Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи стане Чернігів українським центром міжнародного наркобізнесу?

20 серпня, 00:00

Вигідне географічне положення на кордоні з Росією і Білоруссю, слава сировинної бази: за маковою соломкою на Чернігівщину вирушають гінці з багатьох регіонів України та сусідніх держав. Та й місцеві мисливці за удачею експортують "наркоту" до інших міст і країн. Подейкують, що Чернігів - транзитний коридор із перекидання героїну до Європи, і за цим стоять вихідці з Азії і Африки, які перебувають в Україні під всілякими прикриттями, одне з яких - студентство.

Оптовики

"Розкручування" однієї з груп наркоділків почалося із затримання на об'їзній дорозі за вісім кілометрів від кордону автомобіля "Рено". За кермом - житель міста Клинці Брянської області Володимир Овчарик. Під чохлом сидіння - 1600 грамів макової соломки. У результаті оперативної розробки співробітники Чернігівського УБОЗу з'ясували, що Овчарик "із товаришами" скуповував макову соломку в Щорському і Менському районах, де підприємливі жителі Щорса 25-річна Світлана і 31-річний Михайло взяли під свій патронат місцевий наркобізнес. Знаючи виробників - сільчан, які вирощують мак - вони домовлялися про оптову закупівлю з наступним оптовим продажем. Прибуток був непоганий: скуплена по гривні за склянку макова соломка йшла по чотири долари за ту саму склянку. На одній з таких оборудок групу взяли на місці злочину. Троє учасників заарештовано, а двоє дали підписку про невиїзд.

Макове Ельдорадо

Начальник відділу з питань боротьби з незаконним обігом накротиків УМВС полковник Іван Ященко розповідає, що мак вирощують практично в усій області, незважаючи на загрозу кримінальної відповідальності. Начальник відділу УБОЗ Юрій Поляков з-поміж районів, що "спеціалізуються" на виробництві маку, називає Бобровицький, Щорський, Бахмацький райони. А Бахмач, як вузлову залізничну станцію, ще й перевалочною базою.

Митна служба постійно виявляє маковий вантаж здебільшого без супроводу господаря. Фахівці впевнені, що супровід є завжди, однак у разі виявлення вантажу ніхто не бере на себе відповідальності.

Небезпека кримінальної відповідальності відступає перед простими людськими потребами. До вирощування маку більшість місцевих жителів спонукає складна економічна ситуація, постійні неплатежі. А покупці розраховуються конкретно: товар - гроші. Існує і бартер. Наркоділки ввозять виробникам цукор, борошно, олію, товари першої необхідності.

Транспортування

Митні зведення про затримання наркотиків із кожним роком "худнуть". 1995 року зареєстровано 32 випадки, вилучено 2512 кг 535 макової соломки, порушено 24 кримінальні справи. 1996 року - 21 випадок, вилучено 136 кг 649 г, порушено 14 кримінальних справ, а за шість місяців нинішнього року упереджено п'ять спроб вивезення наркосировини, вилучено 9 кг 215 г, порушено 3 кримінальних справи. 1996 року митники чотири рази затримували марихуану. Проте це аж ніяк не свідчить про зменшення кількості "наркоти", що її перевозять через кордони. Сама митниця, яка постійно відстежує й аналізує ситуацію, дає кілька пояснень. Серед них і недостатня кваліфікація співробітників, і використання маскування, коли водяний розчин екстракту видається за охолоджувальні напої, і використання пресів, що дозволяють 4-5 кг соломки утрамбувати до розмірів пивної бляшанки. Везуть "на собі" (ховаючи під одягом), закладають, не без допомоги поїздових бригад, у найнеймовірніші місця, або ж, як не придумають нічого ліпшого, в подушках, матрацах, клунках. Використовують об'їзні дороги, а на допомогу за провідників завжди готові прийти місцеві жителі.

Останнім часом макову соломку витісняє готовий продукт, що в наркосередовищі називається "ширкою". Юрій Поляков уважає, що неспеціалістові виявити її дуже непросто. Та й собаки на "ширку" не треновані.

Поява героїну

Перший героїн на Чернігівщині було "заарештовано" в листопаді 1995 року. Громадянин Нігерії Річард Ехіогайє, в результаті засуджений до п'яти років позбавлення волі, намагався вивезти "на собі" до Білорусі 437 грамів героїну, який було знищено буквально днями. Те, що Чернігів - центр транзиту героїну, відповідальними особами, які контролюють незаконний обіг наркотиків, поки що не підтверджується. За оперативною інформацією, що її має УБОЗ, факти надходження та збуту героїну в цьому древньому місті зафіксовані. Отже, можна припускати й транзит цього "важкого" наркотику.

Підпільне виробництво

12 травня 1997 року під час спроби збути 664 капсули психотропної речовини затримано Ігоря Р. Під час обшуку в нього виявлено близько двох кілограмів речовини ДОМ-2,5 діметоксі - 4 метиламфетамін, що відноситься до екстазі. Препарат доморощений, вироблений трьома фахівцями-хіміками, серед яких - кандидат наук, співробітник одного з донецьких оборонних підприємств. У результаті подальшої пошукової роботи, що її провели співробітники відділів з питань боротьби з незаконним обігом наркотиків Харківської та Чернігівської областей, під час спроби збуту похідної сировини наприкінці травня в Чернігові затримано жителя Мінська Івана Литвинова - це одна з ланок міжнародного нарковиробництва, що розміщена в Україні. Рецептуру Литвинов нібито одержав від німців, з якими познайомився в Польщі. Треба віддати належне вітчизняним спецам, бо вони її значно поліпшили й із сировини, що надходить із Німеччини, налагодили виробництво сильнодіючого психотропного препарату.

Загроза національній безпеці

Керівник одного із структурних підрозділів відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю УСБУ в Чернігівській області Олександр Ратушний повідомив кореспондентові "Дня", що Чернігівщина активно використовується для транспортування наркотиків. Не таємниця, що вона є однією із сировинних зон із виробництва макової соломки. Наприклад, є цілі села, які на цьому спеціалізуються. Наркоділки діють доволі злагоджено, незважаючи на поділ держав. Контактує зі спецслужбами сусідніх держав і Служба безпеки України: поодинці впоратися з наркобізнесом, що набирає все більших обертів, просто неможливо. До того ж "прозорі" кордони, використання наркоділками місцевого населення сприяє неконтрольованому переміщенню наркотиків. Наркобізнес досяг такого розмаху, що взяти його під контроль одній особі чи злочинному угрупованню просто не до снаги. Тому можна стверджувати, що на Чернігівщині наркобізнес не має організованого характеру. Співробітники спецпідрозділу УСБУ поки що не мають інформації про поширення на території області "важких" наркотиків. Водночас окремі спроби їхнього ввезення іноземцями до України були зафіксовані.

Саме тому одну з проблем О. Ратушний бачить у величезній кількості нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити на Захід через територію України: якщо вони змогли безперешкодно потрапити до нас із Індії, Таїланду, Нігерії, то немає гарантій, що так само непомітно не потрапляють сюди наркотики.

Коли верстався номер

Цього року органи внутрішніх справ виявили понад 24,5 тисячі фактів незаконного обігу наркотиків, із них 3800 фактів збуту, відповідно порушено 21 тисячу кримінальних справ. Знешкоджено 410 організованих груп наркоділків. За словами начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Анатолія Удода, дещо поліпшилася робота стосовно протидії розповсюдженню синтетичних наркотиків. Саме цього року виявлено першу підпільну лабораторію для виготовлення наркотиків, на яку працювали два науково-дослідних інститути Донецька і Луганська. А "вийти" на неї вдалося завдяки високопрофесійній роботі харківських оперативників, які зуміли "розкрутити" справу, починаючи від буденного затримання з таблетками "екстазі".

Анатолій Удод не виключив можливості існування подібних лабораторій, однак зазначив, що виявити їх буде досить важко. Специфіка виготовлення наркотиків у нас полягає в тому, що не треба обладнувати лабораторію в класичному розумінні цього слова. Процес легко можна налагодити "під дахом" державних підприємств, адже висококваліфікованих кадрів, які сидять без зарплати, та виробничих потужностей у нас вистачає.

До речі, останнім часом правоохоронні органи дедалі частіше вилучають синтетичні наркотики та амфітаміни, які завозять із Бельгії, Нідерландів, Польщі. У великих кількостях надходить із Туреччини ефедрин (неготовий наркотик, який ще потрібно синтезувати). Як кажуть фахівці, переробляти його в домашніх умовах у значних кількостях дуже важко.

Для запобігання контрабанди наркотиків в Україну СБУ, митники та прикордонники спільно розробили спеціальну операцію "Канал". Два етапи оперативних заходів відбулися поблизу російських та білоруських кордонів. Упродовж трьох днів здійснення операції, наприклад, на кордоні з Білорусію затримано 58 осіб за незаконні оборудки з наркотиками, переважно громадян України. Виявлено 49 злочинів та 98 адмінправопорушень, вилучено 140 кілограмів наркотичних засобів. Такі ж операції передбачаються на кордонах із Польщею та Молдовою.


Владислав ГРОМОВ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати