Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що сталося того «чорного четверга» – 20 лютого 2014 року?

У Києві представили проект віртуальної реальності Aftermath VR: Euromaidan
14 вересня, 11:42

Сьогодні людство навчилося миттєво занурюватися у минуле чи майбутнє. Для цього достатньо одягти спеціальний шолом чи окуляри — і привіт, дивовижна подорож, яка неодмінно викличе сильні емоції!

На перший погляд — це так просто. Але в ситуації з минулим необхідна сміливість, щоб знову пережити ті часи. Особливо, якщо вони наповнені трагічними моментами. Молоді українські ентузіасти новітніх технологій віртуальної реальності, які створили компанію New Cave Media, не побоялися кинути виклик та обрали день 20 лютого, який став вирішальним для подій у Києві, що отримали назву Євромайдан.

ЗАНУРЕННЯ В РЕАЛЬНІСТЬ

Надягаєш, як колись, каску, VR-шолом і опиняєшся у 20 лютого 2014 року. Проте занурюєшся не в фантастичну ірреальність, яку ми звикли бачити на екранах комп’ютерів, а у справжню українську реальність. Зима. Майдан. Інститутська. Навколо перелякані люди, а розуміння того, що відбувається, як і раніше, мало.

Ти не стримуєш емоцій від болю та переживань. Ти пам’ятаєш ті події до хвилини, той страх, який супроводжував тебе повсякчас. Так, це важко, але дуже важливо. Адже саме забуття важливих сторінок історії нашої країни згодом призводить до таких трагічних наслідків, які сталися майже п’ять років тому.

Наразі проект набуває ще більшої актуальності, адже відомо, що вулиця Інститутська буде реконструйована. Це означає, що наші діти та онуки вже можуть не побачити істинного обличчя місця, де відбувалася одна з найбільших трагедій у сучасній історії України. Коли ти опиняєшся там, на очі набігають сльози, а серце щемить від болю. І ти усвідомлюєш, що Герої Небесної Сотні гинули заради світлого майбутнього тебе і твоїх нащадків.

Що сталося того «чорного четверга» у самому центрі столиці? Болісний спогад, але це наша історія. І її реконструкція в такому надсучасному форматі — шанс цю історію закарбувати.

Відвідувачі проводять 15 — 20 хвилин у VR-окулярах, проживаючи той день. Це насправді унікально у світі, в якому так багато візуальної інформації.

Люди не просто думають, що вони передивляються якийсь фільм чи серіал. Вони вірять, що опинилися у тому світі. За рахунок цього відчувається набагато більший рівень емпатії. До того ж — віртуальна реальність глядача від усього, що відбувається навколо.

СПРОСТОВУЮЧИ МІФИ

За словами команди, їм було особливо боляче спостерігати масову кампанію дезінформації, яка розгорнулася наступними днями після лютневих подій. «Це був не перший і не останній випадок, коли російська пропагандистська машина робила тисячі варіантів того, що сталося. Все робилося для того, щоб відбити у людей бажання розбиратися в ситуації. Але тут ми були присутні, тому в нас був персональний погляд на цю ситуацію. Ми захотіли дати змогу активістам, очевидцям подій самим розказати, як все відбувалося зсередини вулиці», — розповідає один із керівників проекту Сергій ПОЛЕЖАКА.

У документальному проекті Aftermath VR: Euromaidan глядач крок за кроком повторює шлях протестувальників та дізнається про розстріли 20 лютого через оповідь наратора, архівні кадри, 360° інтерв’ю з очевидцями та знайомство зі сканованими артефактами часів Євромайдану. Частину з артефактів для максимально достовірної розповіді про події надав Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції Гідності.

Найбільші емоції викликають фотографії. Ти стоїш ніби на звичайній київській вулиці, але варто навести указкою на світлину — і бачиш, що було тут лише декілька років тому. Запеклі бої, протестувальники, боротьба...

Світлини для проекту надали багато фотожурналістів з усієї країни, зокрема серед них є й керівник проекту Олексій ФУРМАН, який давно відомий читачам «Дня». Ще в 2010 році він уперше був учасником і призером (ще дитячої номінації) Міжнародного фотоконкурсу газети, а роками по тому став його переможцем уже в «дорослій» категорії за серію робіт «Життя після поранення». Про задум створення такого масштабного проекту одним із перших Олексій розповів учасникам Літньої школи журналістики «Дня» 2017 року.

ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ

Фільм створений за допомогою техніки фотограмметрії — методу, який використовують для створення тривимірних моделей із великої кількості фотографій. Вперше в історії територія такого розміру відтворюється у віртуальній реальності. Саме завдяки цій техніці оцифрована бруківка на віртуальній Інститутській повністю відповідає реальній і дає глядачеві можливість фізично пройтися вулицею.

Однак труднощів команді уникнути не вдалося. «Ми обрали для сканування дуже складне місце. На вулиці багато об’єктів, скляних поверхонь. Плюс це вулиця у центрі міста. А це означає, що там дуже багато людей і машин у будні дні. У вихідні ситуація трохи краща, але часто відбуваються масові заходи. Доводилося працювати на Інститутській переважно зранку у вихідні, коли всі ще сплять. Це відбувалося у вересні, жовтні й листопаді. Адже ми не могли сканувати, коли лежав сніг. Або коли багато зелені, як зараз. Бо 20 лютого Інститутська була без листя й зелені», — розповідає Олексій Фурман.

Також на презентації команда розповіла, чому обрали саме 20 лютого. «Розповідь важливих журналістських історій — це те, що було з нами з перших днів нашого професійного життя. Під час роботи над різними проектами ми неодноразово обговорювали те, що нам цікаво. При такому «пінг-понгу» ідей ми незмінно поверталися до одної такої події, яка дуже важливої для нас. Це — 20 лютого 2014 року, коли загинули 50 людей за один ранок», — ділиться Сергій Полежака.

«По-перше, це було не дивно, адже ми працювали тоді фотожурналістами і були присутні того дня на Майдані. Різні частини нашої команди застали різні ситуації.

По-друге, події Євромайдану відбулися ціною понад 100 людських життів, всіх тих людей, яких ми зараз називаємо Героями Небесної Сотні. Ціною поранень 1000 людей під час тих подій. Це безпрецедентна трагедія, а 20 лютого 2014 року — це небачена трагедія в історії сучасної України», — пояснюють у команді.

ДОСТУПНИЙ ДЛЯ ВСІХ

«Проект доступний для всіх! Він ніколи платним не буде! Це наша філософія. Aftermath VR: Euromaidan буде безкоштовним і в Україні, і за кордоном», — наголошують автори.

Прем’єра повної версії проекту запланована на листопад 2018 року — до річниці Євромайдану, а згодом його можна буде безкоштовно завантажити у мобільних магазинах, на кшталт Steam.

Це варто зробити кожному, бо фільм —  не просто занурює глядача у найдраматичніший день Майдану, а вкотре нагадує ціну свободи.

Цілий місяць проект буде у тестовому режимі доступний для всіх охочих у столичній «Планеті Кіно» (Блокбастер, зал VR).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати