Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У людей з’являється відчуття цілісності країни і пам’яті»

У Дніпрі чекають Днів «Дня», що розпочнуться 20 лютого в Музеї українського живопису
03 лютого, 19:31
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Міська влада Дніпра запросила головного редактора та співпрацівників нашого видання провести Дні «Дня» у Дніпрі. До програми акції, що триватиме з 20 по 29 лютого, також входять щорічна фотовиставка «День 2019» і презентація нової книги з історичної серії «Бібліотека газети «День» — «День вдячності».

«Традиційно у нашому місті проводяться масштабні культурно-просвітницькі заходи — Дні «Дня» у Дніпрі. Серед розмаїття вітчизняних друкованих засобів масової інформації газета «День» помітно вирізняється своєю увагою до історії України. На шпальтах видання відображаються події та факти із життя українського народу протягом віків. Завдяки проєктам газети жителі Дніпра мають можливість пізнати власну країну, зокрема через фоторепортажі, зроблені професійними фотокореспондентами «Дня» та аматорами. Дні «Дня» у Дніпрі — це цікаві зустрічі провідних журналістів з представниками місцевої громади, презентація нових книжок історичної серії газети «День», — ідеться в листі з мерії, направленому до головного редактора газети Лариси Івшиної.

Наразі вже триває підготовка акції. Слід зазначити, що такі просвітницькі заходи проводяться нашою редакцією вже багато років. Фотовиставки газети та презентації книжок у минулі роки відбувалися за підтримки наших давніх друзів — викладацького колективу Національного університету «Дніпровська політехніка» на чолі з ректором, академіком Національної академії наук України Геннадієм Півняком. Цей технічний виш у своїй виховній роботі зі студентами завжди приділяв багато уваги гуманітарній складовій, вивченню української історії. Останніми роками газета «День», розширюючи коло своїх друзів, тісно співпрацює також із міським головою Дніпра Борисом Філатовим. Як історик за фахом, він добре розуміється на проблемах минулого, а як людина з патріотичними поглядами та активною громадянською позицією, сприяє поповненню міських та шкільних бібліотек сучасним книжковим фондом. Борис Філатов, незважаючи на зайнятість, завжди особисто відвідує урочисті відкриття Днів «Дня» у Дніпрі та щорічні фотовиставки.

Вони вже три роки відбуваються на найкращому мистецькому майданчику міста — у Музеї українського живопису, що розташований за адресою площа Троїцька, 5А. Тут зазвичай збирається місцева творча та вишівська інтелігенція, громадські діячі, студентська молодь та жителі міста, небайдужі до історії та культури України. «Фотовиставки та презентації книжок газети «День» завжди користуються великою популярністю у жителів нашого міста, — відзначає директор Музею українського живопису Сергій БУРБЕЛО. — Багато з них із великим задоволенням приходять до музею, щоб подивитися на високохудожні фотографії, що відбивають найважливіші події минулого року в Україні. Чимало городян приходять на відкриття фотовиставки і потім, у всі дні, коли працює фотовиставка. Вона привертає увагу і місцевої влади — мер Дніпра разом із депутатами традиційно відвідує відкриття. Гадаю, що і цього року фотовиставка та презентація книжок зберуть чималу авдиторію. Нам дуже приємно, що музей стає осередком або майданчиком, де відбуваються такі важливі події у громадському та мистецькому житті Дніпра. Загалом, Музей українського живопису працює в напруженому мистецькому графіку — щомісяця у нас відбувається як мінімум дві виставки. Фотовиставка газети «День», яка вже стала традиційною, є одним із найпопулярніших заходів. Тисячі людей приходять до нас. Того ж самого ми очікуємо й цього року — насичену програму, багато відвідувачів, які залюбки залишають свої враження у книзі відгуків».

З нетерпінням чекають відкриття фотовиставки й люди, які вже раніше відвідували фотовиставки і стали справжніми друзями газети «День» — зокрема учасники відомого громадсько-патріотичного проєкту «Битва за Україну». «Як людина, що займається фотографією, я ціную високий рівень робіт, які експонуються на фотовиставках газети «День». Вони поєднують у собі як красу, так і розум. Ці фото несуть глибокі сенси, що втілені в художню форму.  На мій погляд — це ідеал фотографії. Якщо й відвідувати фотовиставку, то саме таку. Тому я була дуже рада, що це відбувається в Україні й у Дніпрі. Це не змонтовані, штучні або постановочні світлини. Це моменти з життя, які спіймали фотографи — і це дуже важливо», — розповідає координатор проєкту Марія МОСКАЛЬОВА, яка минулого року вперше відвідала фотовиставку газети «День». Її колега, доктор історичних наук Олена ГАЛКІНА теж відзначає, що чекає на відкриття фотовиставки газети «День». «Чекаємо цю виставку, тому що вважаємо — це важлива подія для Дніпра. Тому що такий жанр, як художня фотографія, надає можливість людям прийти, зупинитися біля світлини і відчути емоції фотохудожника. Зрозуміти ту атмосферу, в якій він створював свою роботу. Це тим паче важливо, що на нас кожен день впливає величезний потік інформації, і в цьому інформаційному шумі ми забуваємо, що було ще тиждень тому. А тут відбувається фіксація сучасної історії всієї України. Коли людина у Дніпрі може відчути зв’язок з іншим регіоном, і цю множину локальних зв’язків ми всі відчуваємо на виставці. У людей з’являється відчуття цілісності країни і пам’яті. З багатьох локальних пам’ятей завдяки мистецтву фотографії створюється спільна пам’ять для всієї України, що на цьому етапі становлення нації та країни дуже важливо», — каже Олена Галкіна. До речі, завдяки знайомству з «Днем» та його колективом вона як політичний експерт за останній рік уже неодноразово виступала з думками та коментарями на шпальтах нашої газети.

Запрошуємо всіх на Дні «Дня» в Дніпрі, що триватимуть у Музеї українського живопису (площа Троїцька, 5А) з 20 по 29              лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати