Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рік дитячої творчості. Які перспективи?

2013 року держава обіцяє організувати школярам безплатне, різноманітне та цікаве дозвілля. «День» дослідив ситуацію з позашкільною освітою та проаналізував, як її можна змінити
10 січня, 12:46
Фото АНАСТАСІЇ ФЕДОРИШИН, Фотоконкурс "Дня"

Якщо школа в Україні стала місцем, де діти втрачають здоров’я, то позашкільна освіта — це те, що допомагає розкрити таланти. Усупереч недостатньому фінансуванню, нестачі кадрів, відсутності приміщень. Але і це — у найкращому разі, бо в найгіршому — позашкільної освіти взагалі немає. Дітям немає чим зайнятися, вони не мають можливостей реалізувати себе поза шкільним навчанням, розкрити свої таланти, тож в їхньому житті переважає вулиця, комп’ютери та азартні ігри. А вільний час дитини — це «золотий» час, який неможливо повернути й наздогнати.

ТІЛЬКИ КОЖЕН ТРЕТІЙ УКРАЇНСЬКИЙ ШКОЛЯР ЗАЙМАЄТЬСЯ В ГУРТКАХ І СЕКЦІЯХ

2013-й оголошено в Україні Роком дитячої творчості. Що це дасть школярам? Чи не поховає хорошу ідею відсутність грошей у бюджеті, небажання щось робити для громади та інертність? Згідно з соціологічними даними, нині в Україні в позашкільній освіті задіяні тільки 37% дітей. Найбільше — у Сумській і Кіровоградській областях (відповідно 63% і 55%), найменше — у Львівській і Закарпатській областях (21% та 27% відповідно).

«Яка творчість, які спортивні секції? — сміється 12-річний Вадим, який навчається в одній із сільських шкіл Тернопільщини. — Поганяємо з хлопцями в спортзалі м’яча, весь мокрий — ніби в басейні скупався... І то лише до тих пір, поки сторожиха не закриє школу. Буває, що навіть виганяє, бо кому хочеться чекати на нас — удома багато роботи».

Зі слів Вадима зрозуміло, що «позашкільна освіта» в них — це виконання домашніх обов’язків по господарству. Не таємниця, що в селі потрібно допомагати батькам, а до статті Конвенції ООН про недопустимість дитячої праці ніхто серйозно не ставиться. Зрештою, і вчителі сільських шкіл — такі ж люди, і в родинах акцент роблять насамперед на домашньому господарстві.

Це — типовий приклад, і таких в Україні — десятки тисяч. За словами Уповноваженого Президента України з прав дітей Юрія Павленка, у державі є «ціла низка областей, де у всіх селах немає жодного позашкільного навчального закладу». Нині в селах музика, художня творчість, народні ремесла (а про наукову діяльність чи комп’ютерне програмування взагалі не йдеться) — це справа окремих людей, які роблять це з любові до дітей, безплатно. Батьки, котрі турбуються про майбутнє своїх дітей, говорять: ситуація з позашкільною освітою — ще не найгірша. 40-річний Валерій із Тернопільщини, батько першокласника, розповів, що вони з дружиною вирішили не віддавати сина до сільської школи. «Це вже не той рівень учителів — навіть не той, який був, коли ми вчилися...» — констатує Валерій. Чоловік віддав сина до школи в обласному центрі і тепер щодня відвозить його до школи й забирає звідти. Там — і освіта, і секції.

«Із загальної кількості, а це близько 4,5 тисячі закладів позашкільної освіти, 85% розташовані в містах, переважно у великих. Лише 15% — у сільській місцевості або в невеликих містах, це при тому, що в них проживає близько 55% усіх дітей України. На жаль, протягом тривалих років рівень охоплення дітей позашкільною освітою не зростає. Нині він становить 37 — 40% від загальної кількості дітей, — сказав Юрій Павленко. — 2013-го, оголошеного Роком дитячої творчості, Віктор Янукович зобов’язав Кабінет Міністрів до 1 лютого 2013 року розробити й затвердити план заходів, яким місцева влада зобов’язується здійснити в регіонах відповідні заходи. Маю на увазі, що цей рік має стати поштовхом для розвитку й модернізації позашкільної освіти, створення ефективної системи виявлення і реалізації їхніх талантів. Має бути ухвалено принципові рішення у сфері позашкільної освіти. Насамперед у частині бюджетного фінансування: позашкільну освіту має бути переведено через зміни в бюджетному кодексі в пріоритетний кошик фінансування. Необхідно також розширити географію діяльності закладів позашкільної освіти — гуртків, музичних, спортивних шкіл, клубів, центрів, — наблизити їх до дітей, особливо тих, які проживають у сільській місцевості. У закладах для позашкільного навчання має бути запроваджено нові форми, нові методики роботи, які б відповідали сьогоднішнім потребам дітей і вимогам, робили б ці установи конкурентоспроможними в сучасному світі, давали б необхідні знання, навички, можливості для подальшої реалізації».

ПИТАННЯ ТАЛАНТУ ДИТИНИ — ЦЕ ПИТАННЯ БАТЬКІВ І САМОВІДДАНИХ ПЕДАГОГІВ, А НЕ ДЕРЖАВИ

42-річна киянка Людмила Вікторівна, яка раніше викладала в школі математику, ставиться до ініціативи зробити 2013-й Роком дитячої творчості, особливо в частині безоплатності послуг, скептично. Її двоє дітей відвідують секції спортивного танцю, займаються плаванням, також освоюють техніки прикладної творчості — орігамі, петриківського розпису. «Усе це, зрозуміло, не безплатно. За все потрібно платити. Наприклад, моя молодша дочка, яка танцює, недавно заявила, що хоче освоїти саксофон. Я дізнавалася: на місяць це коштуватиме 600 гривень. Але я не скаржуся: головне, що дітям усе цікаво, бо часто стикаюся з такими дітками, у яких уже погасли очі, — їх нічим не «заведеш», вони байдужі, залежні від комп’ютера, — роздумує Людмила Вікторівна. — Звичайно, це хороша ініціатива — зробити безплатні гуртки, але питання            — у професійності викладачів. Якщо він — професіонал, то навряд чи погодиться працювати з дітьми за невелику плату, запропоновану державою. Із другої сторони, якщо це зацікавить дітей, чиї батьки не спроможні оплачувати гуртки, то чому б і ні...»

За словами Людмили Вікторівни, усі успіхи нашої позашкільної освіти є результатом самовідданості педагогів, оскільки там працює дуже багато талановитих і жертовних людей. Це вони підтримують у дітей бажання розвиватися, мотивують їх. Але, на жаль, не всім щастить із наставниками. До речі, в Україні діє Державна програма розвитку позашкільної освіти на термін до 2014 року, згідно з якою послуги дітям гарантовано і вони мають бути безплатними. Але, звичайно, усе це — на папері.

У проведеному 2012 року дослідженні становища дітей в Україні з’ясувалося, що аж 70% українських дітей висловили бажання розвивати свої здібності в позаурочний час — відвідувати гуртки, секції, клуби, різноманітні заклади позашкільної освіти. І лише 40% дітей мають таку можливість. При цьому запит дітей на гуртки та секції значно переважає пропозицію. Наприклад, дітей, які висловили бажання займатися у спортивних секціях, у 1,5 разу більше, ніж тих, хто реально може це зробити. Щодо охочих співати, то таких дітей — удвічі більше, ніж тих, хто займається вокалом. І зовсім катастрофа із запитами дітей-візуалів: фотографуванням і відеозніманням в Україні хочуть займатися у шість разів більше дітей, ніж у нас є відповідних студій. При цьому більшість дітей самі визнають, що тут є дві проблеми: гуртків або нема (особливо в сільській місцевості), або вони «нецікаві». А за «цікаві» потрібно платити.

Але й це — ще не всі проблеми. Торік в Україні закрили 16 закладів позашкільної освіти в Харківській, Львівській, Донецькій, Тернопільській та Херсонській областях. Й одна з основних причин — аварійний стан будівель.

«Окремо ставимо завдання будівництва нових закладів позашкільної освіти та проведення капітальних ремонтів у них. Аналіз, здійснений Уповноваженим Президента 2012 року, показав, що близько 50% закладів позашкільної освіти потребують капітального ремонту. Тобто їхні будівлі часто несуть загрозу життю і здоров’ю дітей, які там виховуються. Також    вимагатимемо переоснащення спортивних закладів, бо в багатьох ДЮСШ воно є застарілим і небезпечним. Це стосується і музичних інструментів, дослідних матеріалів, які десятиліттями не оновлювали, — пояснив Юрій Павленко.  — Серед позитивних моментів можу зазначити те, що торік ми змогли відкрити або відновити діяльність 17 позашкільних навчальних закладів в Україні: три — в АР Крим, в Одеській, Полтавській і Київській областях — по два, по одному — у Житомирський, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Також минулого року почали більше відвідувати позашкільні заклади в Кіровоградській, Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Сумській областях. Найбільше залучення дітей до позашкільної освіти спостерігається в Сумській області — майже 63%, Кіровоградській — 55%. Разом із тим зменшився відсоток охоплення дітей позашкільною освітою в Закарпатській області — 27%, Тернопільській — 31%, Луганській — 33%. У Києві — 38%. Найменше дітей відвідує позашкільні заклади освіти у Львівській області — 21%.

Згідно із нинішнім законодавством, відповідальність за фінансування позашкільної освіти лежить на місцевій владі та місцевих бюджетах. Власне, нестачею коштів місцева влада легко пояснює всі проблеми, мовляв, є важливіші питання. Тож, за словами чиновників, цього року планують внести зміни в законодавство, щоб до фінансування позашкільних закладів залучати кошти з державного бюджету. Чи стане 2013-й для дітей по-справжньому творчим, ми побачимо вже наприкінці року. Але для того, щоб закласти міцний фундамент для розвитку талановитих дітей, потрібен не один рік послідовної роботи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати