Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

IT-парк — початок стратегічного партнерства

Викладачі КПІ та представники столичної влади міркували, як модернізувати Київ за допомогою українських технологій
05 липня, 11:34

Зокрема, як покращити якість комунальних послуг і зменшити вплив на навколишнє середовище, вирішували у стінах Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Днями тут відбулася презентація інноваційних проектів для підприємств Києва за участю заступника голови Київської міської державної адміністрації Руслана Крамаренка, ректора вишу Михайла Згуровського, викладачів навчального закладу.

Менеджер інноваційної діяльності наукового парку «Київська політехніка» Ярослав Кологривов наголосив, парк співпрацює із хай-тек компаніями, тобто такими, що «створюють новий продукт за рахунок нових знань». За шість років такої співпраці науки та бізнесу було випущено на ринок понад 150 різних продуктів і технологій.

У цілому ініціативи були спрямовані на розвиток ЖКГ, що, як зазначив ректор, перебуває на стадії «кам’яного віку». Основною проблемою у цій сфері було визначено значні втрати електроенергії та пов’язаний із цим негативний вплив на навколишнє середовище. Тож у представлених проектах ішлося про будівництво нових котелень, встановлення індивідуальних теплових пунктів у будинках, забезпечення шкіл та лікарень надійним теплопостачанням і відновлення послуг гарячого водопостачання. Також обговорювали можливості забезпечення населення України якісною питною водою та питання утилізації відходів. До слова, Михайло Згуровський повідомив, що згідно з Аналізом сталого розвитку розвитку регіонів України, за деякими загрозами, які стосуються безпеки життя (викиди СО², забруднення довкілля), Київ — серед «лідерів» по Україні. У підсумку було вирішено створити короткострокову стратегію втілення схвалених пропозицій.

Захід був присвячений зокрема і 90-й річниці від дня народження видатного українсько-радянського математика та кібернетика Віктора Глушкова. За круглим столом була й донька академіка Віра Глушкова, і цьогорічний переможець конкурсу «СтратегіЯ» Микола Гілко, який запропонував ідею створення IT-парк (нагадаємо, «День» писав про нього у №96 від 6 червня цього року). Представляючи його, заступник голови КМДА зауважив, що Микола хоче спробувати вступити до КПІ. Наголосив Руслан Крамаренко і на тому, що було б доречно реалізувати ідею талановитого хлопця саме на території КПІ. Нагадаємо, одна з родзинок проекту — встановлення пам’ятника Віктору Глушкову на вибраній території. Михайло Згуровський схвально відгукнувся про ідею, водночас зауваживши, що значна територія вишу вже має покриття Wi-Fi, а для втілення задуму варто ще підібрати місце. «Проект, звичайно, вітається, і будь-яка співпраця з містом — дуже важлива», — сказав ректор.

Михайло Згуровський повідомив, що вже підготовано проект угоди про співпрацю з містом, який передано на розгляд КМДА. Він нагадав досвід Стокгольму, який, завдяки ініціативі мерії міста, вийшов із великої кризи й почав використовувати високоякісні технології (зокрема, теплові насоси). Наразі ситуація з Києвом схожа в тому, що він також потребує допомоги. «Ми могли б запропонувати стратегічне партнерство з містом, укласти угоду, доопрацювати її з урахуванням більш актуальних завдань для Києва, і тоді ми йшли б разом у цьому напрямі, залучаючи інші університети, інститути. Головне — модель: як має працювати місто, бізнес, наука, освіта в єдиному взаємопов’язаному комплексі. Ця модель у нас є», — підсумував ректор КПІ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати