпатії, завжди простягав руку допомоги в найважчі етапи новітньої історії Грузії.

Березовський купив паб

Жителі одного із селищ англійського графства Саррей очікують, що незабаром у місцевому пабі під назвою «Білий кінь» замість пива подаватимуть горілку. Саме так, на думку газети «Таймс», зміниться їхнє життя, коли до будинку, в якому розташована сільська пивниця, замість нинішнього хазяїна — скандально відомого радіоведучого Кріса Еванса — в’їде Борис Березовський. Російський підприємець купив будинок Еванса у селищі Хаскомб за 10 млн. фунтів ($18 млн.), пише газета. Еванс розпродає свою нерухомість, щоб розплатитися з величезним боргом, що виник через провальну судову тяжбу зі своєю колишньою радіостанцією. Новий будинок Березовського побудували 1908 року. У ньому — вісім спальних кімнат, він оточений садом, створеним відомим парковим архітектором Гертрудою Джекіл. Крім пабу на території маєтку є висококласний кінноспортивний комплекс і котеджі для гостей. Березовський, який був змушений залишити Росію через побоювання кримінального переслідування й отримав статус політичного біженця у Великій Британії, вже володіє одним будинком у тому ж графстві і ще одним — у Лондоні.

Вбивцю Анни Лінд обстежать психіатри

На судовому процесі у справі про вбивство міністра закордонних справ Швеції Анни Лінд у понеділок заслухали заключні виступи сторін. Прокурори вважають, що Міхайло Міхайлович, який завдав Анні Лінд ножових поранень, від яких вона померла, напав на неї навмисно. Мiхайлович зізнався у скоєному, однак він заперечує навмисне вбивство, стверджуючи, що напасти на Лінд йому «наказав внутрішній голос». На думку прокурора Аніти Блідберг, немає свідчень того, що підсудний був надто хворим, щоб усвідомлювати свої вчинки. Звинувачувальна сторона вимагає для Міхайловича довічного ув’язнення. Суд прийняв рішення відправити його на психіатричне обстеження з метою встановити, чи свiдомо вiн це скоїв. Психіатрична експертиза триватиме протягом чотирьох-п’яти тижнів, повідомляє Рейтер.

Президент Литви дорікає журналістам

Президент Литви Роландас Паксас на прес-конференції в понеділок дорікнув місцевим ЗМІ у тому, що вони тенденційно висвітлюють діяльність президентської адміністрації. Зокрема, на думку Паксаса, литовські журналісти необгрунтовано використовують термін «ізоляція країни». «Литва не зазнає жодної міжнародної ізоляції, а зв’язки із зарубіжними країнами не обмежуються візитами президентів», — наголосив Паксас. Нині триває процес інтеграції країни до європейських структур, додав він. Паксас також повідомив журналістам, що ще не визначився, чи свідчитиме в Генпрокуратурі країни та в спеціальній комісії з імпічменту президенту. Водночас він зазначив, що ініціаторам політичного скандалу «доведеться відповісти за збитки, завдані Литві», передає РІА «Новости».

«Пташиний грип» наступає

Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила п’ятий смертний випадок у В’єтнамі від так званого «пташиного грипу». Черговою жертвою цієї хвороби стала 8- річна дівчинка, яка померла у ханойській педіатричній лікарні. Усі загиблі проживали у Ханої, на півночі країни, хоч найсерйозніший спалах хвороби було зафіксовано на птахофермах південної частини В’єтнаму. Всесвітня організація охорони здоров’я поки не виявила жодних доказів того, що цей вірус може передаватися від людини до людини, передає Бі-Бі-Сі. Перший спалах «пташиного грипу» було відзначено 1997 року в Сянгані (Гонконгу). Тоді на нього захворіли 18 осіб, 6 із них померли.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати