Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Самознищення духовне й фізичне. Студентський "аспект"

11 лютого, 00:00
Самознищення духовне й фізичне. Студентський "аспект" Більше половини опитаних студентів хоч раз вживали наркотики, чверть - здійснювали спроби скінчити життя самогубством Наталя ХУДЯЄВА

Проблеми суїциду та наркоманії ніколи так відкрито та гостро не стояли перед нашим суспільством, як сьогодні. Соціологи з Київського університету вирішили з'ясувати ставлення до них студентської молоді. Було проведено дослідження, у ході якого опитано 150 студентів вищих державних навчальних закладів.

У світосприйманні переважної більшості молодих людей ці проблеми наявні - 51,3% відповіли, що вони без сторонніх поштовхів, як то думки друзів, авторитетних для себе осіб чи вплив ЗМІ, звертають на них увагу. Крім того, у свідомості молоді існує чітка впевненість, що явища наркоманії та суїциду широко розповсюджені, й за останні 5 років різко збільшилася кількість їх "жертв", а також посилилися тенденції байдужого до них ставлення з боку суспільства. Студенти вважають, що найбільш характерні ці явища саме для студентів, безробітних, а також підприємців.

Наркоманію переважна більшість опитаних розглядає не як соціальну проблему, а як особисту справу кожного, на яку, на жаль, штовхає перш за все пошук нових відчуттів, а не тяжке матеріальне становище та невпевненість у завтрашньому дні. І 54,7% опитаних хоч раз вживали наркотики.

Найбільш розповсюдженим та вживаним на сьогодні в Україні, на думку респондентів, є гашиш. На другому місці - марихуана. Відмічено також розповсюдженість сильних наркотиків, котрі викликають стійкий потяг - героїн, кокаїн та інші. Щоправда, дещо втішає те, що більшим попитом користується "трава", яка не призводить до безповоротної деградації особистості через органічні зміни в мозку. А щодо героїну, котрий посідає третє місце та який 31,3% опитаних назвали популярним, то це наслідки широкої досить безграмотної профілактичної кампанії в ЗМІ, пов'язаної з порівняно недавнім широким проникненням цього наркотику в Україну. До речі, як це часто буває з поставками продовольчих та промислових товарів до нашої країни, наркоділки постачають другосортний "товар". Так званий "героїн" дуже разюче відрізняється від справжнього й, як і будь-який сурогат, швидше руйнує здоров'я.

Переважна більшість студентської молоді визнає, що наркотики значно шкодять здоров'ю, - лише 8% вважають, що наркоман взагалі не повинен лікуватися від пагубної пристрасті. Усі ж інші думають, що це явище потребує медичного втручання. Однак ця "демонстрація" здорового глузду затьмарюється тим фактом, що кожна четверта молода людина вважає вживання наркотиків престижним та модним. Це небезпечний сигнал - поняття "мода" та "престиж" дуже значущі в молодіжному середовищі. Слід зауважити, що змальована картина може бути характерна не для всієї української молоді, а лише для жителів "університетських" міст.

Суїцид прямо не пов'язаний з наркоманією, але має певну причинну схожість. Як і у випадку з тим, що штовхає на вживання наркотиків, найвагомішими причинами самогубства є такі, що притаманні психологічній драмі. Соціальні катаклізми, масштабна бідність, нестабільність у всіх сферах життя, і як наслідок - соціально-психологічні проблеми та конфліктність міжособистих стосунків. Бажання позбутися власних проблем та негараздів як причину суїциду більшість молодих людей (47,3%) поставила на перше місце, а невпевненість у завтрашньому дні - на друге (36%). Далі з невеликим відривом йдуть такі причини, як конфлікти з близькими та друзями (32,7%), втрата ідеалів (31,3%). І тільки потім - тяжкий матеріальний стан. Багато й тих, хто вважає, що причиною самогубства є психічне захворювання. Це свідчить про помилки в колективній свідомості. Насправді за даними статистики тільки 15% самогубців мають психічні відхилення.

Майже кожен третій готовий активно втручатися, щоб запобігти самознищенню іншої людини. Однак 11,3% відповіли, що їх не торкається стороння суїцидальна криза. Це непокоїть, адже 27,3% молодих людей зізналися, що робили спробу піти з життя, і половину з них врятувала допомога конкретної особи. А якби поруч опинилася байдужа людина?

Які точки опори можуть втримати молоде покоління від тотальної "включеності" в ці явища? Такими "якорями" є здоровий глузд, віра в Бога, певний соціальний мікроклімат. Серед молодих людей, що брали участь у дослідженні, не було жодного, котрий би ухилився від запитання:"Чи вірите ви в Бога?". І виявлено несподіваний результат - віра в Бога є дуже сильною моральною опорою молодих людей в житті (71%). 60,7% вважають, що родина найбільш ефективно може стримувати людину в межах соціальних норм, хоча не слід тішитися ілюзіями, бо ніхто й ніщо не вбереже її, коли вона сама цього не бажає. Звичайно, деякі шанси "спасіння душ" треба залишити за фахівцями соціальних та медико-психологічних установ. Проте наші респонденти не дуже покладаються на допомогу державних та добровільних служб. Лише 21% респондентів вважає державні організації спроможними ефективно вирішувати їх проблеми.

Відрізняються від загальної картини представники мистецьких факультетів: вони не вважають гашиш та марихуану наркотиками. Тому така вражаюча, на перший погляд, кількість "наркоманів" у цій групі - 90% відповіли, що вони хоч раз у житті вживали наркотик. Поширеність у цьому середовищі певних видів наркотиків скоріше пояснюється "цеховими" традиціями та "духовними" потребами. 54% робили спроби покінчити з життям, що є найбільшою кількістю серед усіх груп, а причина нездійснення цього схожа з іншими - допомога конкретної людини. Ще один показовий момент - у цієї групи погляди на самогубство є дуже сталими й усвідомленими, що не характерно для загальних результатів.

І останнє: серед тих, хто спробував наркотики, 62% юнаків та 38% жінок.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати