Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нас б’ють за наші гроші»

або Кілька думок із пікету під Луганським облуправлінням МВС
13 грудня, 13:48
«КОЖЕН З НАС МАЄ ПРАВО НА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!» — ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ЛУГАНЧАН АДВОКАТ ІГОР ЧУДОВСЬКИЙ. КІЛЬКА ДНІВ ТОМУ СПАЛИЛИ ЙОГО АВТО. АДВОКАТ, ЯКИЙ НЕ НАЛЕЖИТЬ ДО ЖОДНОЇ З ПАРТІЙ, СТВЕРДЖУЄ, ЩО МАШИНУ ЗНИЩИЛИ ЗА АКТИВНУ ПІДТРИМКУ ОПОЗИЦІОНЕРІВ

Середа. Пікет біля обласної міліції. Два десятки учасників, державні прапори, символіка «Батьківщини» та «Свободи». «Це була мирна акція — вони не мали права цього робити!» — кричить у мегафон один з активістів. Хлопчина із прапором «Свободи» ховає шию у високо піднятий комір. Поруч — дідусь, тримає в руках роздрукований на аркуші А4 плакат «Нас б’ють за наші гроші».

«Ми не порушуємо закон, не робимо нічого поганого, кожен із нас має право на мирний протест!» — каже, звертаючись до учасників, адвокат та активний діяч луганського Євромайдану Ігор Чудовський. Кілька днів тому спалили його авто. Адвокат, який не належить до жодної з партій, стверджує, що машину знищили за активну підтримку опозиціонерів. На цю зустріч він прийшов у камуфляжі та із маленьким прапором України, нашвидкуруч нашитим на рукав. Каже, що зробив це власноруч, аби показати, про яку символіку не мають забувати вітчизняні правоохоронці. «Моя функція на цьому пікеті мало відрізняється від того, що я робив на інших заходах луганських євромайданівців. Я слідкую за законністю їх проведення та забезпечую право громадян на мирний протест. Знищення моєї машини мало що змінило. Хіба що пересуватися стало важче», — вже після виступу відповів адвокат на моє запитання.

Тим часом уже інший активіст, тримаючи мегафон в руках, вимагає не відправляти луганських міліціонерів до Києва. Серед слухачів — нещодавній герой публікації «Дня» — держслужбовець Сергій Іванов. Співробітник Головного управління Міндоходів у Луганській області та відомий у місті блогер ще на початку Євромайдану відкрито заявив про підтримку акцій протесту та про необхідність зміни влади. «Вважаю, що сьогодні на Майдані відбувається безпрецедентна для України подія — придушення гарантованого Конституцією права громадян на проведення мирних зібрань, — говорить Сергій про події в столиці. — Увесь комізм ситуації в тому, що свої незаконні дії влада здійснює через силовиків. Тобто, структури, котрі утримують за кошти платників податків — громадян України. Людей розганяють, б’ють за їхні ж гроші. Не заглиблюючись у хащі юридичної казуїстики, скажу, що це — хрестоматійне перевищення влади. Злочин, передбачений Кримінальним кодексом. І той факт, що подібні дії керівників внутрішніх військ та спецпідрозділів не отримують належної правової оцінки, свідчить про глобальну кризу влади в цілому. Нічим хорошим для неї це не закінчиться». «Тих, хто підтримує дії «Беркута», хочу застерегти, що будь-якої миті міліцейські дубинки можуть бути спрямовані проти будь-кого. Варто лише згадати побиття ОМОНом страйкуючих шахтарів у Луганську на початку 90-х», — додає його давній друг Денис Казанський. Донецький журналіст та відомий блогер приїхав до Луганська давати інтерв’ю місцевому телебаченню.

Пікет охороняло кілька міліціянтів, які за професійною звичкою відверталися від камери. Вже пізніше голова прес-служби облуправління МВС Тетяна Погукай запевнила журналістів центральних каналів, що всі акції протесту в Луганську «проходять мирно, міліція ставиться спокійно до будь-яких висловлювань».

Учергове перевірити цю толерантність можна буде цієї неділі. 15 грудня, на 12.00 дня активісти з «Комітету національного спротиву Луганщини» запланували черговий мітинг. «Там будуть ті, хто за якихось причин не зміг поїхати в Київ», — зазначив на сторінці луганського Євромайдану один із активістів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати