Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дикі війни

На Вінниччині фермер втратив 5 гектарів молодого саду, який за одну ніч знищили невідомі
21 серпня, 18:26

Жахливу картину застав у понеділок, 19 серпня, Сергій Ісайко на своєму полі, що в селі Суботівка Могилів-Подільського району. П’ять гектарів молодого саду з черешнями та абрикосами, які вже плодоносили, вирубали під корінь. Свіже листя на деревах дало змогу припустити, що інцидент стався у вихідні. За розповідями місцевих жителів, які поруч тримають городи, у ніч із п’ятниці на суботу вони бачили машину з місцевим номером, яка їздила полями. Потім чули звуки, ніби щось б’ють, але подумали, що то соняшник молотять на сусідньому полі, яке належить потужному агрохолдингу. Саме його власника Сергій Ісайко і підозрює у скоєному. Каже, що він давно оголосив війну малим господарствам та одноосібникам, у яких прагне забрати землю.

«Це не перший випадок. Навесні цього року агрохолдинг передискував чотири гектари землі, які я орендував, та угіддя інших фермерів, «віджавши» у такий спосіб людські паї без згоди власників. Я досі ходжу по судах, щоб довести цей злочин, але правди немає, бо агрохолдинг має потужне лобі на рівні області та країни, — схвильовано та емоційно переконує Сергій Ісайко. — Тепер вони вирубали під корінь мій молодий садок. Це мільйонні збитки, не кажучи вже про працю. Та найбільше болить те, що три гектари під садом були мої — моя власність. Це свідчить про те, що вони не мають нічого святого, ні перед чим не зупиняться... Коли я виїхав на поле для проведення планових робіт, то жахнувся. 1400 абрикос і 1800 черешень лежали на землі. Це були повністю сформовані дерева, з кронами, стовбурами завтовшки у півлітрову пляшку. Їх намагалися знищити пилкою, але не змогли, тому вирубали сокирами. Я 25 років працюю на землі, депутат районної ради, працюю заради людей, але такого варварства ще бачив».

У понеділок на місце події виїхала комісія із району на чолі з головою Могилів-Подільської райради Володимиром СІРАНТОМ. Він погодився з тим, що земельні війни в районі тривають давно, але провини агрохолдингу не підтвердив, зауваживши, що винних має знайти слідство. Проте погодився з тим, що бажання агрохолдингу повернути всі свої колишні землі, які зараз обробляють малі фермери та одноосібники, очевидне. Впливати на ситуацію на рівні району складно. Єдиним важелем на сьогодні залишається поліція, яка зафіксувала злочин і відкрила кримінальне провадження за умисне знищення або пошкодження майна, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до трьох років.

«Могилів-Подільський відділ Національної поліції відкрив кримінальне впровадження за статтею 194 Кримінального кодексу України. Наразі опитують свідків, встановлюються особи, які можуть бути причетними до цього правопорушення, — відзначає начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції Вінниччини Ірина ДОБРОВОЛЬСЬКА. — Провадження триватиме два місяці, але може бути продовжене у зв’язку з різними обставинами. За словами потерпілого, у нього є конфлікт за оренду поля з місцевим сільськогосподарським підприємством, але його власник свою причетність у скоєнні правопорушення відкидає. Слідство триває».

Резонансна історія про знищений сад Сергія Ісайка із Суботівки стала топовою темою в соціальних мережах. Правозахисники почали радити чоловіку, що робити, і готові безкоштовно підготувати документи до суду, щоб покарати зловмисників. Фермер також не планує сидіти склавши руки. Каже, що готує петицію і готовий їхати до Президента, аби він навів лад у земельних справах і нарешті знайшов управу на монополістів, які прагнуть «задушити» малих фермерів.

До речі, з метою забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю на Вінниччині ще позаторік було створено оперативний штаб. 2017 року на його засіданнях розглянули 32 звернення, із них п’ять звернень стосуються рейдерства, по шість — були відкриті кримінальні провадження правоохоронними органами. Зважаючи на затребуваність, минулого року роботу штабу продовжили. Як розповідає начальник департаменту агропромислового комплексу, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола ТКАЧУК, торік розглянули 15 звернень, із них 11 стосувалися земельних спорів, а 4 — неправомірних дій державних реєстраторів. За шістьма зверненнями були відкриті кримінальні провадження і ведеться досудове розслідування, а дві справи уже слухаються в судах.

«За півроку 2019-го ми отримали сім заяв, чотири з них стосуються неправомірних дій державних реєстраторів, а три звернення — стосуються земельних та майнових спорів. Також був зафіксований один випадок пошкодження фермерського майна ФГ «Дар’я і Я» в Барському районі, про який писала ваша газета («День» № 8-9 https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/pryyshla-laura-i-vidzhala-miy-biznes). За п’ятьма зверненнями Нацполіція відкрила кримінальні провадження і ведеться досудове розслідування, також надіслано чотири заяви-скарги  до Комісії з питань розгляду скарг Міністерства юстиції України, — каже Микола Ткачук. — Проте найбільша кількість звернень, які надходять до оперативного штабу, стосуються неправомірних дій державних реєстраторів, і це питання має бути врегульоване на рівні держави. Робота штабу має координаційний та рекомендаційний характер. Основна частина заходів реагування здійснюється представниками правоохоронних органів. Представники прокуратури і Національної поліції у Вінницькій області також є учасниками оперативного штабу. На засіданнях вони інформують про стан захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, чи вжиті заходи реагування. Тобто ми знаємо про хід кожної справи, але повноважень вплинути на її розгляд чи пришвидшити — не маємо».

Однак зараз є надія, що у зв’язку з набуттям чинності Указу Президента України «Про заходи щодо протидії рейдерству» від 22 липня 2019 року оперативні штаби отримають більше повноважень. Чи вплине це на їхню роботу в площині прямого захисту аграріїв, наразі говорити зарано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати