Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віктор ІВАНЧЕНКО: «Проблеми в Києві треба вирішувати до виборів. Потім буде пізно»

30 вересня, 00:00

Пікети під стінами Київради та наметові містечка на будівництвах Києва стали, на жаль, звичним атрибутом столичного життя. У місті вкрай гостро стоїть проблема землевідведення: будівельний бум відбувається в умовах дефіциту земельних ділянок, а міська влада не завжди здатна вирішити конфліктні ситуації. На ці події накладають свій відбиток висока вартість київської землі, а також майбутні вибори. Своїм баченням непростої ситуації з «Днем» поділився депутат Київради Віктор ІВАНЧЕНКО. Нещодавно Віктор Петрович став лідером нового громадського об’єднання «Голос громади Києва».

— У Києві протягом останніх кількох місяців досить часто почали з’являтися різноманітні громадські організації, які відстоюють права жителів столиці. Що це — нова мода в політичному житті?

— Справді, кількість нових громадських організацій у Києві зростає швидко. І я, чесно кажучий, радий цій тенденції. Хоча слід відзначити, що цих організацій усе ж таки мало, навіть порівнюючи з такими країнами, як Польща або Чехія, а про вплив на владу з боку киян я навіть і не кажу. Громадські організації повинні відігравати визначальну роль у контролі над діяльністю влади.

Сьогодні в Києві склалася парадоксальна ситуація. Одна людина повністю контролює Київраду (за винятком кількох депутатів, які не можуть реально впливати на прийняття рішень), тому опозиція в Київраді не існує. А з іншого боку, міська громада ще не створила досить потужного суспільного руху, що міг би впливати на владу ззовні. Із цією метою і було створене суспільне об’єднання «Голос громади Києва».

— Як би ви охарактеризували нинішню ситуацію з будівництвом і землевідведенням у Києві?

— Чиновники та депутати узурпували право розпоряджатися тим, що належить громаді Києва, тобто всім киянам. Ручний режим розподілу власності в місті працює в інтересах обмеженого кола осіб. Через систему непрозорих процедур наближеним представникам бізнесу видають дозволи на забудову міста будь-якими об’єктами у не призначених для такого будівництва місцях. Це часто провокує вогнища протидії жителів забудовникам. Кількість «гарячих точок» уже наблизилася до 300.

Ситуація особливо загострилася протягом останніх кількох місяців. Багато хто розуміє, що до нового складу Київради вони не пройдуть, тому ділять те, що ще залишилося недоторканим. У зв’язку з цим треба ввести мораторій на відведення нових земельних ділянок до квітня 2006 року.

— Але в такому випадку темпи будівництва нового житла різко зменшаться.

— У жодному разі! Мораторій вводиться не на будівництво, а на землевідведення. За нинішніх темпів будівництва вже відведеної землі вистачить на 6—8 років, тому будівництво не зупиниться — це я вам гарантую.

— І як «Голос громади Києва» боротиметься з негативними явищами? Ви вже закупили намети?

— Ні, намети — це не наші методи. Ми не маємо наміру ламати огорожі або воювати із забудовниками. Цим успішно вже займаються інші організації. Такі дії мають короткостроковий ефект. Щонайбільше — вдається припинити будівництво. Адже суть проблеми не в якійсь конкретній компанії-забудовниці, а в порочній системі устрою та здійснення самоврядування в Києві. І ми змінюватимемо цю систему та вирішуватимемо проблеми комплексно.

— А як саме?

— Активні дії треба починати не на будівельних майданчиках (хоча на перших етапах це також необхідне), а шляхом організації всебічного тиску на владу. Тиск має на увазі як організовані форми протесту, так і правове вирішення проблем.

Ми використовуємо такий механізм, як «місцеву ініціативу». Право місцевої ініціативи закріплене Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» та Статутом міста Києва. Зібравши 100 підписів, жителі будь-якого району Києва можуть ініціювати розгляд проекту рішення на сесії райради. За необхідності розгляду важливіших питань (рівень Київради), що стосуються життєдіяльності всього міста, треба зібрати 1000 підписів. Фактично громада, зібравши 1000 підписів під власним проектом рішення, має реальну можливість впливу на вирішення того чи іншого питання.

Попри те, що таке право існує від початку цього року, ним досі ніхто не користується. СО «Голос громади Києва» першим випробовувало цей механізм. Ми вже зібрали близько 1200 підписів із метою розгляду на сесії Київради рішення «Про забезпечення інтересів територіальної громади м. Києва у сфері містобудування та землекористування». У разі ухвалення Київрадою цього рішення ми зможемо вирішити клубок найважливіших проблем ще до виборів. Текст рішення готувала група експертів і юристів. Прийняття всього пакета документів значно звузить можливості міських чиновників із незаконної роздачі землі. Зараз наше головне завдання — примусити владу розглянути та прийняти всі документи за максимально короткі терміни.

Якщо раніше ситуація виглядала таким чином, що громада Києва жодних претензій до міської влади не мала, то тепер завдяки нашим діям і Київрада, і мер повинні будуть реагувати на проблему загальноміського масштабу. За рахунок цього кроку ми «витягли» проблему з розбірок на рівні будівництв і перевели її в дієву правову площину.

— А яка ситуація з аналогічними проблемами в інших містах України?

— У принципі, схожі проблеми існують, але не в таких масштабах, як у нас у Києві. Деякі громадські організації великих міст уже звертаються до нас, і ми залюбки ділимося досвідом. Я думаю, що найближчим часом із деякими з них ми підпишемо договори про співпрацю, і вирішуватимемо проблеми вже спільно. Адже побудова громадянського суспільства — це проблема не одного міста, а країни загалом.

— Хто є членами «Голосу громади Києва»?

— До нас звертаються ініціативні групи. Раніше такі групи шукали підтримку, виходили на нас. Зараз же, після створення нашої організації, ми самі шукаємо їх, надаємо їм допомогу в самоорганізації, підіймаємо організаційний рівень, а також надаємо кваліфіковану юридичну та правову допомогу. Адже проблеми в більшості з них однакові.

Крім цього, в нас працює пул юристів і експертів, які готують зміни до міської нормативної бази відносно землевідведень. Ми також представляємо інтереси громадян у судах — допомагаємо ініціативним групам юридично правильно оформити судові позови до влади, забудовників та інших суб’єктів, які порушили земельні права киян. Паралельно ми здійснюємо всю необхідну адвокатську підтримку цих справ у судах.

— До міських виборів залишилося всього півроку. І саме зараз активізували свою роботу більшість громадських організацій. На яку політичну силу працюватиме «Голос громади Києва»?

— Я вважаю, що ситуація в Києві змінюватиметься тільки тоді, коли в місті з’явиться реальна громада, а не просто три мільйони людей, які проживають на території Києва. Це має бути організована сила, яка має реальні інструменти впливу на владу, яка зможе нарівні співпрацювати з владою.

На жаль, сьогодні немає таких інструментів, і їх створення ще до виборів — це одне з найважливіших наших завдань. Нам однаково, хто сьогодні або завтра буде при владі у Києві. Ми готові співпрацювати в інтересах громади з будь-якою владою, але для цього треба бути реальним суб’єктом процесу, мати права, процедури, а не бути мовчазним спостерігачем процесу.

Не змінивши самої системи прийняття рішень, не можна зупинити свавілля. Тому одне із завдань, яке ми вирішуватимемо під час передвиборної кампанії, — це створення публічної дискусії щодо найпроблемніших сфер життєдіяльності столиці. Ми сформулюємо чіткі вимоги до політичних сил, які претендують на владу в Києві. Ці вимоги будуть викладені у вигляді проектів нормативних актів. І ми вимагатимемо від політичних сил схвалення цих проектів і прийняття зобов’язань, що їх приймуть після приходу до влади.

Нам уже час перейти від змагання персон до змагання стратегії та концепції розвитку міста. Кияни повинні чітко розуміти, які цілі та завдання ставить перед собою кожна з політичних сил.

Ми не ставимо перед собою завдання брати участь у виборах, але ми чудово розуміємо, що після обрання мера столиці та депутатів Київради впливати на їхні рішення ми вже не зможемо. Доведеться тоді чекати ще п’ять років до нових виборів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати