Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

(Не)визначений статус

Категорію дітей, які постраждали від воєнних дій, хочуть розширити
03 жовтня, 15:30

Зараз в Україні налічується понад 133 тисячі дітей зі статусом таких, що постраждали від воєнних дій (його встановили 2016 року). Громадськість пропонує розширити категорії постраждалих — зокрема, включити до них тих дітей, які проживають на території Донецької та Луганської областей, і, загалом, оголосити їх такими, кого торкнувся військовий конфлікт. Також представники громадських організацій та державних органів наголошують на необхідності сформувати державну стратегію роботи з цією категорією дітей.

«Сьогодні ми не працюємо з дітьми належним чином. Досвід показує, що основна допомога держави — це гроші та відпочинок. Але головне, на мою думку, — це працювати з кожною дитиною персонально, розуміти її потреби і, по можливості, вивести з того стану, в якому вона опинилася внаслідок війни, — вважає представник Міністерства у справах ветеранів Сергій МОКРЕНЮК. — Нам слід замислитися, чи досить у нас працівників соціальних служб, психологів та вчителів, які розуміють і спроможні ідентифікувати проблеми в дітей і розібратися з ними. Мабуть, тих, хто у нас є, — не досить. Тому в плані дій уряду ми, як одне із завдань, запропонували створити більше можливостей для отримання дітьми медичної допомоги, освітніх послуг — як у «сірій» зоні, так і для переміщених».

Фахівці апелюють до нещодавно підписаного Володимиром Зеленським Указу про забезпечення безпеки кожної дитини.

«Мабуть, найскладніше буде виконувати цей Указ у Донецькій та Луганській областях, де не завершені воєнні дії. Відповідно до нещодавньої постанови Кабміну, на зазначений статус претендують діти, чиї батьки загинули під час виконання свого військового обов’язку чи інших подій. Також постановою визначено, що на всій території Донецької та Луганської області діти претендують на такий статус. Нині такий статус мають більш ніж 133 тис. дітей. Із них 87 — внаслідок поранення, контузії та психологічного насилля. Офіційно відмовили у статусі 340 дітям», — повідомляє заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Володимир ВОВК.

За його словами, статус поки дає лише «перспективу можливостей держави розпочати серйозну обґрунтовану фінансову допомогу з надання преференцій таким дітям». Наразі, на думку держслужбовця, такі можливості є в деяких категорій дітей із «сірої» зони, переселенців, дітей, які зазнали каліцтв. Кошти, передбачені національною програмою, використовуються на місцевому рівні, але — на розсуд влади. Фахівці наголошують, що сьогодні є «певна плутанина у статусах», коли місцева влада по-різному розуміє його, відповідно, це стосується дітей. Тому, наголошують експерти, слід систематизувати всю інформацію про постраждалих дітей.

«Ми розширили поняття дітей, які постраждали від військового конфлікту: пропонуємо вживати термін: «діти, яких торкнувся конфлікт». Їх ми розділили на дві категорії. Перша — це діти ВПО, ті, що проживають на окупованих територіях і в «сірій» зоні. Друга — це діти комбатантів (батьки яких загинули чи померли), також — діти учасників бойових дій, діти осіб з інвалідністю, чинних військових та діти полонених. Ми хочемо, щоб держава надала можливість і цим дітям отримати статус постраждалих», — зазначає авторка дослідницького звіту «Діти, яких торкнувся збройний конфлікт в Україні» Ірина ЛОЮК.

Вона наголосила, що протягом найближчих місяців вони з фахівцями розроблятимуть пропозиції до уряду створити перелік дітей, яким необхідно надати статус. За словами представників Мінсоцполітики, у відомстві готові розглянути цю пропозицію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати