Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Knauf планує вийти з росії після розслідування про причетність до будівництва в окупованому Маріуполі

22 квітня, 18:17
Фото Національна поліція України / Фото ілюстративне

Knauf та WKB Systems, ймовірно, допомагають російським загарбникам, поставляючи будівельні матеріали та техніку, зокрема, для незаконного будівництва в тимчасово окупованому Маріуполі, повідомляє Вільне радіо.

Про це повідомили німецькі журналісти-розслідувачі з журналу ARD Monitor.

Під час незаконної забудови Маріуполя російські загарбники використовують матеріали від корпорації-виробника будматеріалів Knauf, яка раніше мала завод під Соледаром. До рук журналістів потрапили документи, де йдеться, що ці будматеріали у дочірньої компанії Knauf, яка досі працює в Росії, замовило російське Міноборони.

У пресслужбі Knauf відкинули наведені журналістами факти. Там сказали, що компанія засуджує війну проти України та виконує всі санкції ЄС, направлені на Росію. А її підприємства в Росії виробляють будматеріали виключно для російського ринку.

Однак журналісти ARD Monitor стверджують, що дочірня компанія виконує замовлення безпосередньо від російського Міноборони та постачає будматеріали, які допомагають будувати на тимчасово окупованій території України.

Опитані журналістами експерти у сфері санкційної політики вважають, що, хоч експорт будматеріалів до Росії не заборонений санкціями ЄС, дії Knauf можна розцінювати як підтримку російської воєнної агресії, нехай і непряму.

Журналісти додали, що очільник корпорації Ніколаус Кнауф “завжди підтримував тісні контакти з російським диктатором Володимиром Путіним і 23 роки був почесним консулом Росії”.

Додатково у розслідуванні стверджується, що техніка для виробництва легкого пористого бетону від німецької компанії WKB Systems також застосовується в тимчасово окупованому Маріуполі. Акціонером фірми є російський бізнесмен Віктор Бударін. Ні він, ні компанія WKB Systems досі під санкції не потрапили, додають у журналі ARD Monitor.

Журналісти-розслідувачі додали, що реальна кількість німецьких компаній, які допомагають Росії будувати на українських територіях, може бути значно вищою. У цій публікації описані тільки ті приклади, які вдалося підтвердити за допомогою отриманих журналістами офіційних документів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати