Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Миколайчук OPEN відбудеться українська фестивальна прем’єра фільму від лауреата премії «Оскар» Стіва Макквіна та А24

20 березня, 16:42
Кадр з фільму "Окуповане місто"

Особливий показ фільму «Окуповане місто» відбудеться у рамках документальної секції «Невигадане» третього кінофестивалю Миколайчук OPEN.

У попередні роки документальна секція фестивалю була представлена переважно українськими фільмами. Цьогоріч до неї увійдуть найкращі документальні стрічки з усього світу. Особливе місце посідатиме картина «Окуповане місто» режисера Стіва Макквіна з програми 76-го Каннського кінофестивалю.

Стів Макквін став відомим у 2011 році завдяки фільму «Сором» з Майклом Фассбендером у головній ролі. Наступна його робота, «Дванадцять років рабства», принесла режисеру «Оскар» за найкращий фільм. У стрічці зіграли такі зірки, як Чиветел Еджіофор, Майкл Фассбендер, Люпіта Ніонго, Бенедикт Камбербетч, Пол Дано, Бред Пітт та інші.

«Окуповане місто» – це перший повнометражний документальний фільм режисера. Він розповідає про нацистську окупацію Амстердама під час Другої світової війни та відправляє у кінематографічну подорож сучасним Амстердамом, що переживає COVID-19 та приймає українських біженців. В основі стрічки лежить книга дружини Стіва Макквіна, Б’янки Стігтер, — «Атлас окупованого міста, Амстердам 1940-1945».

Серед продакшенів, які створили фільм — оскароносна компанія А24. Серед їхніх проєктів такі фільми як володар премії «Оскар» «Все завжди і водночас», «Кит», «Прісцилла» тощо.

Композитором «Окупованого міста» став Олівер Коутс відомий співпрацею з культовим британським гуртом Radiohead.

Редакція впливової британської газети The Guardian поставила фільму найвищий бал — п’ять зірок, зазначивши: «Завдяки своєму масштабу та важливості теми, емоційний вплив “Окупованого міста” зростає із кожною годиною екранного часу та створює таємничий та водночас зворушливий вплив на глядача».

Фестиваль Миколайчук OPEN відбудеться з 15 до 23 червня за підтримки Чернівецької міської ради.

Партнери — Divergent Agency, кіностудія імені Довженка.

Генеральний медіапартнер: 1+1 media

Медіапартнери: С4, Шпальта, АСС, Радіо 10

Інформація про фільм «Окуповане місто» / Occupied city

• Країни: Нідерланди, Велика Британія, США

• Рік: 2023

• Мова: англійська

• Хронометраж: 266 хв.

• Жанр: документальний

• Режисер: Стів Макквін

• Продюсер: Стів Макквін, Б’янка Стіґтер

• Світова прем’єра відбулася на 76-му Каннському кінофестивалі 17 травня 2023 року

• Синопсис: «Окуповане місто» — це екранізація книги Б'янки Стіґтер «Атлас окупованого міста (Амстердам, 1940-1945)». Макквін створює два взаємопов’язані образи: усюдисущої нацистської окупації, яка досі переслідує його у другому рідному місті, і яскравої подорожі останніми роками пандемії і протестів, які вибухнули в Амстердамі. У результаті ми отримуємо життєствердну, місцями комічну, місцями трагічну стрічку, яка наштовхує на глибокі роздуми про пам’ять, час і наше майбутнє.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати